Ruta Bucureşti - Londra: drumul românilor în căutarea unei noi vieţi, din perspectiva unei jurnaliste britanice
0
În ultimele luni, mass-media britanică a fost acaparată de prevestiri sumbre despre aşa-zisa „invazie de imigranţi români şi bulgari”. În ciuda campaniei agresive împotriva lor, un jurnalist al ziarului „The Independent” şi-a propus să afle cine sunt aceşti cetăţeni din Estul Europei care se urcă la bordul primului autocar din acest an cu destinaţia Marea Britanie şi să le înţeleagă adevăratele motive.
Jurnalista britanică Emily Dugan s-a alăturat mai multor români care au plecat în străinătate la bordul unui autocar ce a străbătut Europa de la un capăt la celălalt. Aceasta a încercat să afle care sunt motivele care i-au determinat pe acei români să suporte condiţiile unui drum de 52 de ore până în Vestul Europei.
Emily Dugan a scris pentru „The Independent” că majoritatea călătorilor au coborât în Germania, Belgia ŞI Olanda, ţări care au relaxat de asemenea restricţiile de pe piaţa muncii pentru imigranţi, la şapte ani după ce România a intrat în Uniunea Europeană. În total, cinci autocare au plecat în aceeaşi zi spre Vestul Europei.
Unul dintre pasageri este Mihai Sorin Zamfir, în vârstă de 29 de ani, care a învăţat limba engleză de la desenele animate difuzate România la sfârşitul anilor 1990. Acesta i-a povestit jurnalistei britanice că a mai lucrat anul trecut în Marea Britanie în domeniul construcţiilor, însă fără acte. Ridicarea restricţiilor de muncă pentru imigranţi înseamnă pentru Zamfir prima lui şansă de a munci în condiţii legale şi de a primi cel puţin salariul minim pe economie.
„Şefii profitau de mine pentru că nu aveam acte”, a spus Mihai Zamfir despre experienţa sa de anul trecut. „Vreau să muncesc, nu să profit de pe urma ajutoarelor sociale”, a spus românul, adăugând că vrea să-şi aducă în Marea Britanie şi soţia şi băiatul lor de patru ani, deoarece slujbele pe care le-a încercat în România nu au fost suficient de bine plătite pentru a-şi susţine familia.
„De ce nu ne vor englezii?”
În spatele autocarului mai erau Vali Drăghici, în vârstă de 40 de ani, şi Iulian Oprea, de 29 de ani. Cei doi se îndreptau spre Frankfurt, deşi au mai lucrat şi anul trecut în Germania şi au fost înşelaţi de un patron care i-a angajat fără acte. Vali a povestit cum un intermediar român le-a promis că vor primi câte 1.500 de euro pe lună, lucrând în construcţii, însă în prima lună au primit 700 de euro, iar în cea de-a doua lună de şedere nu au mai fost plătiţi deloc.
„De ce nu ne vor englezii? Mai sunt şi alţi imigranţi în Marea Britanie, cum ar fi indienii. Noi (românii şi bulgarii) suntem mai buni decât ei (indienii)”, a argumentat Vali, continuând cu o serie de prejudecăţi rasiste faţă de ceilalţi muncitori străini din Regat, notează jurnalista.
Potrivit lui Emily Dugan, majoritatea din cei 50 de călători români se întorc la casele lor din străinătate, încheindu-şi scurtele vacanţe de sărbători în ţara natală. Mulţi dintre pasagerii autocarului s-au stabilit în Vestul Europei de zeci de ani, subliniază jurnalista.
România, destinaţie doar în timpul sărbătorilor
Dintre toţi călătorii se distinge mai ales Pamela, o româncă de 32 de ani care este cea mai vocală din întregul autocar. Numele ei real este Alexandra Benitez-Pozo şi a locuit în Spania în ultimii 12 ani, unde a lucrat ca dansatoare şi ca prostituată.
După un concediu de zece zile acordat de şeful ei, Pamela se întoarce în Germania, ultima sa ţară „adoptivă”, lăsându-şi fata de patru ani în grija unei surori. „Sunt o stripteuză de 12 ani şi, de ce să mint, mă mai prostituez uneori pentru a câştiga mai mulţi bani”, a spus Pamela, adăugând că poate câştiga într-o singură noapte „200 de euro sau 2.000 de euro”.
Bucureşti - Londra
Deşi toţi călătorii au plătit câte trei euro pentru a-i oferi drept mită vameşilor unguri, aşa încât să evite verificarea greoaie a bagajelor, aşteptarea la graniţă a durat mai multe ore pentru că autorităţile au descoperit unele nereguli în actele pasagerilor.
Ulterior, jurnalista a aflat că la bordul autocarului se afla şi un afgan însoţit de o tânără româncă. Poliţiştii unguri au dat-o jos pe Georgiana, femeia care îl însoţea pe afgan, deoarece avea doar 17 ani şi a prezentat vameşilor buletinul surorii ei mai mari în locul cardului de identitate personal. Tânăra a rămas la graniţa între România şi Ungaria plângând, în frigul aspru de la început de ianuarie.
La nici o jumătate de oră de la intrarea în Ungaria, autobuzul s-a oprit din nou. În interior s-a creat agitaţie din cauza unui olandez care s-a îmbătat după ce a băut prea multă palincă şi a vomat în spatele autocarului. Nervos, şoferul l-a coborât cu forţa din autocar.
Pentru prima dată în Marea Britanie
Majoritatea călătorilor au poveşti impresionante, printre aceştia fiind şi Roxana Cârceag, o româncă în vârstă de 28 de ani care ieşea din ţară pentru prima dată în viaţa ei. Principalul motiv pentru care a ales calea străinătăţii este salariul mic din ţară, fiindu-i imposibil să-şi întemeieze o familie. „În România trebuie să munceşti aşa de mult pentru un salariu mic. Odată ce voi avea bani mă voi întoarce acasă, îmi voi cumpăra o casă, voi avea copii şi voi fi fericită”, a spus românca, ce găsise un loc de muncă în Marea Britanie ca babysitter.
Deşi mass-media britanică a prezis un exod al românilor şi al bulgarilor, sub pretextul deschiderii pieţei muncii pentru imigranţii străini, jurnalista Emily Dugan subliniază totuşi că românii nu îşi propun să invadeze Regatul. O dovadă sugestivă este aceea că un singur român din convoiul celor aproape 50 de imigranţi venea pentru prima dată în Londra, a notat jurnalista, spre deosebire de cifrele nerealiste prefigurate de multe publicaţii şi oficiali britanici.
Alte ştiri pe aceeaşi temă:
The Economist: temeţi-vă de ascensiunea României, nu de oamenii ei
Analiştii de la The Economist au publicat în cea de-a doua zi a lui 2014 o analiză care nu se rezumă doar la ideea că tema imigranţilor români este un mit, ci merge mai departe, afirmându-se indirect că Marea Britanie este pe cale să facă o greşeală în ceea ce priveşte România ca partener economic.
Discursul Sângelui, populiştii, imigranţii şi adevărata criză a Uniunii Europene
Enoch Powell a fost un cunoscut politician britanic (parlamentar între 1950 - 1974), membru de vază al Conservatorilor şi Ministru al Sănătăţii, în perioada 1960 - 1963.
Daily Mail: Vameşii maghiari cer mită românilor care vor să ajungă în Marea Britanie
Publicaţia britanică „The Daily Mail" pare să mai renunţe la critica dură a imigranţilor români care doresc să ajungă în Albion, prezentând de curând un articol despre condiţiile pe care aceştia sunt nevoiţi să le suporte în autocarele ce au ca destinaţie Marea Britanie.
Stewart Lee, un cunoscut actor de comedie din Marea Britanie, râde într-un editorial publicat în „The Observer” de panica stârnită pe tema imigranţilor români din Marea Britanie şi subliniază faptul că românii şi bulgarii care lucrează în Anglia vorbesc mai corect şi calculează mai bine decât o treime din britanici.
Campania negativă dusă de tabloidele britanice împotriva imigranţilor români în Regat a atras, în cele din urmă, şi atenţia politicienilor noştri, care au comentat fenomenul.În timp ce unii au subliniat că atacul lansat la adresa imigranţilor este sinonim cu o revenire în Evul Mediu, alţii au opinat că, între români şi britanici de exemplu, există destule similarităţi.
„The Independent” reacţionează la isteria din Marea Britanie: „Ghid retoric împotriva imigranţilor”
Jurnaliştii de la “The Independent” au publicat, drept răspuns la isteria declanşată împotriva imigranţilor români şi bulgari, un articol în care ironizează plângerile compatrioţilor. „Aţi verificat recent ce se ascunde sub canapea? Nu o faceţi – ar putea fi un român care se ascunde acolo”, scriu ziariştii.
Jurnaliştii tabloidului britanic „The Daily Mail” i-au făcut o vizită lui Victor Spirescu, în prima sa zi de muncă. Tânărul nu a stat însă prea mult timp la discuţii şi le-a menţionat ziariştilor că este foarte ocupat.