Stratfor: Alertă roşie în Mariupol! Intensificarea violenţelor ar putea fi primul pas dintr-o ofensivă mai largă a Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rapoartele despre focurile de artilerie din partea estică a oraşului-port Mariupol, dar şi declaraţia făcută de un lider separatist, indică faptul că există o pregătire a unei ofensive în oraşul din estul Ucrainei încă deţinut de forţele guvernamentale.

Bombardamentul oraşului-port ucrainean Mariupol a adus numărul morţilor la 30. Mariupol a mai fost bombardat şi în trecut, notabil fiind atacul de la începutul lunii septembrie 2014, dar armistiţiul încheiat în regiune a făcut ca forţele separatiste să-şi conducă atacurile în afara oraşului. Nu este clar dacă aceste noi evenimente sunt o simplă intensificare a luptelor între forţele ruse şi proruse şi ucraineni, sau începutul unei ofensive ruseşti, sau chiar o primă mişcare în încercare de a conecta Crimeea, aflată la peste 300 de kilometri la vest, notează platforma de analiză Stratfor.

Utilizarea sistemelor de rachete Grad indică faptul că este o acţiune plănuită, care are în spate un suport logistic semnificativ ce implică folosirea extensivă a trupelor ruseşti. Au existat semne că ruşii, inclusiv soldaţi din Marină, au intrat în estul Ucrainei controlat de forţele separatiste. Pregătirile pentru folosirea artileriei grele precedă frecvent pregătirea unor atacuri ruseşti. Dată fiind cantitatea mare de muniţie ce trebuie adusă pentru a alimenta atacul susţinut, ruşii nu au tendinţa de a o folosi fără un plan stabilit. 

Atacul asupra Mariupol vine la doar câteva zile după ce separatiştii au obţinut controlul aeroportului din Doneţk, foarte important în apărarea flancului drept într-o ofensivă ce ar veni din vest. De asemenea atacul vine la câteva zile după ce locotenent-general Ben Hodges, comandat al forţelor armate SUA din Europa, a venit în Ucraina şi a anunţat că un număr mic de soldaţi americani vor sosi pentru a oferi ajutor. Deşi o ofensivă la scară mare ar fi avut nevoie de o planificare mai îndelungată, decizia SUA de a-l trimite pe Hodges ar putea afecta dinamica internă a calculelor ruşilor.

Oricum, nu se cunosc încă intenţiile Rusiei. Acest atac ar putea fi un simplu semnal de alarmă dat de Rusia partenerilor de negociere din Occident. Ar mai putea fi o încercare de a extinde teritoriul controlat. Şi, de asemenea, ar putea fi începutul unei ofensive pentru a conecta Crimeea.

Poziţia rusească din Crimeea este uşor de combătut. Crimeea este uşor de izolat dacă forţele ucrainene îşi doresc asta, sau dacă forţele occidentale se implică în conflict. Rusia deţine Crimeea doar pentru că Vestul a decis să nu intervină. Forţele navale din Crimeea sunt de o importanţă strategică pentru Rusia, iar decizia de a păstra aceste forţe, dar să nu-şi extindă puterea, are sens diplomatic, deşi nu este un punct de vedere militar raţional.

Fie Rusia poate construi o structură geografică pentru susţinerea Crimeei, fie aceasta va deveni un punct slab permanent pentru Rusia. Ruşii nu-şi doresc o confruntare masivă cu Occidentul într-un moment de disfuncţionalitate economică, dar în acelaşi timp, pentru că au decis să păstreze Crimeea, nu există un moment mai bun pentru consolidare.

Artileria din Mariupol poate fi un test simplu, sau poate reprezenta începutul unui atac. Ştim că există o prezenţă militară în creştere în teritoriile deţinute de separatişti, dar nu pare că ruşii sunt încă pregătiţi din punct de vedere logistic pentru o ofensivă majoră.

Ocuparea Mariupolului este primul pas dintr-o ofensivă mai largă. Sistemele de artilerie din jurul Mariupol au dus lupta din estul Ucrainei la un alt nivel, nu neapărat mai intens, ci mai îngrijorător privind intenţiile strategice ale Rusiei, conchide „Stratfor“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite