Scrisorile-capcană din Spania. Agenți ruși, bănuiți că au implicat în operațiune un grup de extremă dreaptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scrisorile-capcană trimise la finalul anului trecut către oficiali ai guvernului spaniol ar fi fost o operațiune condusă de agenți ruși din cadrul GRU (serviciul de informații externe), suspectează oficiali europeni și americani, relatează NYT.

O scrisoare-capcană a explodat când a fost manipulată de un agent de securitate FOTO EPA-EFE
O scrisoare-capcană a explodat când a fost manipulată de un agent de securitate FOTO EPA-EFE

Șase scrisori-capcană au fost trimise între noiembrie și decembrie 2022 la reședința oficială a premierului Pedro Sánchez, la ambasadele americană și ucraineană, la Ministerul Apărării, la Instalaza, un producător de arme din Zaragoza - care fabrică lansatoarele de grenade pe care Spania le oferă Ucrainei - respectiv la baza aeriană Torrejón de Ardoz, în afara Madridului.

Oficialii americani spun că operațiunea, condusă de GRU, ar putea fi un semnal al Rusiei că țara și împuterniciții săi ar putea desfășura mai multe acțiuni teroriste în Europa dacă națiunile continuă să susțină Ucraina.

În ultimele săptămâni, anchetatorii s-au concentrat asupra Mișcării Imperiale Ruse, un grup radical care are membri și asociați în toată Europa și centre de antrenament în stil militar la Sankt Petersburg, au spus oficialii. Sunt motive de a suspecta că gruparea, care a fost desemnată organizație teroristă globală de către Departamentul de Stat al SUA, are legături cu agențiile de informații ruse. Membri importanți ai grupului au fost în Spania, iar poliția de acolo i-a urmărit legăturile cu organizațiile spaniole de extremă dreapta.

Oficialii americani spun că ofițerii ruși care au condus operațiunea au căutat să țină guvernele europene sub garda și ar putea testa grupuri de proxy în cazul în care Moscova decide să escaladeze un conflict.

Nu există semne că Moscova s-ar pregăti să se angajeze în atacuri secrete sau sabotaje pe scară largă în Europa, ceea ce oficialii ruși consideră că ar putea provoca un răspuns din partea NATO și, potențial, un conflict mai amplu și costisitor, potrivit oficialilor americani și aliați.

Calculele Kremlinului s-ar putea schimba dacă Rusia continuă să sufere eșecuri majore în Ucraina, spun oficialii americani.

„Pare a fi un foc de avertisment”, a arătat Nathan Sales, coordonator al departamentului de stat pentru combaterea terorismului în administrația Trump, în momentul în care Mișcarea Imperială Rusă a fost desemnată organizație teroristă. „Rusia dă un semnal că este pregătită să folosească interpuși teroriști” pentru a ataca pe cei ce susțin Ucraina.

Unitatea de elită 29155 a GRU

Cei suspectați a fi condus operațiunea scrisorilor-capcană sunt agenți ai GRU, serviciul de informații externe implicat în mai multe operațiuni peste hotare.

Unitatea 29155 din cadrul GRU, a cărei existență a fost descoperită abia în ultimii ani, se află în spatele încercărilor de a destabiliza Europa prin tentative de lovituri de stat și asasinate, potrivit oficialilor americani și europeni din domeniul securității.

Oficialii americani suspectează că ofițerii ruși implicați în acțiunea din Spania fac parte din Centrul de pregătire a specialiștilor cu destinație specială 161, al cărui sediu din estul Moscovei găzduiește unitatea 29155, printre alte grupuri, spun oficialii americani.

Anchetatorii spanioli au identificat "persoane de interes" despre care cred că au fost implicate în atacuri, a declarat un oficial american de rang înalt.

„Majoritatea acestor tipuri de organizații sunt, bineînțeles, legate de serviciile secrete rusești, fie GRU, fie de FSB. Adesea sunt doar grupuri de fațadă pentru activitățile de informații”, a spus Fiona Hill, director principal pentru Europa și Rusia în cadrul Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe din cadrul administrației Trump.

Mișcarea Imperială din Rusia, suspectul în cazul scrisorilor-capcană

Suspiciunile serviciilor de informații americane și britanice - care au colaborat cu poliția națională spaniolă și cu ofițerii de contrainformații în anchetă - s-au îndreptat către Mișcarea Imperială Rusă și GRU, spun oficialii americani.

Grupul radical este doar parțial aliniat cu guvernul rus. Conducerea mișcării a criticat incompetența conducerii ruse în războiul din Ucraina și l-a acuzat pe Putin de corupție. Pe de altă parte, deoarece grupul împărtășește obiectivele Moscovei de a submina guvernele occidentale și de a semăna haos în Europa, serviciile secrete rusești au reușit să îi influențeze operațiunile, potrivit oficialilor americani.

Departamentul de Stat a desemnat grupul și liderii săi drept teroriști globali în aprilie 2020 - prima dată când o grupare ce promovează supremația rasei albe este încadrată în acest fel - precizând că gruparea deține două centre de instruire în Sankt Petersburg, iar liderii săi sunt Stanislav Anatolievici Vorobiev, care a fondat grupul în 2002, Denis Valiullovici Gariev, liderul ramurii sale paramilitare, Legiunea Imperială Rusă; și Nikolai Nikolaievici Trușcealov, organizator al activităților grupului în străinătate.

Potrivit Centrului pentru Securitate și Cooperare Internațională de la Universitatea Stanford, Mișcarea Imperială Rusă este „suprematistă albă, monarhistă, ultranaționalistă, pro-ortodoxă rusă și antisemită”. Gruparea susține restaurarea regimului țarist în Rusia, și întreține legături cu grupuri neonaziste și de supremație a albilor din Statele Unite și Europa.

Agenții ruși au desfășurat operațiuni tot mai îndrăznețe în Europa în ultimii ani - între care tentativa de otrăvire a spionului dublu Serghei Skripal (2018, Marea Britanie), tentative de asasinat în Republica Cehă și Bulgaria și încercare de puci în Muntenegru.

Același grup de elită activ în Europa, Unitatea 29155, a operat în Afganistan și a oferit recompense pentru a recompensa militanții legați de talibani pentru uciderea trupelor americane și de coaliție, potrivit unei evaluări a serviciilor de informații americane, raportată pentru prima dată de The New York Times. Oficialii americani au declarat în 2021 că nu au avut dovezi care să arate că Kremlinul a ordonat această acțiune secretă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite