Trump, prins în capcana propriei diplomații. Șansele unui armistițiu în Ucraina, după ce rușii și ucrainenii s-au atacat violent
0Casa Albă prezintă progrese semnificative ale negocierilor de pace, în timp ce părțile beligerante încearcă să manipuleze diplomația în propriul scop. Dar atacurile violente reciproce din ultima zi ridică mari semne de întrebare asupra unui acord de pace iminent, se arată într-o analiză CNN.

Convorbirile președintelui american Donald Trump cu președintele rus Vladimir Putin și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski din această săptămână reprezintă cel mai intens demers diplomatic de până acum în scopul de a pune capăt războiului din Ucraina, la mai bine de trei ani de la invazia rusă.
Primele semne par descurajatoare, după ce Vladimir Putin a refuzat practic propunerea lui Trump de încetare a focului pentru 30 de zile. În schimb, Donald Trump prezintă lansarea dialogului drept un triumf. Între timp, liderii țărilor în război încearcă să joace jocul relațiilor publice – nu în ultimul rând pentru a se pune la adăpost în eventualitatea în care întregul demers diplomatic se destramă.
Casa Albă prezintă o narațiune a progreselor semnificative – pentru a menține șansele dezvoltării unui proces de pace, și, totodată, pentru a susține ideea că Trump este un negociator abil, singurul capabil să obțină pacea.
Putin a refuzat categoric cerința mare a lui Trump privind încetarea focului. Liderul rus nu se arată nicidecum pregătit să pună capăt războiului – după cum reiese din noul set de condiții pe care le impune și pe care Ucraina nu le-ar putea accepta niciodată. Pe de altă parte, Kremlinul nu dorește nici să-l refuze pe față pe Trump, astfel că, pentru a-l atrage pe președintele american, i-a oferit o perspectivă tentantă a unei relații între cele două țări.
De partea cealaltă, Zelenski învață repede. Cum nu își poate permite să repete dezastruoasa întâlnire din Biroul Oval, pare acum să fie de acord cu aproape tot ceea ce îi cere Trump. Ca o ironie, observația care a declanșat cearta de la Casa Albă, și anume că Putin nu este de încredere pentru a încheia sau a respecta acorduri de încetare a focului se dovedește întru totul corectă.
În prezent, Ucraina și Rusia încearcă să dea vina una pe cealaltă că se pun în calea păcii. După o noapte violentă, părțile s-au acuzat reciproc de încălcarea acordului parțial negociat de președintele SUA în ceea ce privește oprirea atacurilor asupra infrastructurii energetice. Disputarea până și a acestui detaliu minor subminează declarațiile optimiste ale lui Trump conform cărora un acord de pace este la îndemână.
SUA își continuă eforturile diplomatice
Casa Albă a ignorat public intransigența lui Putin, salutând tonul convorbirii sale cu Trump de marți și programând discuții tehnice cu partea rusă într-o nouă rundă de negocieri în Arabia Saudită în zilele următoare.
Crearea unei iluzii a progresului poate fi un aspect important al negocierilor de pace, oferind un stimulent părților aflate în conflict pentru a rămâne la masă. Dar, în acest caz, realitatea alternativă este promisiunea lui Trump de a încheia pacea rapid. Or, în convorbirea lor telefonică de marți, Putin a avut în mod clar câștig de cauză în fața președintelui american care nu pare dispus să-și impună influența asupra omului puternic de la Kremlin.
Pe de altă parte, Trump pare să-și fi îndulcit tonul față de Zelenski, probabil după ce președintele ucrainean și-a schimbat atitudinea. De pildă, președintele american a fost de acord, în timpul convorbirii lor de o oră, miercuri, să ajute la identificarea în Europa a unor resurse vitale de apărare aeriană. Totodată, secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, a transmis după discuție că SUA vor continua să furnizeze Ucrainei ajutor militar și informații. Este un aspect important, ținând cont de faptul a Trump a tăiat anterior această asistență pentru a forța Kievul să se așeze la masa negocierilor. Este o respingere rară față de solicitarea lui Putin de a pune capăt ajutorului militar și de informații ale aliaților pentru Ucraina drept condiție pentru a adera la un armistițiu.
„Tocmai am încheiat o convorbire telefonică foarte bună cu președintele Zelenski al Ucrainei. A durat aproximativ o oră. Mare parte din discuție s-a bazat pe apelul făcut ieri cu președintele Putin pentru a alinia atât Rusia, cât și Ucraina în ceea ce privește cererile și nevoile lor. Suntem pe drumul cel bun”, a scris Trump pe rețeaua sa Truth Social.
În ciuda acestui ton optimist, ultimele evoluții arată că visul lui Trump de a ajunge rapid la un acord de pace pare mai îndepărtat ca niciodată. Totuși, dacă cumva tot ce s-a întâmplat în această săptămână este începutul unui efort real de a încheia o înțelegere echitabilă și permanentă, Trump le va dovedi pe bună dreptate scepticilor săi că se înșeală.
Rusia nu și-a modificat obiectivele în Ucraina
Administrația Trump este pe punctul de a avea parte de o demonstrație de diplomație din partea Kremlinului. Fiind de acord în principiu cu încetarea focului, dar respingând-o în practică printr-o serie de condiții care în esență înseamnă capitularea Ucrainei și a Occidentului, Putin a obținut un răgaz. Negocierile, probabil anevoioase, pe probleme tehnice vor da timp forțelor ruse să exploateze avantajul actual pe câmpul de luptă și să expulzeze trupele ucrainene din regiunea Kursk.
Nu sunt motive pentru a crede că condițiile lui Putin pentru un acord de pace -schimbarea actualului guvern ucrainean, demobilizarea forțelor Kievului și retragerea forțelor NATO din Europa de Est – s-ar fi schimbat câtuși de puțin.
La discuțiile din Arabia Saudită între SUA și Rusia, la începutul lunii, secretarul de stat Marco Rubio sublinia că zilele următoare vor testa seriozitatea Moscovei în negocieri. „Va depinde de ei să spună da sau nu. Sper că vor spune da. Și dacă o vor face, atunci cred că am făcut progrese mari. Dacă vor spune nu, atunci, din păcate, vom ști cine este impedimentul pentru pace ”. Conform standardelor lui Rubio, Moscova a răspuns până acum negativ. Doar că nu poate recunoaște acest lucru din motive politice și diplomatice evidente și nu are altă opțiune decât să continue să insiste.
Ministrul finlandez de externe Elina Valtonen a rezumat poate cel mai bine starea actuală a discuțiilor, într-un interviu acordat miercuri CNN. „Trump vrea pace. Europa vrea pace. Ucraina vrea pace. Și lipsește un singur om - acesta este Putin”.
Cu toate acestea, este puțin probabil ca Rusia refuze să negocieze . Potrivit transcrierii rusești a convorbirii lor de marți, Putin i-a oferit lui Trump șansa de a crea tipul de relație largă cu Rusia pe care o dorește și care pare să îl determine pe liderul american să considere războiul din Ucraina drept un ceva secundar. În perioada următoare, SUA intenționează să negocieze o încetare a focului maritimă în Marea Neagră - iar Putin este în mod evident de acord, pentru că îi convine, așa cum este cazul și cu încetarea atacurilor asupra infrastructurii energetice, care poate priva Kievul de una dintre cele mai de succes arene de luptă ale sale.
Ucraina este obligată să intre în jocul lui Trump
Marco Rubio și consilierul pentru securitate națională Mike Waltz au descris convorbirea Zelenski - Trump drept „fantastică”. Este într-adevăr un triumf diplomatic pentru președintele ucrainean care a fost dat afară din Biroul Oval cu mai puțin de trei săptămâni în urmă. Zelenski și-a moderat abordarea, probabil, dată fiind miza pentru Ucraina, într-o încercare de a-i dovedi lui Trump că este partea din conflict care acționează cel mai evident pentru pace și, prin extensie, pentru a credita efortul diplomatic al președintelui american.
Președintele ucrainean s-a arătat recunoscător lui Trump și i-a mulțumit pentru un „început bun și productiv al activității”.
„Credem că împreună cu America, cu președintele Trump și sub conducerea americană, o pace durabilă poate fi obținută în acest an”, a spus Zelenski.
Însă el a menționat problema cheie pentru ucraineni într-un potențial acord de pace: garanțiile de securitate, vitale pentru prevenirea oricăror noi izbucniri ale luptelor după ce se ajunge la acord. Judecând după interpretarea americană a convorbirii, el pare totodată să fi reacționat favorabil la o sugestie a lui Trump, în stilul său tranzacțional, conform căreia o proprietate a SUA asupra centralelor electrice ucrainene ar putea asigura protecția acestora.
În timp răspunde favorabil Casei Albe, Ucraina lucrează, de asemenea, cu europenii, care lucrează la o „coaliție a bunăvoinței” care să ajute Ucraina. De pildă, Andrii Iermak, principalul consilier al lui Zelenski, a făcut presiuni miercuri pentru admiterea accelerată a țării sale în Uniunea Europeană, argumentând că ar fi vital pentru consolidarea securității Europei.