România i-a ţinut "ostatici" pe sârbi. Ce a primit? O amânare în loc de o decizie pe Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a obţinut pe Schengen - obiectul de politică externă ratat - o nouă promisiune de la UE, la cel mai înalt nivel, că va avea o decizie privind aderarea în toamnă, cu toate diligenţele diplomatice şi măsurile necesare pentru a-i convinge pe cei care mai au reţineri - Olanda - că România şi Bulgaria merită să facă parte din spaţiul fără frontiere.

Asigurările au venit joi noapte, după reuniunea liderilor UE de la summitul de primăvară de la Bruxelles, din partea preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Premierul Ungureanu despre Schengen: „Așteptarea este mult prea lungă"

Preşedintele Traian Băsescu explică, după încheierea summitului de primăvară de la Bruxelles, ce a obţinut pe Schengen şi ce înseamnă semnarea tratatului fiscal din această dimineaţă

Ce a declarat Traian Băsescu pe subiectul negocierilor  SCHENGEN

„Este pentru prima dată când se stabileşte un termen pe Schengen: avem un termen limită pentru luarea unei decizii la JAI-ul (n.n. Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri Interne) din septembrie.

Băsescu a precizat că întîlnirea separată România-Bulgaria-Olanda care a avut loc înaintea reuniunii summitului a dus la stabilirea unui termen pentru extinderea Schengen. „Altfel, s-ar fi tergiversat până când Olanda ar fi avut un Guvern fără partide de extremă dreapta, anti-europene, în componenţă. Asta am vrut şi noi, şi Bulgaria să obţinem: că după cel de-al doilea raport pe justiţie care îl aşteaptă, Olanda să nu-l mai ceară şi pe al treilea", a spus şeful statului.

CRONOLOGIA discuţiilor de la summitul UE: România - Serbia, România-Olanda

Jurnalişti, experţi, diplomaţi străini au speculat, pe parcursul ultimelor zile, că România ţine în tensiune votul pentru Serbia - care după un an de eforturi, compromisuri şi negocieri intense în UE - este propusă, în sfârşit, pentru statutul de candidat la UE ceea ce, pentru Europa, înseamnă o deblocare a tensiunilor din Balcani. Potrivit mai multor ipoteze, adevăratul motiv al opoziţiei României pe Serbia este legat de frustrarea blocării aderării ei la Schengen, de către Olanda. Oficialii UE spun că nu ar trebui făcută nicio legătură între cele două. Vezi detalii aici

Olanda - "prelucrată" de dimineaţă la Parlamentul European

Presiunea a crescut şi în momentul în care în ziua summitului, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a criticat dur atitudinea Olandei faţă de est europeni, faţă de România şi Bulgaria şi nu s-a oprit până nu a ajuns în faţa liderilor UE de la Consiliul European cărora le-a cerut "să condamne ferm" astfel de atitudini. Vezi detalii aici

Haga nu cedează: Nu extindem Schengen

Negocierile păreau blocate după ce premierul olandez, Mark Rutte, a anunţat că nu va ceda în chestiunea Schengen. România şi Bulgaria nu au făcut suficiente progrese în reforma pe justiţie, declara şeful Executivului de la Haga după întâlnirea de joi dimineaţă de la Parlamentul European. Citeşte argumentele invocate de premierul olandez pentru refuzul pe Schengen

România obţine ce a pretins că a vrut de la Belgrad

Protocolul cu Serbia pe tema drepturilor minorităţilor naţionale va fi semnat în câteva ore - anunţau surse europene. Ele sunt confirmate de experţi din Consiliu: "Protocolul a fost semnat. Decizia finală este a preşedintelui Traian Băsescu"

Băsescu: Serbia, s-a rezolvat

Când a venit la Consiliu, Băsescu a răspuns, în fugă, pe holul de la intrare, unor jurnalişti sârbi care l-au întrebat dacă se mai opune pe Serbia. "S-a rezolvat" a spus Băsescu potrivit ziariştilor. Diplomaţii prezenţi la reuniune au spus că venirea unora dintre înalţii oficiali li s-a părut foarte rapidă mai ales după ce l-au văzut pe premierul Olandei, Mark Rutte, (n.n care a şi sosit primul în clădirea consiliului) urmat la scurt timp de Traian Băsescu.

Negocieri secrete şi tensionate pe Schengen

Explicaţia a venit la scurt timp. Traian Băsescu, premierul bulgar Borisov şi premierul olandez asistaţi de preşedintele Consiliului, Herman Van Rompuy, şi de premierul danez din partea Preşedinţiei UE aveau programată o întâlnire specială pe Schengen. "Scopul acestor discuţii este acela ca atunci când intră în Consiliu cu toţi cei 27 să existe déjà un consens, un punct de vedere comun. Întâlnirea a durat destul de mult", a declarat, pentru Adevărul Europa, unul din experţii Consiliului.

Votul pe Serbia? "A fost scurt. Un minut şi apoi am spus: Gata, Serbia a trecut", a mai precizat sursa citată. În mai puţin de 30 de minute, informaţia era confirmată oficial de oficiali ai UE. "Consiliul European a decis acordarea statutului de candidat la UE pentru Serbia", a anunţat Herman Van Rompuy pe Twitter.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite