Rata şomajului în zona euro atinge un nou nivel record

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai mulţi şomeri sunt în Grecia şi Spania FOTO Reuters
Cei mai mulţi şomeri sunt în Grecia şi Spania FOTO Reuters

Rata şomajului în zona euro a atins un nou nivel record în luna aprilie, de 12,2%, în creştere cu 0,1% faţă de luna anterioară, potrivit unui raport publicat vineri de Eurostat. Şomajul în cele 27 de ţări membre UE a rămas la acelaşi nivel din luna precedentă, 11 %.

În luna aprilie, în Uniunea Europeană aproximativ 26,58 milioane de persoane erau în şomaj, dintre care aproape 19,4 milioane numai în cele 17 state membre ale zonei euro. Într-o singură lună, 104.000 de persoane au îngroşat rândul şomerilor în Uniunea Europeană, dintre care 95.000 de persoane numai în zona euro, notează France Presse.

Cele mai ridicate nivele de şomaj sunt înregistrate, în continuare, în Grecia şi Spania. Astfel, în ţara iberică 26,8% din populaţie se află în şomaj, iar în Grecia rata şomajului a atins 27%. La polul opus sunt tot Austria şi Germania, care înregistrează rate de şomaj de 4,9%, respect 5,4%.

România se află sub media europeană, având o rată de şomaj de 7,3%.

În comparaţie cu luna aprilie 2012, rata şomajului a crescut în 18 state membre (inclusiv în România) şi a scăzut în nouă state.

Pentru a combate şomajul în rândul tinerilor, care a atins niveluri record, francezii şi germanii şi-au dat mâna şi au convenit asupra unei „iniţiative europene pentru creştere şi pentru locuri de muncă“, prezentată marţi, la Paris, în prezenţa miniştrilor francezi de Finanţe şi al Muncii, Pierre Moscovici şi Michel Sapin, şi ai omologilor lor germani, Wolfgang Schäuble şi Ursula von der Leyen. Ministrul german al Finanţelor a subliniat gravitatea problemei şomajului în rândul tinerilor, afirmând că acesta poate duce la o stagnare a zonei euro şi poate chiar ameninţa stabilitatea europeană. Omologul său francez a ţinut să adauge că problema tinerilor şomeri ar trebui rezolvată prin implementarea de reforme structurale.

În timpul dejunului de la Palatul Elysee, preşedintele Hollande a cerut statelor membre să aplice aşa-numita „garanţie pentru tineri“, angajamentul statelor membre UE de a oferi tinerilor sub 25 de ani, care părăsesc activitatea şcolară, un loc de muncă, un stagiu de formare sau de practică timp de maximum patru luni. De asemenea, Hollande un program „Erasmus de alternanţă“ asemănător celui existent pentru studenţi, pentru care însă, după cum a recunoscut, încă nu există fonduri.

„Multe IMM-uri, coloana vertebrală a economiei, sunt gata să producă, dar au nevoie de capital. Or, ele nu au acces decât la taxe exorbitante. Înţelegem că acest cerc vicios trebuie rupt, mai ales cu ajutorul Băncii Europene de Investiţii (BEI)”, a declarat Ursula von der Leyen. BEI va oferi şase miliarde de euro  până în 2020 pentru încurajarea creării de locuri de muncă în întreprinderile mici şi mijlocii (IMM), întreprinderile care vor angaja tineri vor putea avea acces la credite cu dobîndǎ extrem de micǎ

Şase milioane de euro sunt acordaţi pentru crearea locurilor de muncă pentru tineri, în cadrul bugetului UE pentru 2014-2010, pe care Parlamentul European încă nu l-a adoptat. Hollande speră ca aceste fonduri să fie mobilizate rapid.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite