Turcia a ieşit oficial din Convenţia de la Istanbul privind combaterea violenţei împotriva femeilor: „S-a întors cu zece ani în urmă”
0Turcia a ieşit joi în mod oficial din Convenţia de la Istanbul privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, o decizie puternic criticată în ţară şi în străinătate, pe care preşedintele Recep Tayyip Erdogan a anunţat-o încă din luna martie şi care a devenit efectivă de la miezul nopţii, notează AFP.
Potrivit unui decret prezidenţial publicat în martie, Turcia anunţa că se retrage din Convenţia privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor.
Marţi, justiţia turcă a respins un recurs care viza anularea retragerii Ankarei din Convenţia de la Istanbul. ', potrivit Agerpres.
Mai multe manifestaţii sunt prevăzute să aibă loc joi în Turcia în semn de protest faţă de această retragere, anunţată de Erdogan în martie şi devenită efectivă de la miezul nopţii,
Convenţia de la Istanbul, adoptată în 2011 şi semnată de 45 de state şi Uniunea Europeană, este primul tratat internaţional care stabileşte norme juridic constrângătoare pentru prevenirea violenţei împotriva femeilor.
Convenţia obligă guvernele să adopte o legislaţie care să pedepsească violenţa domestică şi abuzurile similare, inclusiv violul conjugal şi mutilarea genitală feminină.
Decizia luată de Erdogan, într-un context în care cazurile de feminicid cresc constant în Turcia de un deceniu, a provocat furia organizaţiilor de apărare a drepturilor femeilor şi critici din partea UE, a Statelor Unite şi a Înaltului Comisariat al ONU pentru drepturile omului.
Conservatorii au afirmat că această cartă dăunează unităţii familiale, încurajează divorţul şi că referinţele sale la egalitate sunt folosite de comunitatea LGBTQ pentru a obţine o mai mare acceptare în societate.
Guvernul turc şi-a explicat decizia susţinând că acest tratat 'subminează valorile familiale' şi 'normalizează homosexualitatea' prin apelul său la nediscriminare în funcţie de orientarea sexuală.
În Turcia, contrar altor numeroase state majoritar musulmane, homosexualitatea nu este ilegală, dar homofobia este larg răspândită în societate.
Observatorii consideră că decizia lui Erdogan se explică mai ales prin dorinţa sa de a-şi apropia baza electorală conservatoare înr-un context economic dificil.
Turcia dezbătuse o posibilă retragere din Convenţie după ce un responsabil al partidului la putere al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a ridicat problema abandonării tratatului anul trecut.
De atunci, numeroase femei au ieşit pe străzile Istanbulului şi altor oraşe, solicitând guvernului să respecte Convenţia.
„Turcia s-a întors cu zece ani în urmă”
Această retragere le trimite un mesaj periculos celor care comit violenţe, mutilează şi ucid: le spune că pot continua să o facă în deplină impunitate', a denunţat joi directoarea Amnesty International, Agnes Callamard, într-un comunicat.
'În materie de drepturi ale femeilor, Turcia s-a întors cu zece ani în urmă', a regretat ea.
De altfel, asociaţiile de apărare a drepturilor femeilor se tem de o creştere a violenţelor, pe fondul unei situaţii deja critice.
În 2020, în Turcia 300 de femei au fost ucise de partenerul lor sau de un fost partener, potrivit asociaţiei 'Vom pune capăt feminicidelor'.
Deocamdată, nu există niciun semnal de inversare a acestei tendinţe, atât timp cât 189 de femei au fost omorâte în anul în curs, conform aceleiaşi surse.