SUA se apără în scandalul internaţional de spionaj: nu am interceptat noi telefoanele, serviciile europene ne-au furnizat informaţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tensiunile privind practicile de colectare de informaţii ale Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a Statelor Unite ajung într-o nouă fază. După ce câţiva lideri europeni au devenit în ultimele săptămâni cei mai aprigi critici ai practicilor de spionaj ale SUA, aceştia au devenit dintr-o dată din victime indignate - colaboratori voluntari la programul de monitorizare a zeci de milioane de apeluri telefonice.

După ce s-a dezvăluit faptul că americanii au monitorizat zeci de milioane de telefoane, inclusiv cele ale aproximativ 35 de lideri mondiali, Washingtonul se apără şi anunţă că, în unele cazuri, aceste informaţii au fost oferite de bună-voie de serviciile naţionale din câteva state. 

Milioanele de apeluri telefonice interceptate nu au făcut, de fpat, parte din operaţiunile de colectare de date ale NSA, ci agenţia americană a primit multe dintre aceste informaţii de la serviciile de informaţii locale, susţin directorii Agenţiei Naţionale de Securitate. Scandalul internaţional de spionaj ajunge astfel într-o nouă etapă, aducând în discuţie nu doar relaţiile diplomatice transatlantice, şi colaborarea la nivel de securitate dintre SUA şi aliaţii lor din Europa. 

Capitalele europene ajung astfel dintr-o dată din poziţia de acuzator în cea de complice la programul internaţional de spionaj demarat de americani în special după 11 septembrie 2001. 

Astfel, liderii europeni care s-au arătat în ultimele săptămâni cei mai vehemenţi critici ai practicilor serviciilor americani se găsesc într-o poziţie dificilă, după ce Washingtonul afirmă că, în realitate, aceştia au ştiut şi chiar au colaborat pentru desfăşurarea operaţiunilor de colectare de informaţii privind propriii cetăţeni. 

Apelurile telefonice monitorizate de agenţiile europene privesc nu doar propriile teritorii, ci şi zone de război şi alte regiuni din afara graniţelor statelor respective. Aceste informaţii au fost împărtăşite de bună voie serviciilor americane - în special Agenţiei Naţionale pentru Securitate - ca parte a eforturilor internaţionale de a proteja trupele americane şi aliate, precum şi civilii din aceste zone, au transmis mai mulţi oficiali americani, citaţi de cotidianul „The Wall Street Journal”. 

După ce s-a dezvăluit faptul că americanii au monitorizat apelurile telefonice şi corespondenţa electronică a mai multor şefi de stat sau de guvern, liderii europeni au avut reacţii categorice cu privire la practicile americanilor. 

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, le-a transmis că trasul cu urechea la convorbirile telefonice ale „prietenilor” „pur şi simplu nu se face”, după ce s-a aflat că telefonul ei mobil a fost ascultat cel puţin din 2002. Acesta după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, liderii europeni prezenţi la Summitul de la Bruxelles i-au cerut cancelarului german să-şi lase telefonul mobil în afara sălii în care se desfăşurat lucrările de teama monitorizării de către americani.

„Vă asigur că Parlamentul European nu plănuieşte un atac terorist”

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a glumit şi i-a asigurat pe americani că Parlamentul nu are niciun plan terorist pentru SUA, după ce serviciile americane au motivat activităţile de spionaj privind clădirile folosite de reprezentanţele din SUA ale PE prin operaţiunile antitero şi de siguranţă naţională.

CITEŞTE MAI  MULT

Germania ameninţă că va expulza orice diplomat american dacă se dovedeşte că a spionat

Hans-Peter Friedich, ministrul de Externe de la Berlin, a avertizat marţi că va expulza de pe teritoriul Germaniei orice diplomat american în cazul în care se va confirma că acesta a desfăşurat operaţiuni de colectare de date.

Serviciile secrete americane, luate la control

Agenţiile de informaţii vor fi anchetate de Senatul american din ordinul preşedintelui Obama cu privire la practicile de spionaj care au stârnit un scandal internaţional.

Obama şi-a pus toată lumea-n cap

Scandalul de spionaj stârnit de dezvăluirile lui Snowden şi strategia incoerentă privind Siria i-au înfuriat pe aliaţii americanilor, iar preşedintele Barack Obama este privit cu tot mai multă neîncredere. „Aliaţii nu mai au încredere în noi, iar inamicii nu se mai tem de noi”, a descris fostul vicepreşedinte american Dick Cheney situaţia grea în care deciziile administraţiei Obama au adus SUA pe plan mondial.

Statele Unite foloseau servicii europene de informaţii pentru efectuarea interceptărilor

Directorul Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) din SUA, Keith Alexander, a negat, marţi, că Statele Unite colectează direct înregistrări ale telefoanelor sau e-mailurile cetăţenilor europeni, catalogând dezvăluirile făcute de publicaţiile Le Monde, El Mundo şi L'Espresson „complet false”, informează CNN.

Agenţia Naţională de Securitate a Statelor Unite dezminte informaţiile apărute în presa germană

Directorul Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) din SUA, Keith Alexander, nu a l-a informat pe preşedintele american Barack Obama despre posibila spionare a cancelarului german, potrivit surselor oficiale care dezmint astfel informaţiile apărute în presa germană, informează BBC.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite