Spania și-a închis parțial și temporar spațiul aerian din cauza unei rachete chinezești care reintră necontrolat în atmosfera terestră

0
Publicat:

Spania și-a închis pentru scurt timp părți din spațiul său aerian din cauza riscurilor prezentate de reintrarea unei rachete chineze în atmosfera Pământului.

Lansare a rachetei chineze Long March 5b FOTO EPA EFE
Lansare a rachetei chineze Long March 5B FOTO EPA EFE

Aeroporturile din Barcelona și Ibiza s-au numărat printre cele afectate vineri de interzicerea zborurilor, care a durat în jur de 40 de minute, transmite BBC.

Decizia a venit după ce China a lansat în spașiu puternica sa rachetă Long March 5B pentru a livra modulul final al stației sale spațiale Tiangong.

O parte a rachetei urma să reintre necontrolat vineri în atmsoferă.

Cea mai mare parte a acestei bucăți de deșeu era de așteptat să ardă în timpul coborârii.

Există însă o anumită îngrijorare că unele dintre rămășițe - descrise drept unul dintre cele mai mari obiecte care au reintrat în atmosferă în ultimii ani de către Agenția pentru Siguranța Aviației a Uniunii Europene - ar putea „supraviețui“ frecării cu aerul din atmosfera terestră.

În mai 2020, mai multe case din Coasta de Fildeș au fost avariate când resturile de la prima lansare a rachetei au revenit pe Pământ.

Serviciul de Supraveghere și Urmărire Spațială al Uniunii Europene a declarat pe site-ul său că „probabilitatea statistică a unui impact asupra solului în zonele populate este scăzută”, urmând ca rămășița rachetei să ajungă undeva în Oceanul Atlantic.

Cu toate acestea, a avertizat că sudul Italiei, precum și nordul Spaniei și Portugalia se află și ele pe traiectoria bucății de deșeu spațial.

Ca măsură de precauție, agenția națională pentru spațiul aerian a Spaniei a stabilit o zonă de excludere cu o lățime de 100 km de ambele părți ale orbitei rachetei în cădere.

Impactul asupra zborurilor este de așteptat să continue pe tot parcursul zilei de vineri.

În trecut, agenția spațială nord-americană, NASA, a cerut Chinei să proiecteze rachete care să se dezintegreze în bucăți mai mici la reintrare, așa cum este norma internațională.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite