Republica Moldova, mai aproape de Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, a anunţat, marţi, că Uniunea Europeană va face toate demersurile necesare pentru a semna până în toamna anului 2014 acordurile de asociere cu Republica Moldova şi Georgia parafate în noiembrie 2013.

Declaraţia preşedintele Consiliului European a fost făcută în cadrul summitului UE-Rusia de la Bruxelles. „Ne aşteptam ca acordurile de asociere parafate la Vilnius cu Republica Moldova şi Georgia să fie confirmate cel mai târziu până în toamnă”, a declarat Herman Van Rompuy.

Parafarea acordurilor, realizată de Georgia şi Republica Moldova în cadrul summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, presupune debutul unui parteneriat strategic între cele două state şi Uniunea Europeană.

Recent, înaintea anunţului făcut de înaltul oficial al Consiliului European, ministrul suedez de Externe, Carl Bildt, afirma la Forumul Economic Mondial de la Davos că Georgia ar putea semna acordul de asociere cu UE până în luna august. Declaraţia oficialului suedez a fost făcută în urma unei întâlniri cu premierul din Georgia, Irakli Garibaşvili.

În prezent, parafarea acordurilor cu Uniunea Europeană, obligă Republica Moldova să construiască un cadru general al relaţiilor cu Europa, mai multe beneficii urmând să fie disponibile după semnarea acordului de către toate statele membre.

Republica Moldova ar urma să se bucure de o reducere consistentă a tarifelor vamale şi a restricţiilor tarifare aplicate în prezent produselor moldoveneşti în cadrul pieţei UE.

Astfel, Republica Moldova îşi croieşte un nou drum către liberalizarea comerţului cu celelalte state membre ale UE, precum şi către un nou regim al vizelor. De precizat că semnarea acordurilor de asociere nu implică automat o apartenenţă la Uniunea Europeană, pentru acest proces fiind necesari mai mulţi paşi.


Citeşte şi:

Diplomat român la Chişinău: reunirea poate avea loc mai repede decât ne aşteptăm(II)

Unirea dintre Republica Moldova şi România a fost lansată ca o temă politică sau ca un proiect real pentru ţară? Ieri ambasadorul României de la Chişinău reconfirma faptul că Oferta Politică pentru Republica Moldova, care va veni din partea României dacă situaţia devine similară cu cea din Ucraina, este Unirea cu România. Vasile Nanea, diplomat român la Chişinău, ne vorbeşte despre toate aceste lucruri.

Ambasadorul României în Republica Moldova: „România va apărea cu o ofertă politică pentru Moldova“

România nu poate să nu facă o ofertă politică Republicii Moldova în cazul unei situaţii în care va fi pusă în faţa unor opţiuni dramatice. Uniunea Europeană nu-şi poate permite încă eşec răsunător cum este cel din Ucraina.

Vladimir Voronin atacă declaraţiile lui Băsescu privind unirea României cu Republica Moldova

Vladimir Voronin, liderul PCRM, l-a criticat din nou pe Traian Băsescu şi a cerut comisarului european pentru Extindere să condamne declaraţiile şefului statului în legătură cu planurile României de unire cu Republica Moldova.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite