Steagul Muntenegrului a fost arborat la cartierul general al NATO. Răspunsul lui Stoltenberg la criticile şi ameninţările Rusiei că va riposta la noua extindere
0Steagul Muntenegrului a fost arborat la cartierul general al NATO, la Bruxelles, după ce această ţară balcanică a devenit în mod oficial al 29-lea membru al celei mai mari alianţe militare din lume, relatează The Associated Press (AP).
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a salutat o zi istorică şi a declarat că Alianţa îşi menţine „uşa deschisă“.
Muntenegrul are acum un loc la masa NATO şi un vot egal în luarea deciziilor Alianţei, a remarcat Stoltenberg miercuri, potrivit AP şi news.ro.
NATO ia hotărâri prin consens şi nu cu votul majorităţii, ceea ce-i conferă fiecărei ţări membre un drept de veto.
Preşedintele muntenegrean Filip Vujanovici a declarat că aderarea la NATO va garanta ţării sale un viitor „stabil, sigur şi prosper“.
În pofida opoziţiei Rusiei, Muntenegrul a aderat luni la NATO, după ce a încheiat formalităţile în acest sens la Washington.
Vecinii săi din Blacani Albania şi Croaţia au fost ultimele ţări care au aderat la NATO, în 2009.
Rusia s-a arătat deranjată de aderarea Muntenegrului la NATO şi a avertizat că va lua măsuri de retorsiune. Totodată, Moscova a criticat extinderea NATO.
În pofida acestor critici şi ameninţări, Stoltenberg a declarat că NATO îşi menţine „uşa deschisă“.
„Pentru a intra în NATO, trebuie să respecţi standarde şi exigenţe în materie de reforme, combatere a corupţiei şi domnie a legii. Decizia trebuie de asemenea să facă obiectul unui consens al celor 29 (de state membre, n. red.). În niciun caz Rusia nu va avea dreptul de a bloca un proces (de aderare, n. red.). Toate naţiunile suverane au dreptul de a-şi decide singure propriul drum. Nimeni nu are dreptul să decidă în locul unei ţări care vrea să adere la NATO. Nici chiar Rusia. Trebuie, de altfel, să precizăm că nu NATO se extinde la Est, ci ţările din Est vin în NATO. Alianţa a reprezentat o speranţă foarte puternică pentru fostele ţări comuniste care au trăit sub dictatură în perioada Războiului Rece şi au devenit între timp democraţii (…). Le-am deshis uşa, pentru că uşa noastra este mereu deschisă“, a comentat pentru „Le Figaro“ Jens Stoltenberg aderarea Muntenegrului la NATO.