Simpatizanţi europeni de seamă ai lui Putin s-au adunat pe insula grecească Rhodos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare lună octombrie, simpatizanţii Kremlinului se adună pe o insulă grecească. Întâlnirea de anul acesta, care are loc pe fondul tensiunilor politice cu Moscova şi a intervenţiei-surpriză a Rusiei în Siria, are un ton neobişnuit, existând temeri că va fi ultima, notează „Politico“.

Liderul forumului Dialogul Civilizaţiilor, ţinut anual pe insula Rhodos din Grecia, încă din 2003, este Vladimir Iakunin, până de curând şeful căilor ferate ruse şi membru de rang înalt al cercului intim al lui Vladimir Putin. Cu mai puţin de două luni în urmă, bărbatul de 67 de ani a fost dat afară din slujba statului, în cadrul unei „epurări“ neaşteptate.

Aflat în Grecia, cu ocazia întâlnirii anuale, Iakunin a afişat un aer relaxat şi nu a luat în considerare sugestiile potrivit cărora ar putea avea probleme după ce a căzut în dizgraţie în faţa lui Putin, spunând că „problema mea cea mai mare este ziua de naştere a nepoatei mele“, notează „Politico“.

Participanţi de marcă la forumul luxos din insula Rhodos

Finanţat de o fundaţie cu sediul în Elveţia, cu legături cu Iakunin, forumul de anul acesta a avut 380 de participanţi, cheltuielile lor fiind plătite, măcar în parte, de organizatori. Printre invitaţi au fost şi fostul preşedinte ceh Vaclav Klaus, fostul ministru al Apărării german Karl-Theodor zu Guttenberg şi fostul şef al Consiliului Europei Walter Schwimmer, care este şi co-preşedintele permanent al forumului.

Pe lista invitaţilor era şi premierul grec Alexis Tsipras, dar ca reprezentant al lui a venit un ministrul adjunct al Externelor care a întâmpinat participanţii din partea sa.

Mulţi oratori au susţinut politicile lui Putin din Siria şi Ucraina şi au respins acţiunile Occidentului. Faimosul eurosceptic, Vaclav Klaus, a mărturisit publicaţiei „Politico“ faptul că el consideră decizia lui Putin de a lansa raiduri aeriene în Siria ca fiind „un pas raţional“. Klaus a respins şi revoluţia ucraineană de pe Maidan, ca fiind „importată“ şi „nu chiar autentică“. Privind Crimeea, peninsula ucraineană care a fost anexată de Rusia în martie 2014, Klaus a fost fără echivoc: „Este o parte din Rusia şi va rămâne aşa pe viitor“.

Deşi forumul încă îşi permite să închirieze un hotel de cinci stele pentru patru zile, cei care vin de multă vreme spun că numărul participanţilor şi sesiunilor de discuţii a scăzut, comparativ cu anii anteriori. Mulţi au fost rugaţi să contribuie, în special plătindu-şi avionul, dar în anii anteriori toate cheltuielile erau suportate de organizatori.

Unii şi-au exprimat teama că sesiunea de anul acesta va fi ultima, dar Iakunin a fost optimist şi a anunţat planuri de a crea un think-tank, în plus faţă de evenimentul anual, scrie „Politico“.

Sancţiuni americane pentru un tată de britanic

Descris de Trezoreria SUA ca fiind „confident intim“ al lui Vladimir Putin, Iakunin se află sub incidenţa sancţiunilor americane pentru rolul lui în dezlănţuirea conflictului ucrainean. Nimic nu-l împiedică însă să se ducă în Rhodos, pentru că nu este pe lista neagră a Uniunii Europene. Forumul condus de el atrage politicieni şi academicieni, mulţi dintre care împărtăşesc părerile social-conservatoare, anti-liberale şi anti-americane.

Ianukin a demisionat din postul pe care l-a deţinut timp de 10 ani pe 20 august, cu scuza că vrea să devină senator. A renunţat la Senat câteva săptămâni mai târziu. Postul de televiziune independent din Rusia, Dojd, a raportat că Putin l-ar fi concediat din cauza numeroaselor acuzaţii de corupţie, ultima picătură fiind ştirea că fiul său, Andrei, ar fi aplicat pentru cetăţenie britanică. 

Iakunin spune că fiul său a devenit deja cetăţean britanic. A negat însă legătura din părăsirea postului pe care l-a ocupat timp de un deceniu. „Nu există nicio relaţie. Uitaţi-vă numai câţi oficiali ruşi au carte verde („green card“ – rezidenţă permanentă în SUA) sau dublă cetăţenie. Soţiile şi copii lor locuiesc peste hotare, şi nimănui nu-i pasă de asta“, a spus Iakunin.

Iakunin a fost şi ţinta numeroaselor acuzaţii de corupţie făcute de activiştii ruşi din opoziţie. Un depozit de haine de blană care s-ar fi descoperit în casa sa luxoasă ce se află lângă Moscova a devenit viral pe reţelele de socializare, sinonim cu stilul extravagant al elitei lui Putin. În cadrul forumului din Grecia, ţinut într-un complex de cinci stele, Iakunin a condamnat consumerismul şi hedonismul culturii occidentale. În Rusia, el este cunoscut ca un avocat al relaţiilor mai strânse între Biserică şi stat şi un critic a ceea ce numeşte „imoralitatea Occidentului“.

Întrebat într-un interviu despre stilul său de viaţă, Iakunin şi-a suflecat mânecile pentru a arăta un ceas despre care televiziunea rusă RBC TV spune că este o ediţie limitată a „A. Lange & Sohne“, în valoare de 140.000 de euro, aproximativ costul unui apartament cu două camere în Moscova. „Într-o zi, jurnaliştii au văzut ceasul ăsta şi au descoperit că este chiar scump. Am două neajunsuri: dispozitivele şi femeile. Pentru mine, o maşină frumoasă, sau un dispozitiv frumos îmi evocă aceleaşi emoţii ca o femeie frumoasă. Dacă vrei să cumperi ceva, ce-i rău în asta“, a spus Iakunin, adăugând că majoritatea bogaţilor pe care îi cunoaşte nu sunt hedonişti pentru că nu aruncă cu bani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite