Război în Ucraina. De ce a cucerit Rusia centrala nucleară de la Cernobîl VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cernobîl FOTO SHUTTERSTOCK
Cernobîl FOTO SHUTTERSTOCK

Guvernul Ucrainei, surse militare ruse anonime şi experţi au încercat să explice motivul pentru care Rusia a preluat controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl. Potrivit opiniilor formulate până acum, captura poate reprezenta o ameninţare la adresa Europei sau doar „piatra de temelie către Kiev”, potrivit ABC.

Potrivit unei surse de securitate rusească, preluarea controlului asupra centralei nucleare de la Cernobîl, are scopul de a da un semnal NATO, arată ABC

Un consilier al preşedintelui din Ucraina, Volodimir Zelenski, s-a referit la cucerirea făcută de ruşi ca fiind „una dintre cele mai grave ameninţări la adresa Europei”, argumentând că „după atacul absolut lipsit de sens al ruşilor în această direcţie, este imposibil de spus dacă centrala nucleară de la Cernobîl este sigură”. 

„Nu ştim care-i starea instalaţiilor fostei centrale nucleare de la Cernobîl şi nu avem informaţii despre depozitarea deşeurilor nucleare”, a mai spus Mihail Podoleak. 

Ameninţare pentru Europa 

Potrivit ambasadorului ucrainean pentru Regatul Unit, Vadym Prystaiko, Federaţia Rusă a atacat şi a pus stăpânire pe centrala de la Cernobîl, pentru că este zona cel mai puţin protejată, de la graniţă, din cauza radiaţiilor. 

Fostul ministru de Externe al Australiei este de părere că preşedintele rus, Vladimir Putin, ameninţă orice naţiune care încearcă să ajute Ucraina. Potrivit fostului ministru, Julie Bishop, Capturarea Cernobîlului nu are sens decât dacă Putin încearcă să avertizeze lumea că Rusia este o putere nucleară. 

Alexey Muraviev, un expert în securitate naţională la Universitatea din Curtin este de părere că pentru a proteja acest punct strategic, aflat în apropiere de graniţă.

Cernobîl, „piatra de temelie” spre Kiev

John Blaxland, profesor de studii internaţionale de securitate şi informaţii la Centrul de Studii Strategice şi de Apărare al ANU, a arătat că Cernobîl a fost „piatra de temelie spre Kiev”. 

Malcolm Davis, analist senior la Australian Strategic Policy Institute, a susţinut punctele de vedere ale ultimilor doi, argumentând că trebuie să existe îngrijorare că orice luptă grea în vecinătatea centralei ar putea cauza un nou dezastru nuclear, însă nu are sens ca Rusia să folosească Cernobîl ca o ameninţare, atunci când Moscova avea deja arme nucleare, iar eventualele radiaţii, în cazul unei explozii, ar putea ajunge atât în Europa, cât şi în Rusia. 

James Acton, de la Carnegie Endowment for International Peace think tank, a declarat pentru Reuters că motivul capturării Cernobîlului de către Rusia nu este acela de a-l proteja, arătând că cele patru centrale nucleare active ale Ucrainei reprezintă un risc mai mare. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite