Scurgeri radioactive în Belgia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşeurile proveneau de la centrala nucleară de la Doel. FOTO Reuters
Deşeurile proveneau de la centrala nucleară de la Doel. FOTO Reuters

Cinci containere cu deşeuri slab radioactive au avut scurgeri, a anunţat vineri organismul de control, potrivit căruia incidentul nu are consecinţe asupra sănătăţii publice sau mediului.

O "substanţă gelationoasă" s-a scurs din cele cinci containere care proveneau de la o centrală nucleară aparţinând furnizorului de utilităţi Electrabel, în Belgia, potrivit AFP.

Containerele provin de la centrala Doel, în regiunea Antwerpen (nord), şi sunt stocate la Dessel, în apropiere de frontiera cu Olanda. Anomalia a fost constată în februarie de către ONDRAF, organismul însărcinat cu gestionarea deşeurilor nucleare.

Începând din 1982, deşeurile slab radioctive care provin de la două centrale belgiene aparţinând Electrabel (GDF Suez), Doel şi Tihange (sud), sunt amestecate cu beton sau ciment şi puse în containere metalice de 400 de litri.

Potrivit primelor teste, "pietrişul din amestecul de beton" ar fi provocat o reacţie chimică care a produs substanţa gelatinoasă care s-a scurs din cinci containere, a anunţat Electrabel într-un comunicat.

ONDRAF a constatat aceeaşi reacţie chimică în 42 dintre cele 58 de containere inspectate în total, a precizat Agenţia Federală belgiană pentru Control Nuclear (AFCN).

Belgoprocess, filiala ONDRAF care exploatează instalaţiile de stocare, "poate garanta că nu s-a scurs nimic din instalaţie", a declarat Bart Thieren, purtătorul său de cuvânt.

Potrivit ONDRAF, "acest fenomen nu prezintă riscuri de natură nucleară sau radioactivă şi nu are incidenţă asupra bunăstării colaboratorilor, riveranilor şi mediului".

Electrabel a repornit la începutul verii reactoarele nucleare Doel 3 şi Tihange 2, după aproape un an de la descoperirea a mii de microfisuri în cuvele din oţel ale acestor unităţi, care au provocat o îngrijorare puternică în străinătate. Examene aprofundate ale structurilor au conchis că nu există vreun risc.

La mai bine de doi ani şi jumătate de la dezastrul de la Fukushima, autorităţile nipone au recunoscut că scurgerile radioactive au continuat fără întrerupere de atunci. 

Acum, guvernanţii niponi iau în calcul utilizarea criogeniei în cel mai recent efort de a opri scurgerile radioactive care se pare că s-au produs constant în ultimii doi ani, după ce, în martie 2011, reactoarele nucleare de la Fukushima au fost avariate grav de un tsunami generat de un cutremur puternic.

Premierul japonez Shinzo Abe a ordonat guvernului pe care îl conduce să găsească modalităţi „multiple, rapide şi sigure” de a opri răspindirea apei radioactive din jurul reactoarelor nucleare de la Fukushima şi a cerut să fie luată în calcul inclusiv varianta folosirii criogeniei. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite