Rușii care s-au adăpostit în Letonia de războiul lui Putin spun că se simt alungați din țară

0
Publicat:

Cu străzile sale înzăpezite și cu brutăriile de unde se pot cumpăra mici plăcinte umplute cu varză, Riga ar trebui să fie acasă pentru rușii care fug de regimul lui Vladimir Putin, relatează The Telegraph.

Rușii care au fugit de războiul din Ucraina se gândesc să plece din Letonia FOTO Arhivă
Rușii care au fugit de războiul din Ucraina se gândesc să plece din Letonia FOTO Arhivă

În schimb, exilații cu vederi liberale, experți în tehnologie și cunoscători de limbi străine se pregătesc să plece în altă parte din cauza a ceea ce spun că este atitudinea dură antirusească a guvernului leton.

„Ne amână din nou permisele de ședere. Suntem resemnați că va trebui să ne mutăm încă o dată", a dezvăluit un cetățean rus care a preferat să rămână anonim.

Bărbatul este inginerul tehnic șef al unei companii nou înființate care își propune să vândă produsul său de nișă în întreaga Europă, genul de afaceri pe care guvernul leton a declarat anterior că dorește să le atragă.

Invazia Ucrainei

El a părăsit Rusia pentru Letonia în martie, la câteva săptămâni după ce Kremlinul a ordonat invazia Ucrainei. Inițial a fost o alegere bună, dar nu mai este în prezent

Ministerul de Interne, însărcinat cu securitatea, îi oprește ruși pentru a le lua aceste interviuri nebunești", a spus el în timp ce sorbea dintr-o halbă de Guinness într-un pub din centrul vechi al capitalei. „Vor să știe dacă îl susțin pe Putin, dacă cred că Crimeea ar trebui să fie rusă sau ucraineană, care sunt afilierile politice ale familiei mele din Rusia."

La începutul războiului, mii de ruși au trecut granița în fostele state baltice sovietice, cu care au menținut legături puternice de afaceri, culturale și familiale după destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991.

Aceasta includea o mare parte din mass-media nestatale din țară, cum ar fi serviciul de limbă rusă al BBC, cu 50 de angajați, și alte grupuri media de opoziție rusești.

Îngrijorare cu privire la posibili spioni

Acești oameni au fost bine primiți la început, dar recent se pare că a avut loc o schimbare de atitudine, parțial determinată de teama guvernelor baltice de spionii ruși care fac probleme.

Letonia și celelalte state baltice, susținătoare ferme ale Ucrainei, au sistat acordarea de vize turistice rușilor, iar acum chiar și investitorii pe termen lung și deținătorii de imobiliare întâmpină dificultăți în reînnoirea permiselor de ședere.

Se produc schimbări mai profunde: recent, guvernul leton a ordonat școlilor să introducă până în 2026 ca a doua limbă străină, după engleză, doar o limbă UE, obligându-le să renunțe la rusă. Aproximativ o treime din populația Letoniei consideră că rusa este limba lor nativă.

„Acesta este un plan ideologic care se aliniază priorităților UE pentru o mai mare integrare", a declarat Snorre Karkkonen Svensson, un norvegian care trăiește în Riga de la mijlocul anilor 1990 și care în prezent conduce un ONG axat pe limbă și societate. "Dar, în același timp, acest lucru este perceput în mod negativ de către o parte a populației. Se spune că nu vom avea această materie. Nu vom avea limba rusă în școlile noastre".

Ministerul de Interne al Letoniei nu a fost disponibil pentru comentarii.

Refuzul tinerilor profesioniști și al migranților care vor să își construiască o nouă viață în Letonia vine în contextul în care situația financiară a țării se înrăutățește. Zdrobită economic mai întâi de regulile anticarantină și apoi de războiul din Ucraina, economiștii au prezis că Letonia va aluneca într-o recesiune profundă.

Inflație și recesiune

Oficial, inflația este de aproximativ 22%, de două ori mai mare decât cea din Marea Britanie. Totuși, , se simte ca fiind mult mai mare, iar prețurile la energie au crescut de două sau trei ori.

Magazinele goale lasă o amprentă tristă asupra străzilor în stil art nouveau de la începutul secolului al XX-lea din Riga. Când se lasă întunericul, pensionari mândri se strecoară din apartamentele lor reci pe străzile slab luminate, purtând torțe mici. Scormonesc prin tomberoane, căutând sticle aruncate care pot fi vândute pentru câțiva cenți.

Dar discriminarea îi face pe cei care ar fi putut să genereze locuri de muncă să caute o locuință în altă parte.

Daria, un analist de date IT rus, a părăsit Rusia înainte de război, deoarece protestele de stradă anti-Putin i se păreau inutile.

Ea locuiește în Riga de trei ani și vorbește fluent letonă, dar se simte alungată din țară.

"Prietenii mei care au înființat o companie în Letonia au închis-o și s-au mutat în Germania", a spus ea. „Voi pleca și eu. Nu vreau să rămân într-un loc unde guvernul nu se bucură să mă vadă."

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite