Soţia preşedintelui albanez, reţinută pentru participarea la un protest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monika Kryemadhi, soţia preşedintelui albanez Ilir Meta, a fost reţinută împreună cu alţi 36 de manifestanţi în cursul unei acţiuni de protest duminică, la Tirana, împotriva demolării clădirii care adăpostea Teatrul Naţional al Albaniei, după ce lucrările de demolare au început la primele ore ale dimineţii, potrivit Reuters.

Poliţia a îndepărtat peste 20 de artişti şi militanţi care protejau teatrul, proiectat în 1939 de către arhitectul Giulio Berte în cursul ocupaţiei italiene şi care era principala scena teatrală a ţării, atrăgându-şi indignarea oamenilor, care scandau "Ruşine!", "Regim dictatorial!".

Canalul de televiziune Klan TV a transmis că printre cei reţinuţi se află şi Monika Kryemadhi, care conduce un mic partid de opoziţie.

Imagini difuzate de la faţa locului arătă un număr mare de poliţişti confruntându-se cu manifestanţi şi ciocniri între aceştia şi forţele de ordine.

Numeroase dispozitive ale poliţiei au apărut aici în zori pentru a-i evacua pe reprezentanţii Alianţei pentru protejarea teatrului, recurgând la grenade lacrimogene. Escavatoarele au început apoi să demoleze faţada pe care era înscris "Teatrul Naţional".

De mai bine de doi ani, actori, militanţi din opoziţie contestă planurile premierului socialist Edi Rama de a demola vechiul teatru, argumentând că această clădire face parte din patrimoniul naţional şi acuzând guvernanţii de practici de corupţie. În replică, executivul susţine că restaurarea imobilului ar costa prea mult.

Clădirea se află în centrul Tiranei, într-un cartier select. În locul său ar urma să fie construite un centru comercial, un stadion şi blocuri de locuit prin intermediul unui investitor danez, notează dpa, preluată de agerpres.ro

Aceste planuri au suscitat nemulţumirea artiştilor şi multor locuitori ai Tiranei, care susţin că guvernul a suprimat statutul de monument istoric al clădirii teatrului. Opozanţii susţin că terenul a fost vândut fără a fi scos la licitaţie, printr-o lege specială.

Preşedintele, membru al Partidului Socialist până în 2004, iar în prezent unul dintre cei mai duri adversari ai acestuia, a refuzat să semneze respectiva lege.

Soarta clădirii, construită în 1939 şi transformată în 1945 în teatru naţional, a divizat societatea albaneză, oamenii acuzându-l pe premier că a profitat de măsurile de izolare din cauza COVID-19 pentru a iniţia demolarea clădirii.

"Nu mai este vorba doar despre demolarea teatrului, ci despre prăbuşirea democraţiei şi a libertăţii. Suntem într-o dictatură", spune un manifestant într-o înregistrare pe Facebook.

Reacţia premierului nu s-a lăsat aşteptată. Protestatarii "sunt aceleaşi persoane care se ridică împotriva oricărui proiect în Tirana. Ele nu doresc dezvoltare, dar nu pot opri Tirana" să se dezvolte, a scris Rama într-o postare pe Facebook.

Potrivit Reuters, 37 de persoane au fost arestate. Un poliţist a fost spitalizat după ce a fost lovit de protestatari, în timp ce un martor a declarat agenţiei britanice de presă că un protestatar a fost de asemenea rănit.

Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret a cerut săptămâna trecută organizarea unor discuţii suplimentare înainte de luarea oricărei decizii cu privire la teatru. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite