Șeful NATO îndeamnă liderii UE să strângă relațiile cu Turcia. Ce vrea Ankara în schimb?
0NATO face apel la UE și Turcia să aprofundeze legăturile, deoarece „retragerea” președintelui american Donald Trump din securitatea europeană obligă Europa să își „regândească” rapid alianțele, relatează Financial Times.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a solicitat în mod privat liderilor UE să intensifice relațiile cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, după ani de relații tensionate.
Acest lucru se întâmplă într-un moment în care Bruxelles-ul caută modalități de a consolida cooperarea cu Turcia și cu alte țări din afara UE, ca parte a unei consolidări majore a apărării europene.
Amenințările lui Trump de a „retrage” garanțiile de securitate ale SUA pentru aliații europeni din NATO, dorința sa de a restabili legăturile cu Rusia și de a nu mai sprijini Ucraina au îngrijorat capitalele UE. Pe lângă creșterea în grabă a cheltuielilor pentru apărare, unele țări din UE pledează pentru o „coaliție a voinței” cu state din afara UE, precum Norvegia și Regatul Unit.
Ministrul turc de externe, Hakan Fidan, a participat la începutul acestei luni, la Londra, la o reuniune a „puterilor militare cheie” ale Europei, pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei și despre chestiuni mai ample legate de apărare. Potrivit a trei surse FT, aceasta a urmat unui apel al lui Rutte la un „prânz privat” cu liderii UE la începutul lunii februarie, unde a subliniat importanța unei cooperări sporite cu Turcia.
„Situația se schimbă“
„Implicarea țărilor din afara UE în eforturile industriale și de apărare ale UE este esențială, în opinia mea, pentru securitatea Europei”, a declarat Rutte în fața Parlamentului European în ianuarie.
„Situația se schimbă. La un moment dat, trebuie să decizi pe cine ai vrea să ai în echipă, în ciuda problemelor pe care le-ai putea avea. Dar trebuie, de asemenea, să se ocupe de incertitudinea lor cu privire la Rusia”, a declarat un înalt funcționar UE pentru relațiile cu Turcia.
Turcia nu s-a alăturat UE și altor aliați occidentali în impunerea de sancțiuni directe Moscovei ca răspuns la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina și menține legături economice și energetice puternice cu Rusia.
Deși implicarea directă a UE în apărare și securitate este limitată la domenii precum mobilitatea militară și unele misiuni de menținere a păcii și de monitorizare, Uniunea dispune de o influență financiară semnificativă pentru a promova cooperarea în industria de apărare.
Vasta industrie militară a Turciei este, de asemenea, parte a unei dispute mai largi între țările UE cu privire la faptul dacă companiile de apărare din țările terțe ar trebui să beneficieze de inițiativele Uniunii de a crește cheltuielile cu armamentul.
Din punct de vedere tehnic, Turcia este un candidat la aderarea la UE, însă procesul stagnează de mult timp. UE a suspendat diverse canale de dialog, inclusiv cele legate de securitate și apărare, parțial din cauza creșterii tensiunilor dintre Turcia și Grecia.
Un diplomat grec a declarat că Atena rămâne „precaută, nu dogmatică” în ceea ce privește creșterea cooperării în domeniul apărării cu Ankara.
„Turcia ar trebui să fie constructivă în ceea ce privește problemele nesoluționate cu statele membre”, a adăugat el, referindu-se la Grecia și Cipru.
Revenirea lui Trump la Casa Albă a schimbat perspectiva, au declarat mai mulți diplomați pentru Financial Times.
„În prezent, determinăm cel mai bun curs de acțiune. Dacă aceasta duce la o nouă structură de securitate europeană, suntem pregătiți să cooperăm”, a declarat Fidan pentru FT săptămâna trecută, când a fost întrebat despre potențialul impact al lui Trump asupra acordurilor de securitate europene.
Ce vrea Turcia în schimb?
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a oferit asistență Europei și a anunțat dorința Ankarei de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene .
„Vrem să ne dezvoltăm relațiile cu Uniunea Europeană bazate pe interese comune, respect reciproc și o perspectivă concentrată pe obiectivul aderării depline”, a subliniat liderul turc, adăugând că Turcia este „ultima șansă” a UE.
„Este de remarcat faptul că discuțiile recente, în special în contextul Ucrainei, au fost întâmpinate cu îngrijorare în statele membre ale Uniunii. Uniunea Europeană încearcă să facă față uneia dintre cele mai mari provocări de securitate din ultima vreme. „Poziția echilibrată, consecventă și de principiu a Turciei în războiul ruso-ucrainean este astăzi foarte apreciată”, a scris Erdogan într-o postare pe rețelele de socializare.
„Dezbaterile de politică externă din ultimele săptămâni au arătat că lucrurile nu vor mai fi la fel ca înainte”. Mai exact, sistemul global, despre care se pretinde că se bazează pe reguli și drept, a intrat într-o fază de colaps. „Fondatorii acestui sistem înșiși au fost cel mai puternic afectați de ordinea internațională”, a spus el.
El și-a amintit de „clopotele” care sună în multe părți ale lumii, inclusiv în Palestina, Liban și Ucraina, și a subliniat că fiecare țară trebuie să-și modeleze strategiile viitoare în consecință.
Potrivit acestuia, țările europene trebuie să înțeleagă rolul Turciei Turcie în lumea schimbată și să-și determine strategia în consecință.
„Cred că odată ce se va realiza această unitate de înțelegere, relațiile dintre Turcia și Europa vor înflori rapid în toate domeniile”, a conchis el.
Un grup bipartizan de membri ai Camerei Reprezentanților a înaintat un proiect de lege la Congresul SUA cu intenția de a recunoaște Turcia ca țară din Orientul Mijlociu , nu ca țară europeană, explicând acest lucru prin faptul că Turcia „trece acum în statutul de adversar al SUA”.
În februarie, președintele Volodimir Zelenski a declarat că se bazează pe Turcia pentru a oferi Ucrainei garanții de securitate. Potrivit președintelui ucrainean, Europa ar trebui să se uite la Turcia, care are o armată puternică.