Situaţia orfanilor văzută de ziariştii străini: de la ororile anilor '90, România a ajuns exemplu pentru alţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: The Independent. Jurnaliştii au făcut o analiză cu privire la evoluţia orfelinatelor în ultimii 20 de ani
Foto: The Independent. Jurnaliştii au făcut o analiză cu privire la evoluţia orfelinatelor în ultimii 20 de ani

Situaţia orfelinatelor şi a copiiilor abandonaţi din România s-a îmbunătăţit categoric faţă de 1992.

Este concluzia unui reportaj realizat de jurnaliştii de la The Independent.

Ei amintesc de poveştile de la începutul anilor 1990 când orfanii români instituţionalizaţi stăteau în condiţii precare, bebeluşilor nu le erau schimbate scutecele, centrele erau supraaglomerate, iar îngrijitorii foarte puţini.

Fundaţia Hope and Homes a încercat atunci să schimbe situaţia, reducând numărul copiiilor instituţionalizaţi care aveau nevoie, de fapt, de dragostea unei familii şi de un cămin adevărat. A început practic scoaterea copiiilor din centrele pentru minori.

Jurnaliştii au făcut şi o radiografie a situaţiei arătând că acei copii abandonaţi nu era cu adevărat orfani, ci doar produsul politicilor agresive duse de regimul Ceauşescu pentru creşterea populaţiei. Ei spun că oamenii nu au putut, din diverse motive să îi îngrijească şi atunci au ales să îi lase să fie crescuţi în astfel de centre crezând, greşit, că le-ar fi mai bine. Potrivit ziariştilor, Ceauşescu a interzis contraceptivele şi avorturile şi a instituit „poliţia sexului" prin care femeile erau examinate la fiecare trei luni pentru a se asigura că nu au suferit între timp o întrerupere de sarcină. De aceea, femeile au fost nevoite să aibă prea mulţi copii, iar numărul celor abandonaţi în orfelinate a explodat.

The Independent mai scrie că nu este aşa de uşor ca instituţiile să fie închise, iar situaţia nu poate fi remediată decât pe termen lung dacă lucrurile se doresc a fi bine făcute. Parţial, ar fi vina personalului care nu doreşte ca centrele să fie închise şi să îşi piardă locurile de muncă.

Totuşi, modelul integrării copiiilor în familii a fost acceptat de guvernul român şi recunoscut de organizaţii precum UNICEF şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca fiind cea mai bună practică.

Jurnaliştii mai spun că atunci când Hope and Homes for Children şi-a început activitatea în România existau mai mult de 100.000 de copii în orfelinate. În prezent, ar exista doar 6.500, iar planul este acela de a lua toţi copiii din centre şi de a le închide pe toate până în 2020. După aceea, niciun copil român nu va mai fi pus într-un orfelinat, conchid jurnaliştii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite