Tancurile germane Leopard 2 eșuează pe câmpul de luptă din Ucraina. Experții explică principalele cauze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prețioasele tancuri Leopard 2 ale Germaniei eșuează pe câmpul de luptă din Ucraina, potrivit unei evaluări a ministerului german al apărării, care dezvăluie și dificultățile cu care se confruntă ucrainenii în utilizarea armamentului greu.

 Leopard 2 nu au fost concepute pentru câmpul de luptă ucrainean Foto: Shutterstock
Leopard 2 nu au fost concepute pentru câmpul de luptă ucrainean Foto: Shutterstock

18 tancuri Leopard 2 din dotarea de bază a forțele militare de luptă ale Germaniei au ajuns în Ucraina în 2023, după luni de tergiversări din partea cancelarului Olaf Scholz și după o dezbatere publică națională intensă cu privire la oportunitatea ca Berlinul să trimită arme grele Ucrainei. Cu toate acestea, soldații ucraineni constată că Leopard 2 are o utilizare limitată, relatează The Telegraph.

Unele dintre probleme au legătură cu modul în care se schimbă războiul. Tancurile Leopard 2 sunt vulnerabile la atacurile dronelor, ca și tancurile în general, se arată într-un document. Cu toate acestea, designul complicat al Leopard 2 îl face dificil de reparat pe câmpul de luptă, ceea ce înseamnă că Leopard-urile avariate trebuie trimise la echipe specializate de reparații din vestul Ucrainei sau chiar să meargă până în Polonia pentru a fi reparate și întreținute.

Principala problemă cu Leopard 2 oferite Ucrainei este că sunt prea puține. Dacă unul sau două trebuie reparate, o mare parte din ceea ce are Ucraina este brusc scoasă din funcțiune pentru o perioadă”, a declarat Sergej Sumlenny, director general al Centrului European pentru Inițiative de Reziliență, cu sediul la Berlin.

Acesta a efectuat călătorii aproape lunare pe linia frontului începând din 2022. „De asemenea, Leopard 2 nu au fost concepute pentru câmpul de luptă ucrainean. Ele funcționează bine atunci când au un sprijin aerian bun, dar Ucraina nu dispune de acest lucru", a mai adăugat acesta.

El a afirmat că gândirea germană postbelică joacă și ea un rol în acest lucru. „Acestea au fost concepute de o generație de producători germani care nu văzuseră războiul și, prin urmare, au avut tendința de a supracomplica sistemul. Sistemele mai vechi, concepute în anii 1960 de cei care chiar au văzut războiul, sunt mult mai utile pe câmpul de luptă, dar au o protecție mai slabă”, a precizat directorul general al Centrului European pentru Inițiative de Reziliență.

Germania este al doilea cel mai mare furnizor de echipament militar al Ucrainei, după SUA.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite