Turcia nu va aştepta „permisiunea” SUA să lanseze o nouă ofensivă în Siria, anunţă Erdogan
0Turcia nu va aştepta ”permisiunea” Statlor Unite să lanseze o nouă ofensivă în Siria, tună duminică preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit presei turce, relatează AFP.
”Nu putem lupta împotriva terorismului aşteptând vreo permisiune”, a declarat şeful statului turc, unui grup de jurnalişti, la întoarcerea din Azerbaidjan.
”Ce vom face dacă Statele Unite nu-şi fac partea în lupta împotriva terorismului? Ne vom descurca singuri”, a subliniat el, răspunzând astfel unui avertisment al Washingtonului.
Statele Unite, prin vocea unui purtător de cuvânt al Departamentului de Stat Ned Price, s-au declarat miercuri ”profund îngrijorate” de anunţul, luni, al lui Recep Tayyip Erdogan al lansării uneii noi operaţiuni militare turce în nordul Siriei, vizând să asigure Ankarei o ”zonă de securitate”, de 30 de kilometri lăţime, la frontiera turcă.
”Condamnăm orice escaladare. Susţinem menţinerea liniilor actuale ale armistiţiului”, sublinia Ned Price.
Începând din 2016, Ankara a desfăşurat trei ofensive în nordul Siriei împotriva Unităţilor Protecţiei Poporului (YPG), o miliţie kurdă pe care o consideră drept teroristă, dar care a fost susţinută de către Statele Unite în lupta împotriva jihadiştilor din gruparea Statul Islamic (SI).
Întrebat despre procesul de aderare la NATO al Suediei şi Finlandei, căruia Ankara i s-a opus până acum, preşedintele turc a răspuns că negocierile de miercuri, la Ankara, între delegaţiile suedeză, finlandeză şi turcă, nu au fost ”pe măsura aşteptărilor” Turciei.
Recep Tayyip Erdogan a acuzat cele două ţări nordice de ”susţinerea terorismului” şi a apreciat că Suedia nu este nici ”sinceră”, nici ”cinstită”.
Turcia acuză cele două ţări, dar mai ales Suedia, în care se află o importantă comunitate de exilaţi turci, că adăposteşte activişti kurzi din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care Ankara şi aliaţii săi occidentali îl consideră o organizaţie teroristă.
Ea denunţă, de asemenea, prezenţa pe teritoriile lor a unor susţinători ai predicatorului Fethullah Gülen, pe care-l acuză de orchestrarea loviturii de stat eşuate din iulie 2016.