Principalii oficiali ai administrației Trump, vizită în Europa pentru discuții privind securitatea. Încheierea războiul din Ucraina, pe lista de priorități

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei înalți oficiali ai administrației Trump vor efectua călătorii separate în Europa săptămâna aceasta, iar securitatea și angajamentul Washingtonului față de Ucraina se așteaptă să fie în centrul discuțiilor, relatează AFP.

Vicepreședintele SUA JD Vance a sosit în Franța pentru un summit IA FOTO EPA-EFE
Vicepreședintele SUA JD Vance a sosit în Franța pentru un summit IA FOTO EPA-EFE

Președintele Donald Trump, prin prisma agendei sale „America în primul rând”, a pus sub semnul întrebării angajamentele SUA în materie de securitate în Europa și le-a cerut aliaților să-și sporească drastic cheltuielile pentru apărare, în timp ce administrația americană a fost în mare măsură tăcută până acum cu privire la planurile sale pentru ajutorarea viitoare a Ucrainei.

Washingtonul a oferit Kievului zeci de miliarde de dolari în asistență militară sub președintele Joe Biden, dar administrația lui Trump nu a oferit încă ajutor suplimentar, în ciuda mai multor miliarde de dolari rămase din perioada predecesorului său.

Vicepreședintele JD Vance va participa la un summit dedicat inteligenței artificiale în Franța și apoi va participa la Conferința de Securitate de la München, în Germania, împreună cu secretarul de stat Marco Rubio, care va călători ulterior în Orientul Mijlociu.

„Vicepreședintele va susține discursuri la fiecare eveniment și va avea întâlniri bilaterale cu liderii mondiali”, potrivit Casei Albe.

Șeful Pentagonului, Pete Hegseth, va vizita între timp sediul a două comandamente militare americane din Germania înainte de a participa la o întâlnire a miniștrilor apărării NATO și la o întâlnire a susținătorilor internaționali ai Ucrainei în Belgia, după care va călători în Polonia.

Rubio, care a mai participat la conferința de la München în calitate de senator, a întreprins deja vizite în America Latină ca secretar de stat, dar călătoriile din această săptămână vor marca debutul lui Vance și Hegseth pe scena internațională în noile lor funcții.

La Bruxelles, Hegseth „se va angaja cu aliații și partenerii NATO pentru a vorbi despre necesitatea de a spori cheltuielile aliate pentru apărare, de a spori conducerea europeană și a extinde capacitatea bazei industriale de apărare de ambele maluri ale Atlanticului”, a transmis Pentagonul.

La întâlnirea Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei - care va fi prezidat în premieră de Marea Britanie în locul SUA, Hegseth „va reitera angajamentul președintelui Trump pentru încheierea diplomatică a războiului din Ucraina cât mai repede posibil”, potrivit Pentagonului.

„El va evidenția, de asemenea, necesitatea unei conduceri europene sporite în ceea ce privește asistența de securitate acordată Ucrainei”.

SUA așteaptă de la Europa să furnizeze garanții de securitate

Președintele american Donald Trump vrea să pună capăt războiului din Ucraina, dar țările europene trebuie să ofere garanții de securitate Kievului, a declarat pentru NBC News Mike Waltz, consilierul pentru securitate națională a administrației americane.

El a mai spus că o echipă americană se va afla săptămâna aceasta în Europa pentru a negocia modalitatea de a pune capăt războiului din Ucraina. Potrivit acestuia, la discuții vor participa secretarul apărării Pete Hagel, vicepreședintele J.D. Vance și trimisul special pentru Ucraina și Rusia Keith Kellogg.

„Secretarul apărării, vicepreședintele și reprezentantul nostru special se vor afla în Europa în această săptămână, ca să discute despre detaliile modalității în care să punem capăt acestui război”, a declarat Waltz.

El a precizat că „viitorul ajutorului SUA pentru Ucraina” se numără printre prioritățile președintelui Donald Trump pe agenda discuțiilor.

„Trebuie să recuperăm aceste costuri. Și acesta va fi un parteneriat cu ucrainenii, în ceea ce privește pământurile lor rare, resursele lor naturale și petrolul și gazele lor și, de asemenea, cumpărând pe ale noastre. Acele conversații vor avea loc săptămâna aceasta”.

Waltz a mai spus că Europa va trebui să-și asume un rol mai important în apărarea Ucrainei.

„Cred că un principiu de bază aici este că europenii trebuie să dețină acest conflict în viitor”, a spus el.

„Președintele Trump va pune capăt, iar apoi, în ceea ce privește garanțiile de securitate, asta va fi în mod direct sarcina europenilor”.

Trimisul special al SUA pentru Ucraina neagă că SUA vor prezenta un plan de pace la Conferința de securitate de la Munchen

Potrivit consilierului american pentru securitate națională, Trump este pregătit să impună sancțiuni Rusiei pentru a face presiuni asupra Moscovei la masa negocierilor.

„Economia Rusiei nu merge bine. (Trump) este pregătit să taxeze, să impună tarife, să sancționeze”, a spus el.

Trump a discutat despre un acord de încetare a focului în Ucraina și cu alți lideri ai lumii, între care președintele chinez Xi Jinping , premierul indian Narendra Modi și „liderii din Orientul Mijlociu”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, urmează să aibă o întrevedere cu vicepreședintele SUA, JD Vance, în cadrul Conferinței de Securitate de la München, care va avea loc între 14 și 16 februarie, a informat CBS News, citând surse. Acestea nu au furnizat alte detalii.

Kellogg a spus anterior că oficialii americani vor purta discuții despre „obiectivul lui Trump de a pune capăt războiului sângeros și costisitor din Ucraina”.

Generalul în retragere a negat însă ulterior informațiile din presă, potrivit cărora ar plănui să prezinte strategia lui Trump de a pune capăt războiului în cursul acestui eveniment.

Zilele trecute, președintele SUA a dezvăluit că intenționează să se întâlnească cu Zelenski la Washington după conferință.

Într-un interviu pentru New York Post, președintele american a declarat că a vorbit cu președintele rus Vladimir Putin despre încheierea războiului. Totodată, a sugerat că are un plan concret pentru a pune capăt războiului.

„Sper că va fi rapid. Zilnic, oamenii mor. Acest război este atât de rău în Ucraina”, a spus el.

Waltz nu a confirmat dar nici infirmat că a avut loc o conversație între Trump și Putin.

În ultimele zile, Trump a sugerat că eventuale noi livrări de arme ar putea depinde de acordurile comerciale pe care SUA le negociază cu Ucraina. El a declarat la începutul lunii că dorește să ofere Ucrainei arme și ajutor în schimbul „pământurilor rare și altor lucruri”.

La rândul său, Zelenski a spus că este deschis la o înțelegere prin care să acorde companiilor americane acces la rezervele de minerale rare ale Ucrainei în schimbul continuării sprijinului din partea Washingtonului.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite