Război în Ucraina. Pasionaţii ucraineni de drone, în bătălia pentru respingerea forţelor ruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistemul robotic pentru drone SMASH Dragon FOTO Smart Shooter

În vremuri mai bune, pasionaţii ucraineni de drone şi-au ridicat gadgeturile în aer pentru a fotografia nunţi, a fertiliza câmpurile de soia sau a concura cu alte drone pentru a se distra. Acum unii îşi riscă viaţa formând o forţă de voluntari operatori de drone pentru a-şi ajuta ţara să respingă invazia rusă.

„Kievul are nevoie de tine şi drona ta în acest moment de furie!” se putea citit pe o postare pe Facebook, la sfârşitul săptămânii trecute, de la armata ucraineană, în care le cerea cetăţenilor să doneze drone şi să se ofere voluntari ca piloţi experimentaţi pentru a le opera.

Un antreprenor care conduce un magazin cu amănuntul care vinde drone în capitala ucraineană a declarat că întregul său stoc de aproximativ 300 de drone fabricate de compania chineză DJI a fost donat pentru această cauză. Alţii lucrează pentru a aduce mai multe drone peste graniţă de la prieteni şi colegi din Polonia şi din alte părţi ale Europei.

„De ce facem asta? Nu avem altă opţiune. Acesta este pământul nostru, casa noastră”, a declarat Denis Suşko, şef de operaţiuni la compania de tehnologie a dronelor industriale cu sediul la Kiev, DroneUA, care înainte de război ajuta la furnizarea de servicii cu drone fermierilor şi companiilor energetice.

„Încercăm să folosim absolut tot ceea ce poate ajuta la protejarea ţării noastre, iar dronele sunt un instrument excelent pentru obţinerea de date în timp real”, a spus Suşko, care nu are o dronă cu el, dar oferă expertiză. „Acum în Ucraina nimeni nu rămâne indiferent. Fiecare face ce poate.”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite