Slovenia cere UE poliţişti, pentru a gestiona fluxul de imigranţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Slovenia a cerut statelor membre ale Uniunii Europene să trimită unităţi de poliţie pentru a ajuta la gestionarea fluxului de imigranţi din Croaţia, a anunţat miercuri seara ministrul sloven de Interne, Vesna Gyorkos Znidar, la postul TV Slovenia, relatează Reuters.

În ultimele 24 de ore, peste 10.000 de imigranţi, mulţi dintre ei refugiaţi din calea violenţelor din Siria, au ajuns în Slovenia, cea mai mică ţară de pe ruta Balcanică a refugiaţilor, în drum spre Austria.

"Slovenia a cerut deja altor state membre UE unităţi de poliţie", a precizat Znidar miercuri seara.

Comisarul european pentru Migraţie şi Afaceri Interne, Dimitris Avramopoulos, va vizita joi Slovenia pentru a discuta pe tema crizei migraţiei, în timp ce preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a convocat un summit extraordinar cu participarea a zece lideri europeni, pentru duminică.

Juncker i-a invitat la Bruxelles pe liderii din Austria, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Germania, Grecia, Ungaria, România, Serbia şi Slovenia.

Între timp, Parlamentul sloven a acordat mai multe prerogative armatei, care ajută poliţia să controleze graniţa, iar autorităţile intenţionează să reangajeze poliţişti pensionaţi pentru a ajuta.

Numeroşi imigranţi au început să intre în Slovenia sâmbătă, după ce Ungaria şi-a închis vineri graniţa cu Croaţia.

Ziarul croat Jutarnji List scrie că autorităţile din Croaţia intenţionează să ridice un gard la frontiera cu Serbia. Şi în cazul în care Croaţia va închide frontiera cu Serbia, „probabil refugiaţii vor fi transferaţi spre frontiera cu România, de unde vor pleca spre Ungaria, care nu a construit nici un gard în această zonă a frontierei sale”, explică ziarul sârb Politika.

Ungaria pare să fi reluat lucrările la gardul de la graniţa cu România, la o săptămână după ce anunţa că renunţă, temporar, la construcţia acestuia. În zona Cenad, pe fâşia verde dintre cele două ţări, militarii maghiari fac măsurători şi marchează traseul cu ţăruşi, informează digi24.ro. 

La graniţa Ungariei cu România, în zona Cenad, au ajuns mai multe camione ale armatei maghiare. Autorităţile maghiare au început deja măsuritorile pentru amplasarea gardului dintre România şi Ungaria. Traseul acestuia este marcat de ţăruşi.

Săptămâna trecută, ministrul maghiar de Externe anunţa Guvernul său renunţă, pentru moment, la construirea acestui gard. Însă preciza că oficialii de la Budapesta urmăresc în permanenţă rutele folosite de refugiaţi în Serbia şi ar putea reveni asupra deciziei, în funcţie de situaţie.

Incendiul provocat de imigranţi care au intrat în Slovenia traversând înot un râu

 Incendiul izbucnit miercuri într-o tabără de refugiaţi din Slovenia a fost provocat de imigranţi care au dat foc unor pături, nemulţumiţi de condiţii, după ce au intrat în ţară traversând înot un râu, relatează Associated Press în pagina electronică.

După ce au fost blocaţi afară, în ploaie şi frig, zile şi nopţi la rând, zeci de mii de imigranţi care încearcă să ajungă în vestul Europei prin Balcani şi-au pierdut răbdarea.

Un incendiu izbucnit la principala tabără de refugiaţi de la frontiera Sloveniei cu Croaţia a distrus miercuri aproximativ 12 corturi instalate de armată, în timp ce numeroşi imigranţi, majoritatea bărbaţi tineri, scandau: "Lăsaţi-ne să plecăm!".

Guvernul a informat că investighează în continuare cauzele incendiului, însă poliţia din tabără a declarat pentru AP că imigranţii au incendiat pături furnizate de UNHCR intenţionat, pentru a protesta faţă de condiţiile din tabăra de la periferia oraşului Brezice.

Mulţi dintre cei care cereau să poată pleca din Slovenia către Austria, Germania şi alte state din Uniunea Europeană au intrat în ţară cu o noapte înainte, traversând înot râul Sutla, care marchează frontiera dintre Slovenia şi Croaţia. Aproximativ 1.000 de persoane au trecut prin apa rece care le ajungea până la piept.

Mulţi imigranţi din Orientul Mijlociu, Asia şi Africa sunt dezamăgiţi, pentru că la începutul călătoriei lor în Turcia li s-a spus că partea cea mai grea se va încheia după ce vor ajunge în state UE, precum Croaţia sau Slovenia. Mulţi se aşteptau ca alte ţări să le permite trecerea liberă către statele occidentale mai prospere, în special Germania.

"Nu credeam că Europa este aşa: fără respect pentru refugiaţi, nu ne tratează cu demnitate. De ce este Europa aşa?", se întreba Ari Omar, un imigrant din Irak.

Secretarul de stat din Ministerul sloven de Interne, Bostjan Sefic, a declarat că tabăra de la Brezice a fost construită pentru a adăposti 250 de persoane, nu 4.000 câte au intrat în ţară începând de marţi.

În aceste condiţii, peste 3.000 de persoane care au traversat frontiera miercuri noapte au fost nevoite să stea în lanul de porumb, înconjurate de poliţie şi armată, până ce autocarele le vor putea transporta spre Austria.

Premierul Orban cere UE să ajute Serbia

Premierul ungar Viktor Orban a declarat, la Madrid, unde are loc Congresul popularilor europeni, ca orice soluţie la criza imigranţilor să includă Serbia, a cărei importanţă a crescut în ultimele luni.

Orban, aflat în capitala spaniolă pentru Congresul Partidului Popular European (PPE), a avut o întrevedere cu omologul său sârb Aleksandar Vucic.

'Criza migranţilor a arătat că, dacă vrem să ne apărăm de un asemenea fenomen, Serbiei trebuie să i se permită să se apropie şi să se integreze în Uniunea Europeană. Ţinând cont atât de relaţiile de bună-vecinătate, cât şi de interesele naţionale, Ungaria va sprijini Serbia la Bruxelles', a spus şeful guvernului ungar.

El a estimat că fondurile europene primite de Serbia sunt prea mici în comparaţie cu obstacolele întâmpinate de această ţară. 

 Premierul ungar Viktor Orban i-a îndemnat pe liderii europeni să-şi schimbe politica în domeniul migrării, apreciind că, în caz contrar, riscă să se confrunte cu o criză politică şi ameninţări la adresa ordinii democratice, relatează Reuters în pagina electronică. Într-o intervenţie pe postul M1, miercuri seara, premierul populist ungar a apreciat că liderii europeni nu dispun de un mandat care să-i autorizeze să permită intrarea pe teritoriul Uniunii Europene (UE) a mii de migranţi fără un control veritabil.

În opinia sa, construirea unei bariere la frontiera de sud a Ungariei, cu Serbia, are menirea să-i respingă pe migranţi din Europa şi nu să-i oblige să o ocolească pentru a ajunge în Germania.

"Asta destabilizează democraţiile europene", a apreciat Orban. "Este necesar să începem o dezbatere onestă asupra viitorului continentului nostru, fără căluşul «corectitudinii politice», fără false scuze, vorbind franc", a adăugat el."Este necesar să ascultăm popoarele şi să le includem opiniile în politicile noastre. Dacă nu reuşim să facem asta, vom avea o criză politică în plus faţă de o criză a migraţiei", a apreciat el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite