Trump, la Varşovia: Rusia să înceteze acţiunile destabilizatoare şi să se alăture naţiunilor responsabile. Occidentul nu va fi înfrânt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump sustine un discuras in Piata Krasinski din Varsovia FOTO Captura de ecran ABC News
Donald Trump sustine un discuras in Piata Krasinski din Varsovia FOTO Captura de ecran ABC News

Donald Trump a susţinut joi un discurs major de politică externă în Piaţa Krasinski din Varşovia, un simbol al eroismului polonezilor de-a lungul istoriei. Polonia este „inima geografică“ a Europei, Rusia reprezintă un factor destabilizator, iar terorismul islamist principala ameninţare la adresa lumii, a apreciat liderul de la Casa Albă în ajunul primei sale întrevederi în calitate de preşedinte cu liderul de la Kremlin Vladimir Putin.

Consilierul pentru Securitate Naţională de la Casa Albă, H.R. McMaster, a promis, în contextul sosirii lui Trump în Polonia, cu ocazia summitului Iniţiativei Celor Trei Mări, un discurs definitoriu pentru viitorul relaţiei transatlantice.

Într-un preambul la mult aşteptatul discurs din Piaţa Krasinski, Donald Trump a mulţumit Poloniei pentru respectarea plafonului NATO privind alocarea a 2% din PIB pentru apărare (atins de cinci ţări, printre care şi România, n. red.), le-a cerut celorlalte state membre ale Alianţei Nord-Atlantice să ajungă la această ţintă şi a menţionat factorul destabilizator rusesc.

Trump a nuanţat apoi aceste idei în Piaţa Krasinski, după întrevederea sa bilaterală cu preşedintele polonez Andrzej Duda şi cu liderii invitaţi la summitul Iniţiativei Celor Trei Mări, printre care şi preşedintele român Klaus Iohannis.

Trump, despre Polonia: „inima geografică a Europei“

Polonia este „inima geografică a Europei, (…) în poporul polonez vedem sufletul Europei“, şi-a început preşedintele american discursul în faţa a mii de polonezi.

„Naţiunea voastră este măreaţă pentru că spiritul vostru este măreţ şi puternic“, a continuat el, făcând o trecere în revistă a suferinţelor îndurate de polonezi de-a lungul istoriei şi a curajului arătat de acest popor.

Liderii pariticipanti la summitul Initiativei celor Trei Mari FOTO EPA

Liderii pariticipanţi la summitul Iniţiativei Celor Trei Mări FOTO EPA

Terorismul islamist radical, principala ameninţare la adresa lumii

Apoi Donald Trump a evocat principala ameninţare din prezent: terorismul islamist radical.

Extremiştii islamişti ameninţă „modul de viaţă“ al Occidentului, a atras atenţia el. „Îi vom înfrunta pe terorişti şi îi vom învinge“, a dat asigurări liderul de la Casa Albă, întrerupt adesea de aplauze.

Rusia, un factor destabilizator

Adresându-se Rusiei, preşedintele american a îndemnat-o să „pună capăt activităţilor destabilizatoare din Ucraina“, să nu mai susţină „regimuri ostile“, referindu-se la Iran şi la liderul de la Damasc Bashar al-Assad, şi să se alăture „comunităţii naţiunilor responsabile“ în vederea combaterii inamicilor comuni şi apărării civilizaţiilor. Donald Trump a făcut aceste îndemnuri puterii de la Moscova cu o zi înainte de prima sa întâlnire în calitate de preşedinte cu omologul său rus Vladimir Putin.

Preşedintele american şi-a reafirmat totodată angajamentul faţă de Articolul 5 al NATO, evocat deja la începutul lui iunie după întâlnirea sa de la Casa Albă cu Klaus Iohannis.

Statele Unite „au demonstrat nu doar prin vorbe, ci prin fapte, că susţine ferm“ Articolul 5 cu privire la „angajamentul apărării comune“, a subliniat Trump.

Gazul natural lichefiat american, o alternativă la gazul rusesc

El s-a referit şi la angajamentul Statelor Unite de a „asigura surse alternative de energie“ pentru Europa de Est, pentru ca această regiune să nu mai fie niciodată „prizoniera unicului furnizor de energie“, adică a Rusiei.

Potrivit presei străine, promovarea exporturilor americane de gaze naturale lichefiate către Europa de Est a reprezentat una dintre priorităţile de pe agenda vizitei lui Trump în Polonia.

image

Mii de oameni au asistat la discursul lui Donald Trump FOTO EPA

Europa puternică, o „binecuvântare pentru Occident“

Preşedintele american a lăudat beneficiile unei „Europe puternice“, apreciind că reprezintă „o binecuvântare pentru Occident şi lume“.

„Occidentul nu va fi niciodată înfrânt. Oamenii noştri vor prospera, iar civilizaţia noastră va triumfa“, a declarat Donald Trump.

Contactat de „Adevărul“, fostul ministru român de Externe Cristian Diaconescu a apreciat că este vorba de un „discurs-manifest“ adresat Europei de Est. „Rămâne să vedem cum se va concretiza“, a afirmat Cristian Diaconescu.

Kremlinul susţine că nu este un factor destabilizator

Moscova nu a aşteptat încheierea discursului lui Trump pentru a reacţiona. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a respins afirmaţia că Rusia este o ţară destabilizatoare.

„Noi nu suntem de acord cu o astfel de abordare“, a declarat Peskov.

Anterior, Vladimir Putin a criticat sancţiunile impuse Rusiei, susţinând că reprezintă o formă de protecţionism din partea altor ţări.

Rusia este vizată de sancţiuni pentru anexarea Peninsulei Crimeea, în martie 2014, şi susţinerea militară şi materială acordată rebeliunii proruse din estul Ucrainei. Moscova neagă că ar avea vreun amestec în conflictul intern din ţara vecină.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite