Tragedia de la 2 Mai: Drogurile sunt mai răspândite ca oricând în toată Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul șoferului de 19 ani care s-a urcat drogat la volat și a ucis doi tineri în stațiunea 2 Mai din Constanța ridică mari semne de îngrijorare cu privire la accesul tot mai facil la droguri în România. Totuși, fenomenul nu este deloc unic. Toată Europa se confruntă cu aceste riscuri uriașe.

Vlad Pascu, autorul tragediei de la 2 Mai. FOTO Viața Dobrogei
Vlad Pascu, autorul tragediei de la 2 Mai. FOTO Viața Dobrogei

Cel mai recent raport european privind consumul de droguri, incidența pe categorii de vârstă, producție internă și rutele de trafic arată că fenomenul continuă să crească în toate păturile societății. Pandemia a agravat multe riscuri, iar populația vulnerabilă s-a confruntat cu și mai multe probleme de sănătate legate de consumul de droguri. 

Peisajul european al drogurilor în 2023: Disponibilitate ridicată, droguri diverse 

Centrul European pentru Monitorizarea Drogurilor și a Dependenței de Droguri a publicat recent raportul ”Peste tot, oriunde, toată lumea”, care face radigrafia Uniunii Europene în ceea ce privește consumul de droguri, cu toate aspectele lui, de la riscuri pe termen scurt și lung la producție internă, trafic și strategii de reducere a riscurilor. 

Chiar titlul raportului îți propune să arate că problema este în creștere: 

Peste tot: Drogurile exacerbează preocupările societale preexistente, intensificând problemele interne precum lipsa de adăpost, complicațiile psihiatrice și delincvența juvenilă. Escaladarea violenței și a corupției legate de droguri este proeminentă. Pe plan mondial, națiunile sărace se luptă cu crizele de guvernare și de sănătate induse de droguri.

Orice:  Piața drogurilor include acum o multitudine de substanțe psihoactive, care sunt ocazional etichetate greșit sau amalgamate, inducând în eroare consumatorii și crescând pericolele pentru sănătate.

Toată lumea: Consumul ilicit de droguri îi implică pe toți. Repercusiunile directe se manifestă prin dependenții care au nevoie de tratament, în timp ce efectele indirecte se manifestă prin criminalitatea în rândul tinerilor, costurile de asistență medicală și comunitățile devastate de criminalitate și corupție.

Analiza arată că disponibilitatea drogurilor în UE rămâne constant ridicată. Piața drogurilor prezintă o gamă diversă de substanțe puternice. Crima organizată se infiltrează în lanțurile comerciale de aprovizionare, traficând volume semnificative de droguri. Europa continuă să producă droguri-cheie, în special variante sintetice și canabis.

Un spectru larg de droguri ilicite expune consumatorii la riscuri necunoscute pentru sănătate. Consumul, mai ales în combinații puternice, sau atunci când produsele psihoactive sunt noi, cu formulă nouă, poate duce la consecințe grave asupra sănătății.

Cercetarea a îmbogățit înțelegerea noastră în ceea ce privește prevenirea și tratamentul drogurilor și reducerea riscurilor. O abordare holistică, care să armonizeze diferite segmente ale societății, este esențială. Cu toate acestea, Uniunea Europeană are mai degrabă un acces variat la aceste intervenții în țările membre, necesitând investiții sporite în multe regiuni.

Cum încearcă UE să reducă riscurile

Prevenirea are ca prioritate stoparea consumului de droguri și reducerea dependenței. Strategiile de prevenție bazate pe dovezi sunt promovate în prezent prin inițiative coordonate în peste 25 de națiuni din UE.

În ciuda conștientizării problemei, unele națiuni nu dispun de măsuri cuprinzătoare de reducere a riscurilor. Serviciile mai noi, inclusiv facilitățile de verificare a drogurilor și instrumentele de prevenire a supradozelor, au o prezență limitată. 

Consumatorii de droguri se confruntă cu amenințări precum HIV și hepatita. Deși infecțiile cu HIV legate de consumul de droguri au scăzut, datele exacte ar putea fi compromise din cauza COVID-19. Atingerea obiectivelor pentru 2030 de eradicare a SIDA și a hepatitei necesită investiții sporite. Mai multe națiuni sunt în urmă în ceea ce privește testele de diagnosticare și măsurile preventive.

Răspândirea în creștere a drogurilor sintetice și potențialele interacțiuni dintre medicamente susțin importanța datelor medico-legale și toxicologice. Actuala lipsă de date ne împiedică să înțelegem fenomene precum supradozele de „polidroguri”. Din fericire, anul 2024 va inaugura o rețea europeană care va consolida acest domeniu.

Capturile de droguri în UE, la un nivel record

Apoi, atacul Rusiei asupra Ucrainei a pus la grea încercare asistența medicală a acesteia, inclusiv tratamentele medicamentoase. Europa îi ajută pe ucrainenii strămutați, asigurându-le accesul la lucruri esențiale, cum ar fi serviciile lingvistice și sprijinul social. În timp ce oferta de heroină din Ucraina pare redusă, tendințele în materie de droguri sintetice rămân constante. Este posibil ca tulburările provocate de război să fi reorganizat rutele de trafic de heroină către Europa.

În 2021, statele membre ale UE au confiscat un număr record de 303 tone de cocaină, ceea ce arată o disponibilitate ridicată din punct de vedere istoric. Traficul de cocaină are loc predominant prin intermediul marilor porturi maritime europene, folosind containere de transport maritim comercial. În timp ce creșterea capturilor indică intensificarea eforturilor de aplicare a legii, traficanții se adaptează, vizând porturi mai mici și dezvoltând o producție secundară de cocaină în Europa.

Cocaina și drogurile sintetice sunt cele mai periculoase

Această disponibilitate crescută a condus la creșterea îngrijorărilor. Cocaina este în prezent al doilea drog cel mai des raportat pentru primul tratamentul supradozelor și pentru pacienții ajunși în camerele de urgență din spitale. Cocaina a fost implicată în aproximativ 20 % din decesele prin supradozaj în 2021, deși este posibil ca această cifră să fie subraportată. În special, există dovezi ale difuzării cocainei în grupurile marginalizate, cu rapoarte privind utilizarea acesteia prin injectare și a cocainei crack în anumite țări.

Stimulanții sintetici ridică provocări suplimentare. În timp ce amfetamina rămâne stimulentul sintetic ilicit predominant, există o diversitate în creștere pe piață. Metamfetamina și drogurile sintetice devin tot mai importante. Datorită aspectului lor similar, consumatorii ar putea consuma, fără să știe, diverși stimulenți, ceea ce ar putea duce la potențiale riscuri pentru sănătate. Astfel de riscuri includ otrăvirea, probleme acute și cronice de sănătate mintală, boli infecțioase și chiar moartea.

Consumatorii de droguri injectabile se confruntă cu riscuri mai mari, în special în cazul stimulenților. Deși consumul de droguri injectabile a scăzut în Europa în ultimul deceniu, acesta reprezintă în continuare o parte considerabilă din daunele cauzate de droguri. Din punct de vedere istoric, heroina a fost asociată în primul rând cu injecțiile. În prezent, stimulentele și medicamentele sunt, de asemenea, injectate, adesea combinate cu heroină sau alte opiacee. 

Injectarea stimulenților a dus la apariția unor focare locale de HIV în unele orașe europene și poate crește probabilitatea de apariție a leziunilor vasculare, a infecțiilor bacteriene și a supradozelor de droguri. 

Consumul de MDMA rămâne ridicat și după pandemie

În ceea ce privește piața MDMA, datele sugerează o relativă stabilitate a consumului, deși cu variații naționale notabile. După un scurt declin în primele zile ale pandemiei COVID-19, datorat distanțării sociale care a perturbat viața de noapte, consumul de MDMA s-a stabilizat. Europa continuă să fie un producător semnificativ de MDMA, produsele fiind încă de o concentrație ridicată, ceea ce ridică probleme de sănătate. Datele recente indică o scădere a producției și a conținutului de comprimate de MDMA. Motivele acestei schimbări sunt neclare - s-ar putea datora provocărilor legate de aprovizionare sau din cauza producătorilor care se orientează către droguri mai profitabile sau cererii de pe piață pentru produse mai puțin puternice. Cu toate acestea, MDMA de înaltă puritate rămâne răspândită în Europa, subliniind necesitatea unor strategii de prevenire și de reducere a riscurilor.

Totuși, notează raportul, în Uniunea Europeană continuă să existe o diversitate tot mai mare în ceea ce privește disponibilitatea și consumul de droguri:

1. Popularitatea ketaminei: Crizele de ketamină au fost în mod constant ridicate, ceea ce indică disponibilitatea și preferința crescută a acesteia în rândul anumitor grupuri. În ciuda faptului că este în principal inhalată, poate fi injectată și a fost asociată cu probleme grave de sănătate, inclusiv cu afectarea vezicii urinare. Ketamina este adesea amestecată cu alte droguri, inclusiv MDMA, și poate fi o componentă a așa-numitelor amestecuri de "cocaină roz". Consumul tot mai mare de substanțe amestecate sporește riscurile pentru sănătatea consumatorilor, care adesea nu sunt conștienți de ceea ce consumă.

2. Preocupări legate de protoxidul de azot: Cunoscut adesea sub numele de „gaz ilariant”, utilizarea sa în scopuri de intoxicare este în creștere. Utilizarea cronică are implicații asupra sănătății, inclusiv leziuni pulmonare, leziuni nervoase și deficiență de vitamina B12. Disponibilitatea și prețul său scăzut, în special în canistre de gaz de mari dimensiuni, îl fac să reprezinte o problemă pentru eforturile de prevenire și de reducere a riscurilor.

3. Creșterea numărului de catinone sintetice: Gândite să înlocuiască droguri precum MDMA, catinonele sintetice sunt vândute ca fiind alte substanțe. Confiscările sugerează o disponibilitate tot mai mare în Europa, ceea ce reprezintă noi provocări pentru aplicarea legii. Importul de forme mascate chimic și transformarea lor în Europa este, de asemenea, îngrijorător.

4. Psihedelicele terapeutice și riscurile: Interesul crescând pentru potențialul terapeutic al drogurilor psihedelice, deși promițător, comportă riscuri. Publicitatea în jurul potențialelor lor beneficii ar putea încuraja consumul nesupravegheat, ceea ce ar putea dăuna persoanelor. În plus, programele nereglementate din interiorul și din afara UE prezintă riscuri.

Criza opioidelor continuă să facă victime

Dominația heroinei este în declin, chiar dacă confiscările au crescut semnificativ în 2021. Cu toate acestea, populația de consumatori îmbătrânește, necesitând adesea diverse servicii de sprijin.

În timp ce rolul heroinei în decesele legate de opiacee este în scădere, nocivitatea sa rămâne semnificativă. Grupul demografic al consumatorilor de heroină, care îmbătrânește, se confruntă cu provocări complexe în materie de sănătate, inclusiv cu tipare de consum de droguri multiple care sporesc riscurile.

În 2021, mai mult de jumătate dintre consumatorii de opioide cu risc ridicat din UE au primit tratament cu agonist opioid, dovedind eficacitatea acestuia. Cu toate acestea, având în vedere că peste 60% dintre acești utilizatori au vârsta de 40 de ani sau mai mult, serviciile de tratament se confruntă cu provocarea de a aborda problemele de sănătate legate de îmbătrânire.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite