Se deschid noi fronturi în curtea Rusiei ? Ucrainenii spun că asta i-ar ajuta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Distrugeri în urma conflictului din Nagorno Karabah
Distrugeri în urma conflictului din Nagorno Karabah

Secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională de la Kiev, Oleksi Danilov, a declarat că deschiderea unor noi fronturi în sfera de interese ale Federaţiei Ruse pe teritoriile altor ţări ar ajuta foarte mult Ucraina să lupte împotriva atacurilor ruseşti.

„După ce Nagorno-Karabah a introdus, astăzi (sâmbătă, n.r.), Legea marţială pe teritoriul său, pot spune că acolo chiar au loc evenimente. Dronele Bayraktar îi fac pe orci una cu pământul nu doar pe teritoriul nostru, ci, iată, au funcţionat şi în Nagorno-Karabah. Şi Armenia se îndreaptă către Federaţia Rusă şi cere să o ajute cu trupe. Doar că ruşii au luat trupele de acolo şi le-au trimis în ţara noastră, săptămâna trecută. Am urmărit aceste coloane, care erau în mişcare. Şi înţelegem că ajutorul pe care Federaţia Rusă l-a promis pentru Nagorno-Karabah şi Armenia este puţin probabil să ajungă acolo” – a explicat Danilov.

În plus, oficialul a atras atenţia asupra faptului că, după ce partea japoneză a descris cele patru insule drept parte integrantă a Japoniei, Federaţia Rusă a început exerciţii. „Numărul militarilor care se află în acel sector al apărării Federaţiei Ruse este extrem de mic în acest moment, pentru că i-au trimis pe toţi aici” – a menţionat Oleksi Danilov. „Încă nu se ştie cum se va termina toată această situaţie. Dar dacă pentru Federaţia Rusă se vor deschide noi fronturi, pe care aceasta le-a creat artificial prin propriile acţiuni în scurta sa istorie, ne vor ajuta foarte mult” – a adăugat oficialul de securitate ucrainean. Danilov a mai remarcat că „Georgia nu se comportă foarte corect”.

„Dar dacă şi Transnistria (ar urma să fie cerută de Chişinău, n.r.), precum şi Georgia şi toată lumea s-ar angaja astăzi în recuperarea teritoriilor… Mai mult decât atât, Polonia a avansat deja pretenţii oficiale asupra regiunii Kaliningrad, deşi neoficial, deocamdată. Acest lucru ne-ar ajuta cu siguranţă, pentru că (ruşii, n.r.) ar avea ceva de făcut, pe lângă distrugerea oraşelor şi satelor noastre, pe lângă uciderea copiilor şi femeilor noastre” – a adăugat secretarul.

Rusia acuză armata Azerbaidjanului că a intrat în regiunea Nagorno-Karabah, încălcând un acord

Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că forţele armate azere au intrat într-o zonă care este responsabilitatea forţelor ruse de menţinere a păcii în regiunea Nagorno-Karabah şi au instalat un post de supraveghere, încălcând un acord.

Acesta a precizat că Azerbaidjanul a efectuat patru atacuri cu drone în Nagorno-Karabah. Moscova a cerut Azerbaidjanului să îşi retragă trupele şi a depus "eforturi" pentru a muta forţele pe poziţiile iniţiale, a adăugat aceasta.

În urma unui conflict militar în septembrie-noiembrie 2020, Azerbaidjanul a ieşit învingător, recucerind teritoriul pe care îl pierduse într-un război anterior, între 1991 şi 1994, scrie Reuters. 

Dar multe chestiuni rămân nerezolvate, inclusiv statutul juridic al Nagorno-Karabahului şi al armenilor care locuiesc acolo.

După încetarea focului, Moscova a desfăşurat aproape 2.000 de forţe de menţinere a păcii în regiune, reafirmându-şi rolul de poliţist şi de principal agent de putere într-o parte volatilă a fostei Uniuni Sovietice, unde Turcia exercită, de asemenea, o influenţă din ce în ce mai mare datorită alianţei sale strânse cu Azerbaidjanul.

Trupe din Osetia de Sud, văzute pe străzile din Melitopol

Unităţi militare din Osetia de Sud au fost văzute pe străzile din Melitopol, putând fi identificate şi după steag, scrie ziare.com.

Potrivit sursei citate, Osetia de Sud este o regiune din Georgia care şi-a proclamat unilateral independenţa în 1990. Neoficial, independenţa Oseţiei de Sud este sprijinită de Rusia.

Un oficial american din domeniul Apărării a confirmat vineri, 25 martie, că Rusia îşi consolidează forţele din Ucraina şi prin mutarea unor trupe staţionate în Georgia.

SUA au observat ”deplasarea unui anumit număr de trupe din Georgia”, a declarat oficialul, citat de CNN, adăugând că Pentagonul nu poate oferi o cifră exactă pentru numărul de trupe pe care Moscova îl desfăşoară sau o ordine cronologică.

”Avem în prezent indicii că recurg la forţe din Georgia în Ucraina”, a spus oficialul, adăugând că SUA nu monitorizează mişcările din spaţiul aerian. 

Trupele ruse au fost staţionate în Georgia după ce Rusia a invadat ţara, în 2008. Ţara se află la graniţa de sud-vest a Rusiei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite