Rusia va acorda Ungariei un credit de 10 miliarde de euro pentru construirea a două reactoare nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Întâlnire între  premierul ungar Viktor Orban şi preşedintele rus Vladimir Putin, la Kremlin
Întâlnire între  premierul ungar Viktor Orban şi preşedintele rus Vladimir Putin, la Kremlin

Rusia şi Ungaria au încheiat un acord interstatal de colaborare în sfera folosirii energiei nucleare în scopuri paşnice, care prevede construirea a două noi reactoare la centrala nucleară Paksi. Acordul a fost semnat, ieri,  după negocierile dintre preşedintele rus, Vladimir Putin, şi premierul ungar, Viktor Orban.

„Darea în exploatare a unor noi reactoare va creşte independenţa energetică a Ungariei, va contribui la soluţionarea problemelor legate de securitatea energetică”, a declarat Vladimir Putin. De asemenea, liderul de la Kremlin a anunţat că Rusia va acorda Ungariei un credit de 10 miliarde de euro pentru construirea celor două reactoare. Centrala nucleară de la Paks, situată la 100 km sud de Budapesta, a fost construită de sovietici în anii '80.

 Cele patru reactoare în funcţiune, cu apă grea, au o capacitate de aproximativ 2.000 de megawaţi pe zi şi furnizează 40% din electricitatea ţării. Noile reactoare de 1.200 megawaţi fiecare, care ar dubla capacitatea centralei. Conform unei surse apropiate dosarului, citată de Gazeta.ru, preţul unui singur reactor este de 4,5 - 5 miliarde de euro. Parlamentul ungar şi-a dat în 2009 acordul pentru construirea de noi reactoare nucleare.

Ofertele din Vest, ignorate

Gazeta.ru mai menţionează că o cerere de oferte, la care intenţionau să participe grupul francez Areva şi cel american Westinghouse, a fost amânată. Ungaria este dependentă pentru aprovizionarea cu energie de Rusia, de la care primeşte 80% din necesarul de petrol şi 75% din cel de gaz natural. Presa rusă scrie că noua politică a premierul maghiar Viktor Orban denumită „Deschidere spre Est”, dă roade.

În ultimii ani, comerţul ruso-maghiar este în creştere. După cum a declarat şeful Comisiei ruso-maghiare pentru cooperare economică, Peter Szijjarto, în primele şase luni ale anului 2013, volumul schimburilor comerciale a crescut (în comparaţie cu anul precedent) cu 8,1% şi a fost de peste 7 miliarde de dolari, în timp ce în anul 2012 a fost egal cu 11,6 miliarde de dolari. Opoziţia de la Budapesta l-a criticat pe şeful guvernului pentru vizita la Moscova. Însă un purtător de cuvânt al Guvernului Ungariei a explicat că vizita este efectuată la invitaţia Rusiei, iar refuzul acceptării invitaţiei ar fi „un gest nepoliticos şi o eroare“.

South Stream merge înainte

Premierul Viktor Orban a declarat că Ungaria îşi va îndeplini toate angajamentele luate în cadrul proiectului gazoductului South Stream. „ În ceea ce priveşte proiectul South Stream , Ungaria intenţionează să-şi onoreze toate angajamentele şi să pună în aplicare pe deplin prevederile acordului semnat în 2012“, a declarat Orban . Dosarul tehnic care stabileşte traseul conductei pe teritoriul Ungariei ar trebui să fie definitivat în primul trimestru al anului 2014 . Construirea secţiunii ungare va fi lansată în aprilie 2015. Livrările de gaze naturale va începe la începutul anului 2017.
 

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri