Stocurile sovietice ale Bulgariei și marea industrie de apărare ar putea fi cheia succesului Ucrainei să țină piept rușilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bulgaria a trebuit să meargă pe o linie fină, încercând să sprijine pe ascuns Ucraina fără a provoca Rusia.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Statul balcanic a fost influențat istoric de Moscova. Opiniile despre Ucraina sunt împărțite între cei 6,7 milioane de locuitori ai săi, mulți fiind receptivi la propaganda Kremlinului, scrie Kyiv independent.

Noul guvern de coaliție, ales în iunie, după doi ani de blocaj politic, a întors acum fața Bulgariei către Kiev și Occident. Sofia a trimis muniție Ucrainei din 2022, dar cel mai recent angajament de 100 de vehicule blindate a fost primul pachet care a fost anunțat public.

Sprijinirea Ucrainei este în interesul strategic al Bulgariei din mai multe motive, a declarat ministrul bulgar al apărării Todor Tagarev într-un interviu pentru Kyiv Independent. Rusia „a încălcat toate normele internaționale” și „distruge arhitectura de securitate internațională”.

„În primul rând, aceasta este o obligație morală de a ajuta victima agresiunii”, a spus Tagarev. „Dar este și în interesul nostru strategic ca Ucraina să rețină agresiunea rusă și să reușească să-și recupereze suveranitatea și integritatea teritorială. Aceasta este cheia pentru stabilitatea în Europa – în special pentru Europa de Est în regiunea Mării Negre”.

Propagandă este influentă în politica bulgară și în rândul publicului

Dar va fi greu de combătut Rusia, a cărei propagandă este influentă în politica bulgară și în rândul publicului. Președintele în exercițiu, Rumen Radev, este pro-rus.

Tagarev a spus că există politicieni care se opun acordării de arme Ucrainei, susținând că încearcă să obțină pacea mai repede, chiar dacă acest argument nu are sens.

Bulgaria depinde, de asemenea, în mare măsură de petrolul rusesc.

Unii bulgari încă văd Rusia ca fiind puterea care i-a eliberat de Imperiul Otoman în anii 1800. Narațiunile Kremlinului sunt „acceptate destul de favorabil de o parte semnificativă a populației”, dar acest lucru se schimbă.

Un număr tot mai mare de bulgari sprijină Ucraina, a spus el. Războiul Rusiei în Ucraina părea a fi semnalul de alarmă de care țara sa avea nevoie.

Bulgaria este un bun prieten, cu stocurile sale abundente de arme sovietice și cu marea industrie de apărare.

În prima sa vizită publică în Bulgaria, în iulie, președintele Volodimir Zelenski l-a certat pe omologul Radev pentru opoziția sa față de înarmarea Ucrainei.

Radev a ripostat în iulie, spunând jurnaliştilor că Kievul „insistă să poarte război”, în timp ce „Europa plăteşte pentru tot”.

Ambasada Ucrainei la Sofia a răspuns că Radev repetă propaganda rusă. Prim-ministrul bulgar Nikolai Denkov i-a reproșat și el, spunând că nu reflectă poziția UE și a NATO – Bulgaria este membră a ambelor organizații.

Tagarev a spus că remarcile președintelui nu vor afecta sprijinul din partea Bulgariei, care este o republică parlamentară. Asta înseamnă că guvernul este responsabil de apărare, securitate și politica externă, nu președintele.

Obținerea ajutorului Bulgariei este importantă, mai ales acum. Sprijinul american este pus în pericol de un blocaj în Congres, iar prim-miniștrii pro-ruși ai Slovaciei și Ungariei se opun sprijinului UE pentru Ucraina.

Amenințarea din Marea Neagră

Marea Neagră a fost întotdeauna o etapă cheie a agresiunii imperiale a Moscovei.

De la împânzirea mării cu sute de mine la începutul războiului total până la efectuarea de exerciții navale regulate și imprevizibile, Rusia a reprezentat o amenințare considerabilă pentru vecinii Ucrainei la Marea Neagră.

Bulgaria se confruntă acum cu două preocupări cu privire la Marea Neagră – exercițiile de tragere în curs ale Rusiei care amenință integritatea teritorială a statului balcanic și minele plutitoare.

De când a renunțat la acordul Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră, în iulie, Rusia a folosit exerciții navale pentru a bloca exporturile ucrainene de cereale. Cu exercițiile militare continue ale Rusiei în apropiere, o parte a zonei economice a Bulgariei din Marea Neagră rămâne parțial blocată.

"Aceasta este o practică stabilită dacă durează câteva zile, maxim. Dar Rusia a închis acea zonă a Mării Negre de trei luni deja, ceea ce este evident inacceptabil".

În august, o navă de război rusă a tras focuri de avertizare asupra unei nave de marfă în partea de sud-vest a Mării Negre, pe lângă Ucraina.

Bulgaria a declarat că discută cu aliații NATO despre continuarea blocării parțiale a zonei sale economice de către Rusia, dar nu a emis încă o soluție. În ciuda provocării, Tagarev a spus că încă „nu este o amenințare directă la adresa teritoriului sau pentru o agresiune împotriva unui membru al alianței NATO, dar există o varietate de riscuri”.

„Toate acestea sunt riscuri care pot aduce victime și trebuie să ne ocupăm de asta – acestea sunt riscuri semnificative”, a spus Tagarev. „Deci nu suntem atât de îngrijorați că Rusia va îndrăzni să atace un aliat NATO. Dar suntem îngrijorați că unele dintre aceste riscuri se pot concretiza fie în pagube materiale, fie în victime”.

Ministerul turc al Apărării a anunțat în octombrie o cooperare trilaterală cu Bulgaria și România pentru a face față minelor, dar nu a detaliat.

Tagarev a spus că scopul este de a curăţa minele „pe o bază sistematică, mai riguroasă în cadrul forţelor unite ale celor trei ţări”. Este puțin probabil ca acest lucru să afecteze apele Ucrainei.

„Vrem să facem navigația mai sigură, dar nu vrem să dăm un motiv pentru escaladarea conflictului din Marea Neagră”, a spus Tagarev, adăugând că ar fi în continuare benefic pentru perspectiva exporturilor Ucrainei.

După ce Rusia s-a retras din coridorul cerealelor, Kievul încă exportă – deși în volume mult mai mici prin Marea Neagră.

Modernizarea armatei

Tagarev s-a întors în fruntea Ministerului Apărării după 10 ani și și-a găsit vecinul cuprins de război și regiunea Mării Negre în pericol.

„Este mult mai provocator, desigur”, a spus Tagarev, care a avut ultimul mandat de două luni ca parte a guvernului interimar al prim-ministrului de atunci, Marin Raikov, în 2013.

Una dintre prioritățile sale cheie este modernizarea armatei. Țara a avut cinci rânduri de alegeri în doi ani, ceea ce înseamnă că este un volum mare de muncă de făcut.

Dezinformarea pro-rusă lovește și Bulgaria puternic, Tagarev spunând recent că „afectează grav capacitatea armatei de a lupta”.

Fiind cea mai săracă țară din UE, strângerea de fonduri suficiente pentru a-și moderniza forțele armate la standardele NATO a fost dificilă. Inventarul țării este destul de aproape de ceea ce avea în 1980, potrivit site-ului olandez de apărare open-source Oryx. Instabilitatea politică a înrăutățit situația.

„Acum se mărește bugetul, primim mai mulți bani, avem nevoie de mai mult armament, avem nevoie de oameni, pregătire, infrastructură și toate astea”, a spus Tagarev, adăugând că acum există mai multe oportunități și cerere pentru o modernizare rapidă a armatei bulgare.

Întrebat despre planurile Bulgariei privind modul în care intenționează să furnizeze armele din epoca sovietică Ucrainei, ministrul apărării a spus: „Facem ceea ce este posibil”, furnizând în principal din propria industrie de apărare – specializată în mod tradițional în arme de calibru mic, arme ușoare și muniţie.

„Ca politică guvernamentală, oferim companiilor oportunități de a vinde, iar companiilor le revine sarcina să semneze contracte, să găsească modalități de a-și livra produsele în Ucraina”, a spus ministrul, adăugând că majoritatea companiilor de apărare din Bulgaria sunt private.

Tagarev a spus că producția industrială și exporturile Bulgariei s-au dublat sau triplat anul trecut „pentru un miliard sau mai mult de euro”. El a sugerat că „presupunerea este că, în mare parte, aceasta se datorează exportului de muniție și materiale de la companiile bulgare”.

Potrivit The Guardian care citează oficiali bulgari, Sofia a asigurat 30% din necesarul de muniție sovietică Ucrainei în primăvara trecută, după ce ministrul de externe Dmitro Kuleba a vizitat în secret Sofia.

„Industria de apărare funcționează 24/7 și acesta este cel mai important sprijin pe care îl primește Ucraina”, a spus Tagarev.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite