Scenarii în Italia după destrămarea coaliţiei Liga-M5S şi căderea Guvernului Conte
0După prăbuşirea coaliţiei Liga-M5S şi demisia premierului Giuseppe Conte, clasa politică italiană intră într-o intensă fază de negocieri. Mingea este acum în terenul preşedintelui Sergio Mattarella.
„Îmi întrerup aici experienţa la guvern“, a declarat miercuri după-amiază premierul Giuseppe Conte, după 14 luni de mandat.
El l-a acuzat apoi pe liderul partidului de extrema dreaptă Liga, Matteo Salvini, că este „iresponsabil“ şi îşi urmăreşte „propriile interese“ prin ruperea coaliţiei cu Mişcarea Cinci Stele (M5S), act produs la 8 august.
„Ţara are nevoie urgentă de adoptarea unor măsuri în vederea favorizării creşterii economice şi investiţiilor“, a subliniat el.
„Dragă ministru de Interne (Matteo Salvini, n. red.), te-am auzit cerând «puteri depline» şi îndemnându-ţi susţinătorii să iasă în stradă pentru a te susţine. Această atitudine mă preocupă“, a continuat Conte.
„Noi nu avem nevoie de puteri depline, ci de lideri care au simţul instituţiilor“, a insistat el.
Matteo Salvini, care mizează pe un important nivel de popularitate, cere organizarea de alegeri legislative anticipate la toamnă, în speranţa de a obţine victoria şi de a guverna singur ţara, nu în coaliţie cu M5S.
El este comparat acum cu fostul lider fascist Benito Mussolini, care la rândul lui a cerut „puteri depline“ în 1922 pentru a conduce Italia după bunul plac.
Italia nu a mai organizat alegeri generale toamna de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, în contextul în care această perioadă este alocată de obicei negocierii legii bugetului, notează AFP.
Giuseppe Conte avertizează că acţiunile lui Matteo Salvini slăbesc poziţia Italiei în negocierile cu Uniunea Europeană (UE).
UE este îngrijorată de nivelul datoriei italiene, care reprezintă 134% din PIB, şi îndeamnă Roma să dea dovadă de cugetare în pregătirea bugetului pentru 2020.
Potrivit lui Conte, există de-acum riscul unei creşteri a nivelului TVA, în mod mecanic, în ianuarie, în cazul în care nu se face nimic pentru acoperirea unei „găuri“ de 23 de miliarde de euro.
Trei scenarii
Sergio Mattarella începe astăzi consultările. Presa italiană scrie despre trei scenarii.
Primul scenariu este organizarea de alegeri anticipate la sfârşitul lunii octombrie, aşa cum îşi doreşte Salvini. Ori sondajele prezintă Liga lui Salvini drept favorită la obţinerea majorităţii absolute.
Al doilea scenariu este înfiinţarea unui guvern de tranziţie, cu o configuraţie greu de prevăzut în acest moment. Acest guvern ar gestiona treburile ţării până la organizarea de noi alegeri, cel târziu în primăvara anului viitor, potrivit unor analişti.
Al treilea scenariu este formarea unui guvern „legislativ“, propunerea venind, în mod surprinzător, de la fostul premier Matteo Renzi. Este vorba de o majoritate constituită în jurul Partidului Democrat şi M5S. Ori constituirea unei astfel de majorităţi a fost împiedicată în primăvara lui 2018, după alegerile legislative, chiar de către Renzi. Acum miza este dublă, explică el, întrucât există riscul ca Salvini să conducă singur, în timp ce o recesiune ameninţă Italia.