Schema investitorilor în paşapoarte de aur bulgăreşti. Cum obţin cetăţenii străini acces în Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pasapoarte

Vânzarea aşa-numitelor „paşapoarte de aur” bulgăreşti pentru investiţii s-a dovedit a fi o schemă pentru câştigarea de comisioane şi eludarea normelor europene, ce deschide calea corupţiei şi a tranzacţionării influenţei la nivel înalt.  Acestea nu au adus practic nicio investiţie în Bulgaria, în timp ce pot atrage proceduri penale din partea ComisieI Europene, potrivit unei investigaţii a Mediapool, citată de Rador, relatează Hotnews.

Până în prezent, 98 de străini au obţinut cetăţenia bulgară după ce au declarat „investiţii” de cel puţin 2 milioane de leva în Bulgaria - 78 dintre ei nu au făcut nu au făcut niciun fel de investiţii, ci doar au cumpărat titluri de stat, adică datorii de stat.

O mare parte dintre aceşti aşa-zis „investitori” au vândut titlurile după ce şi-au primit paşapoartele. Şase cetăţeni străini au obţinut paşapoartele depunând bani într-un cont bancar din Bulgaria, iar apoi au avut posibilitatea să-şi retragă banii şi să locuiască în UE cu paşaport bulgăresc.

Potrivit datelor, 86% dintre ei  nu au făcut, de fapt, nicio investiţie.

Investigaţia Mediapool arată că investitorii reali din Bulgaria nu sunt interesaţi de această schemă, în timp ce partidul premierului bulgar GERB şi formaţiunea Patrioţii Uniţi  spun că Bulgaria nu poate fi privată de oportunitatea de a atrage investitori importanţi.

Faptul că autorităţile bulgare au întârziat deja cu un an şi jumătate adoptarea amendamentelor la Legea cetăţeniei bulgare naşte  suspciuni serioase de corupţie, arată investigaţia Mediapol. Propuse în primăvara anului 2019, au fost adoptate  în prima lectură în decembrie anul trecut şi din nou  abandonate.

20 de cereri de cetăţenie din partea unor străini care au cumpărat titluri de stat au fost înaintate de la mijlocul lunii decembrie şi sunt procesate de către Ministerul bulgar de Justiţie.

Investigaţia Mediapool arată că beneficiarii paşapoartelor de aur sunt Intermediarii de investiţii şi băncile prin care se cumpără titlurile de stat, care îşi primesc comisioanele absolut legal. Conform datelor neoficiale ale Mediapool, două bănci bulgare şi un intermediar deservesc în principal schema.

Comisia Europeană a avertizat Bulgaria cu proceduri penale pentru această schemă.

 Bulgaria este una dintre cele trei ţări din UE care îşi vinde cetăţenia, în ciuda solicitărilor repetate din partea Comisiei Europene şi a Parlamentului European de a pune capăt acestei practici. Celelalte două ţări sunt Malta şi Cipru, împotriva cărora au fost deja iniţiate proceduri penale pentru încălcarea legislaţiei UE. Parlamentul European pregăteşte în prezent un nou raport legislativ privind practicile de acordare a cetăţeniei în schimbul investiţiilor în UE, iar europarlamentarul bulgar Elena Yonceva este raportorul pentru Grupul socialiştilor. În 2019, Agenţia de Stat pentru Securitate Naţională (DANS) de la Sofia a inspectat fondurile investite în ţară de deţinătorii „paşapoartelor de aur”. Urmare a acestei verificări, DANS a cerut retragerea cetăţeniei mai multor persoane - un rus, trei egipteni, un pakistanez şi un iordanian, potrivit Hotnews.

Investigaţia Mediapool a arătat că Bulgaria are şi un alt mecanism de acordare a cetăţeniei, care este şi mai netransparent şi prezintă un risc mai mare de corupţie , şi anume cel pentru „merite speciale” ale unor străini pentru ţară, în contextul în care legislaţia bulgară nu are criterii clare în acest sens, ele putând fi inclusiv investiţiile.

În ultimii zece ani, miniştrii au propus în total ca 236 de străini să obţină cetăţenia bulgară, deoarece aveau merite speciale pentru Bulgaria. 142 dintre ei şi-au primit în cele din urmă paşapoartele bulgăreşti după ce a fost emis un decret prezidenţial.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite