Tot mai multe ţări din Europa vor să introducă vaccinarea obligatorie. Care sunt acestea
0Membrii Uniunii Europene se concentrează tot mai mult pe convingerea oamenilor să se vaccineze împotriva coronavirusului, din cauza apariţiei tulpinii Omicron, care se răspândeşte tot mai rapid.
Până acum, legile introduse au avut în vedere nevoia de a obţine certificatul verde şi impunerea de restricţii pentru cei nevaccinaţi, dar acum, discuţiile s-au mutat spre vaccinarea obligatorie, informează Euronews.
În urmă cu două săptămâni, preşedintele Comisiei Europene Usula von der Leyen a cerut ca oficialii UE să poarte discuţii pe tema vaccinării anti-COVID-19 obligatorii deoarece este extrem de dificil să aplici obligativitatea imunizării la adulţi. Lucrurile stau mult mai uşor când vine vorba de copii deoarece în multe ţări există multe seruri de imunizare pentru copii care sunt obligatorii, de exemplu vaccinul împotriva pojarului.
Austria
Din 1 februarie, vaccinarea anti-COVID-19 va fi obligatorie în Austria – prima ţară din Europa în care se va implementa obligativitatea vaccinării.
Grecia
De asemenea, Grecia va începe să amendeze persoanele de peste 60 de ani care nu se vaccinează. Amenda este de 100 de euro pe lună şi se va aplica începând cu 16 ianuarie.
Germania
Parlamentul german urmează să voteze decizia de a face vaccinul anti-COVID-19 obligatoriu.
Între timp, a fost adoptată legea care obligă personalul medical să se vaccineze – un prim pas spre obligativitatea de vaccinare extinsă la nivelul întregii populaţii, care se aşteaptă să fie autorizată la începutul anului viitor.
Olaf Scholz, noul cancelar al Germaniei, a spus că speră ca Bundestag-ul să voteze în favoarea adoptării legii. Vice-cancelarul noului guvern german, Robert Habeck, a spus că „vaccinarea obligatorie ar fi o încălcare a libertăţii individuale, dar protejează viaţa şi, în ultimă instanţă, societatea.”
Italia
Italia a fost una dintre primele ţări care au introdus vaccinarea obligatorie pentru personalul medical pentru a proteja pacienţii.
În loc să extindă obligativitatea vaccinării, Italia a decis să mărească importanţa certificatului verde. Pentru a merge la spectacol sau în cluburile de noapte şi pentru a participa la evenimente sportive, italienii au nevoie de certificat: vaccinare sau recuperare după boală.
Franţa
Din luna septembrie, Franţa a introdus obligativitatea vaccinării pentru medici, pompieri şi şoferii profesionişti.
Oamenii care intră în contact cu publicul la locul de muncă, trebuie să fie vaccinaţi, recuperaţi după boală sau să obţină rezultat negativ în urma testării de depistare a COVID. De asemenea, certificatul verde este necesar pentru a intra în baruri, restaurante, săli de sport şi multe evenimente publice.
Marea Britanie
Secretarul britanic al sănătăţii, Javid Sajid, a spus că vaccinul anti-COVID-19 va fi obligatoriu pentru angajaţii din domeniul sănătăţii şi al asistenţei sociale până pe 1 aprilie.
Javid a mai spus într-un interviu pentru BBC că nu crede că Marea Britanie „va considera vreodată” vaccinarea obligatorie pentru întreaga populaţie întrucât cei care se împotrivesc vaccinării sunt foarte puţini.
Ungaria
În Ungaria, vaccinarea este obligatorie pentru personalul medical, profesori şi persoanele care lucrează la stat. Companiile private au libertatea de a alege dacă le impun angajaţilor vaccinarea obligatorie sau nu.
Elveţia
Guvernul elveţian a declarat că „din punct de vedere legal, obligarea populaţiei de a se vaccina este exclusă. Informaţia uşor de înţeles şi transparentă ar trebui să permită fiecărei persoane să ia propriile decizii”, a spus şi oficiul de sănătate publică.
Guvernul sau cantoanele locale pot să impună vaccinarea pentru „grupurile vulnerabile şi pentru anumiţi oameni, în condiţii foarte stricte”. Însă, nimeni nu poate fi „forţat” să se vaccineze.
Elveţia a votat recent printr-un referendum în favoarea aplicării de măsuri anti-COVID-19, inclusiv menţinerea certificatelor de sănătate pentru a avea acces la viaţa publică.
Letonia
Din 15 decembrie, angajaţii din Letonia vor trebui să prezinte dovada vaccinării sau a recuperării după boală. În instituţiile de stat, măsura se aplică chiar şi pentru cei care lucrează de acasă.
Letonia a impus vaccinarea obligatorie pentru doctori, profesori şi oamenii din căminele de îngrijire socială. Certificatul este necesar pentru a intra în magazine şi restaurante şi pentru a participa la evenimente culturale.
Polonia
Ministerul Sănătăţii din Polonia a spus că se pregăteşte să facă obligatorie vaccinarea pentru personalul medical începând cu 1 martie. Va fi introdusă obligativitatea şi pentru profesori, militari şi poliţişti.