Reacţia Poloniei după ce preşedintele Germaniei a sugerat că Nord Stream 2 ar fi o compensaţie pentru crimele naziste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul polonez Mateusz Morawiecki FOTO EPA-EFE
Premierul polonez Mateusz Morawiecki FOTO EPA-EFE

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a reacţionat observând că gazoductul Nord-Stream 2 nu poate fi construit în compensaţie pentru crimele Germaniei naziste, după ce preşedintele german a sugerat că ţara sa ar avea o datorie de război faţă de Rusia, relatează AFP şi Agerpres.

Premierul polonez a scris pe reţele sociale că este de acord cu preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, Germania are într-adevăr datorii neplătite, dar că proiectul Nord Stream 2 nu poate fi o „compensaţie” pe la spatele Europei, prin care Rusia să-şi pună în aplicare politicile agresive.

„Polonia nu a primit niciodată despăgubiri - în pofida distrugerilor teribile provocate de Germania nazistă. Şase milioane de polonezi au fost ucişi. Mii de oraşe şi sate au fost rase de pe faţa pământului, inclusiv capitala Poloniei, Varşovia.

„Construcţia unor punţi între Europa şi Rusia nu se poate face peste capul Europei Centrale şi de Est”, a spus Morawiecki într-o postare pe Facebook alături de o fotografie cu capitala poloneză distrusă după război, relatează Agerpres.

Într-un interviu pentru un ziar local preşedintele german a observat că 20 de milioane de cetăţeni ruşi au murit în urma invaziei naziste din 1941 şi că politicile economice trebuie să ia în seamă „imaginea de ansamblu”, relatează AFP.

Ambasadorul Ucrainei în Germania a spus că aceste comentarii au fost primite cu indignare în Ucraina care făcea parte din URSS la acea vreme şi a avut de asemenea victime de război.

Şase milioane de polonezi au murit în timpul ocupaţiei naziste a Poloniei (1939-1945).

Germania a respins solicitările unor despăgubiri de război în urma acordului din 1990 încheiat între cele două Germanii, Statele Unite, Uniunea Sovietică, Marea Britanie şi Franţa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite