SUA, considerate o ameninţare mai mare decât Coreea de Nord sau Iranul. Aproape 80% dintre danezi se opun vânzării Groenlandei
0Aproape jumătate dintre danezi consideră acum că SUA reprezintă o amenințare considerabilă la adresa țării lor, iar majoritatea covârșitoare se opune ca Groenlanda să devină parte a Statelor Unite, în contextul ultimelor declarații ale lui Donald Trump.

Afirmaţiile făcute de preşedintele Donald Trump cu privire la intenţia sa de a cumpăra sau anexa Groenlanda, pentru a spori securitatea Statelor Unite, a dat naştere unei perioade de discuţii tensionate între Danemarca, Groenlanda și SUA.
Insula arctică, cu o populație de 57. 000 de persoane, este un teritoriu autonom şi a fost condusă în trecut de Danemarca, guvernul de la Copenhaga continuând să controleze politica sa externă și de securitate. Interesul lui Trump pentru insulă survine într-un moment în care mișcarea de independență preexistentă a Groenlandei cunoaște un avânt tot mai puternic.
În acest context, organizaţia YouGov a realizat un studiu privind opiniile danzelor după intenţiile declarate ale preşedintelui american Donald Trump. Rezultatele acestuia indică faptul că, în momentul de faţă, cei mai mulţi dintre cetăţeni consideră că Statele Unite reprezintă o ameninţare mai mare decât Coreea de Nord sau Iranul.
Sondajul, realizat între 15 și 22 ianuarie în rândul a puțin peste 1.000 de persoane din Danemarca, a arătat că 46% dintre acestea consideră că SUA reprezintă fie „o amenințare foarte mare”, fie „o amenințare destul de mare” pentru Danemarca, notează The Guardian.
Această cifră este mai mare decât numărul celor care au declarat că sunt de părere că Iranul sau Coreea de Nord reprezintă o o amenințare - respectiv 40% și 44%. Totodată, 86% dintre respondenți au declarat că ameninţarea cea mai mare rămâne, în continuare, Rusia.
Danezii nu sunt de acord cu vânzarea Groenlandei
Dintre cetăţenii danezi intervievaţi în cadrul sondajului, 78% au declarat că s-ar opune vânzării Groenlandei către SUA, dar 72% din acest procent au afirmat că decizia finală ar trebui să aparțină Groenlandei, nu Danemarcei.
Constatările vin într-o săptămână în care prim-ministrul danez, Mette Frederiksen, a vizitat Berlinul, Parisul și Bruxellesul pentru a consolida sprijinul în contextul amenințărilor lui Trump la adresa Groenlandei, după o convorbire catalogată de ea drept „îngrozitoare” cu președintele SUA. Oficialul danez consideră că Europa trebuie să se unească în fața schimbării relațiilor cu SUA.
„Vreau să mă asigur că întreaga Europă rămâne unită. Nu numai în legătură cu Regatul Danemarcei, ci și în sens mai larg”, a spus premierul danez, subliniind că „toată lumea din Europa poate vedea că va fi o colaborare diferită cu SUA acum”.
Donald Trump a declarat că SUA are nevoie de controlul Groenlandei și al canalului Panama pentru „securitate economică” și a descris controlul teritoriului drept o „necesitate absolută”. Pe lângă petrol și gaze, aprovizionarea Groenlandei cu materii prime la cerere pentru tehnologiile ecologice atrage interesul din întreaga lume, inclusiv din China.
Un sondaj de opinie publicat la începutul acestei săptămâni a arătat că 85% dintre groenlandezi nu doresc ca insula să devină parte a SUA. Sondajul realizat de institutul de sondare Verian a arătat că doar 6% dintre groenlandezi erau în favoarea aderării la SUA, iar 9% erau indeciși.