Primele două planuri ale lui Putin pentru războiul din Ucraina au eşuat. Care este al treilea? FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kiev. FOTO Profimedia
Kiev. FOTO Profimedia

După ce planurile A şi B ale invaziei ruse în Ucraina au eşuat, Rusia este nevoită să-şi modifice planul C din cauza înfrângerilor militare. General austriac în rezervă Mick Ryan prezice că războiul se va dezvolta într-o „campanie pe termen lung”. Dar ce vor însemna cu adevărat toate aceste schimbări tactice ruseşti?

GALERIE FOTO

Potrivit revIstei Focus, după prima lună de război pe teritoriul ucrainean, comandamentul rus a anunţat rezultate pozitive, în ciuda tuturor rapoartelor de pierderi grele în rândul armatei ruse.

„În general, principalele sarcini ale primei etape a operaţiunii au fost îndeplinite”, a declarat Serghei Rudskoi, prim-adjunct al şefului Statului Major General al Forţelor Armate Ruse.

El a adăugat că, după „încheierea ofensivei principale”, eforturile se vor concentra acum pe principalul obiectiv al agresiunii ruse, şi anume „eliberarea” Donbass-ului. Dar, potrivit generalui de armată austriac Mick Ryan, aceste schimbări tactice sunt doar un plan B extins .

Planul A a eşuat după 48 de ore

Planul A a eşuat în primele 48 de ore după începerea unui război la scară largă împotriva Ucrainei. De fapt, Rusia dorea să-şi folosească forţele terestre şi aeriene de putere ma mică, sperând să captureze Kievul şi alte puncte importante, precum şi să-l aresteze pe preşedintele Volodimir Zelenski, pe premierul Denis Şimigal şi pe alţi membri ai guvernului. Rusia a sperat că acest lucru va forţa Ucraina să se predea şi să caute o soluţie politică.

Dar planul „A” a eşuat din cauza rezistenţei puternice a Forţelor Armate ale Ucrainei şi a slăbiciunii armatei ruse, Rusia fiind nevoită să schimbe tactica foarte repede.

Aşa s-a născut Planul B.  Aceta prevedea atacuri aeriene sporite, distrugerea oraşelor mici şi bombardarea mai intensă a infrastructurii civile.

„Planul B” presupunea că Forţele Aerospaţiale Ruse îşi vor arăta în sfârşit forţa”, a spus Ryan.

Dar, de fapt, Moscova avea la dispoziţie doar forţe terestre, aduse până la graniţele Ucrainei înainte de invazie. Aceste trupe au fost aruncate în luptă „fără nicio coordonare generală”. Au început să avanseze dinspre nord, est şi sud, la întâmplare. Şi comandamentul rus spera că aceast plan va aduce cumva „victoria”. Evident, nu a existat un singur centru de comandă care să conducă întreaga operaţiune. Aşa că Moscova a trebuit să se coordoneze cu mai mulţi generali din pe teren.

Eşecul Planului B

Aşa că şi Planul B a eşuat de îndată ce o armată atât de mare a rămas fără combustibil, muniţie şi alimente, şi-a pierdut imediat avantajul militar. Rusia a suferit pierderi grele. Vineri, Moscova a anunţat că 1351 de soldaţi au murit pe câmpul de luptă şi alţi 3.825 au fost răniţi. Ucraina, pe de altă parte, vorbeşte despre 16.000 de soldaţi ruşi morţi. Şi aceasta este o cifră mult mai mare decât cea pe anunţată de Rusia. Serviciile de informaţii americane au numărat aproximativ 7 mii de morţi în rândul armatei ruse. NATO mai spune că armata rusă a pierdut 40 de mii de soldaţi, ţinând cont de morţi, răniţi sau dispăruţi.

„Rusia a sacrificat atât de multe vieţi pentru câştiguri teritoriale mărunte”, spune Ryan.

Aşa că Moscova a trecut la Planul B în urmă cu aproximativ o săptămână, ceea ce a făcut războiul şi mai brutal. Oraşe precum Harkov, Mariupol şi Cernihiv sunt bombardate de la distanţă, distrugând complet infrastructura. Dar şi planul iniţial „B” a eşuat. Armata ucraineană nu a cedat. Ea a continuat să ţină în ambuscade convoaiele logistice, ceea ce a dus la o lipsă de soldaţi şi la pierderea raţiilor necesare. Armata rusă este prea lentă, epuizată şi cu moralul la pământ în urma eşecurilor pe câmpul de luptă. Nu şi-a atins obiectivele. Rusia încearcă cu disperare „să pună mâna pe Mariupol pentru a-l prezenta drept o „victorie”. Bătălia pentru oraş continuă.

"Evident, şi-au supraestimat capacitatea de a lua Kievul. Şi-au supraestimat capacitatea de a ocupa orice centru dens populat. Nimeni nu era pregătit pentru rezistenţa ucraineană", spune analiza Pentagonului.

Acum Putin are nevoie de un plan „B” „modificat”. Experţii militari occidentali spun că armata rusă reacţionează la eşecul ofensivei împotriva Kievului, Harkovului şi Nikolaev. Potrivit lui Ryan, Rusia s-a resemnat deja cu faptul că războiul nu va fi scurt. Rudskoy a spus că „prima etapă este finalizată”. Nu a precizat însă câte astfel de etape vor fi.

Planul C

Ce s-ar putea întâmpla în continuare? Ryan explică că Rusia va trebui să-şi mobilizeze personalul şi industria militară pentru a compensa pierderea de arme, muniţii şi echipamente. În plus, ea se poate concentra pe un singur front, redirecţionând unităţile pregătite pentru luptă şi artileria pentru a obţine un succes tactic mai mare. Având în vedere grevele din oraşul Dnipro, precum şi unele succese în apropiere de Lugansk şi Doneţk, acest front este probabil să fie la est. Au existat, de asemenea, indicii că Forţele Aerospaţiale Ruse au crescut numărul de ieşiri zilnice săptămâna trecută. Putin poate înlătura comanda militară de cel mai înalt nivel în disperare să spună în spinarea cuiva eşecul. În acelaşi timp, va avea nevoie de un comandant şef al operaţiunilor în Ucraina. Potrivit lui Ryan, Rusia se adaptează cu preţul unor mari greşeli militare

Minciunile Moscovei

Statul Major General rus a comunicat vineri un raport fictiv privind prima lună a invaziei ruse în Ucraina, în care susţine că obiectivul principal al Rusiei este de a cuceri totalitatea regiunilor Doneţk şi Lugansk, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), care avertizează că Occidentul nu ar trebui să ia prea mult în seamă informaţiile deoarece sunt o piesă de propagandă pentru poporul rus, menită să ascundă eşecurile armatei trimise de Vladimir Putin în Ucraina.

Serghei Rudskoi, prim-adjunctul şefului Statului Major General rus, a susţinut un briefing pentru presa rusă în care a rezumat prima lună a invaziei ruseşti la 25 martie.

Rudskoi a afirmat în mod inexact că forţele ruseşti au finalizat "principalele sarcini ale primei etape a operaţiunii", adăugând în mod fals că Rusia a degradat puternic armata ucraineană, permiţând Rusiei să se concentreze asupra "obiectivului principal" de a captura regiunile Doneţk şi Luhansk.

Declaraţiile lui Rudskoi au fost probabil destinate în principal unui public rusesc intern şi nu surprind în mod exact sau complet obiectivele de război actuale ale Rusiei şi operaţiunile planificate.

Afirmaţia că Doneţk şi LuhansK au fost obiectivele principale de la început, o minciună

Justificarea Rusiei pentru invazia Ucrainei de la început a fost ameninţarea fictivă pe care Moscova susţinea că forţele ucrainene o reprezentau pentru populaţia din Donbasul ocupat de Rusia.

Kremlinul a reiterat frecvent această justificare a războiului ca parte a eforturilor de a explica invazia şi de a construi sau susţine sprijinul public pentru Putin şi pentru război. Încadrarea de către Rudskoi a capturării restului regiunilor Doneţk şi Luhansk ca fiind "obiectivul principal" al operaţiunii este în concordanţă cu această operaţiune informaţională destinată publicului rus.

Afirmaţia lui Rudskoi potrivit căreia securizarea porţiunilor neocupate ale regiunilor Doneţk şi Luhansk a fost întotdeauna obiectivul principal al invaziei Rusiei este falsă. Campania iniţială a Kremlinului viza desfăşurarea de operaţiuni aeropurtate şi mecanizate pentru a cuceri Kievul, Harkovul, Odesa şi alte oraşe ucrainene importante, pentru a forţa o schimbare de guvern în Ucraina.

Declaraţiile lui Rudskoi ar putea indica faptul că Rusia şi-a redus obiectivele şi că acum ar fi mulţumită cu controlul asupra întregii regiuni din regiunile Doneţk şi Luhansk, dar această interpretare este probabil inexactă.

Forţele ruseşti din alte părţi ale Ucrainei nu au încetat să lupte şi nu au încetat în totalitate să încerce să avanseze şi să acapareze mai mult teritoriu.

De asemenea, acestea atacă şi distrug oraşe ucrainene, desfăşoară operaţiuni şi comit crime de război care nu sunt în concordanţă cu obiectivele pe care Rudskoi susţine că Rusia le urmăreşte.

Piesă de propagandă, pentru a ascunde eşecurile armatei în faţa poporului rus

Rusia continuă eforturile de refacere a puterii de luptă şi de angajare a acesteia în lupta pentru a încercui şi/sau asalta Kievul şi pentru a cuceri Mariupol şi alte obiective, în ciuda eşecurilor şi regreselor repetate şi a contraatacurilor continue ale Ucrainei.

Statul Major General ucrainean raportează că armata rusă creează "unităţi consolidate", alcătuite probabil din indivizi sau unităţi mici extrase din mai multe batalioane, brigăzi şi regimente diferite, pentru a înlocui pierderile de luptă şi le desfăşoară pe malul vestic al Niprului, în apropierea zonei de excludere de la Cernobîl, printre alte locaţii. Forţele ruseşti îşi continuă avansul anevoios şi probabil costisitor şi în Mariupol.

Absenţa unor operaţiuni ofensive ruseşti semnificative în cea mai mare parte a Ucrainei reflectă probabil incapacitatea armatei ruse de a genera suficientă putere de luptă pentru a ataca, mai degrabă decât vreo decizie a Moscovei de a schimba obiectivele de război ale Rusiei sau de a se concentra asupra estului.

Declaraţiile lui Rudskoi sunt probabil o încercare de a ascunde eşecurile armatei ruse pentru audienţa internă şi de a concentra atenţia asupra singurei părţi a teatrului în care trupele ruseşti fac vreun progres în acest moment.

Occidentul nu ar trebui să interpreteze în mod exagerat acest mesaj evident încorporat într-o piesă de propagandă care a conţinut foarte puţine afirmaţii adevărate.

Concluziile Institutului pentru Studiul Războiului

  • Statul Major General rus încearcă să ajusteze naraţiunea războiului astfel încât să pară că Rusia îşi atinge obiectivele şi alege să restrângă operaţiunile, când, de fapt, nu-şi atinge obiectivele şi este forţată să renunţe la operaţiunile ofensive pe scară largă din cauza propriilor eşecuri şi pierderi, precum şi a rezistenţei ucrainene continue şi abile.
  • Forţele ucrainene susţin că l-au ucis pe comandantul Armatei 49 de Arme Combinate a Rusiei, care operează în jurul Hersonului.
  • Contraatacurile ucrainene la nord-vest de Kiev au înregistrat noi progrese minore în ultimele 24 de ore.
  • În plus, forţele ucrainene au desfăşurat cu succes un contraatac la est de Kiev în ultimele 24 de ore, împingând forţele ruseşti la est de Brovary.
  • Încercările ruseşti de a încercui Cernihiv rămân fără succes.
  • Situaţia militară din nord-estul Ucrainei nu s-a schimbat în ultimele 24 de ore.
  • Forţele ruseşti continuă să cucerească Mariupol stradă cu stradă şi au intrat în centrul oraşului.
  • Forţele ruseşti nu au desfăşurat nicio operaţiune ofensivă în jurul Hersonului în ultimele 24 de ore.
  •  

 Ucraina observă o regrupare a trupelor ruse în Belarus şi se teme de o nouă ofensivă către Kiev

Armata ucraineană are sub control situaţia în capitala Kiev şi în zona limitrofă acesteia, dar se teme că Rusia ar putea trece acolo din nou la ofensivă după o regrupare a trupelor acesteia aflată în desfăşurare pe teritoriul Belarusului şi în acelaşi timp să continue ofensiva pe fronturile de sud şi de est, mai ales în Donbas, conform unei evaluări a Statului Major ucrainean prezentată duminică, relatează agenţia EFE.

''Au fost dislocate mai multe unităţi în zona Cernobîl - în regiunea Kiev -, pentru deplasarea lor ulterioară în Belarus, cu obiectivul de restabili capacitatea de luptă. Este posibil ca după implementarea acestor măsuri, după regruparea şi consolidarea forţelor, ocupanţii să reia acţiunile pentru blocarea Kievului din direcţia sud-vest'', estimează Statul Major ucrainean.

Evaluarea acestuia este împărtăşită de Institutul american pentru Studiul Războiului, care consideră că ''armata rusă continuă să concentreze unităţi de înlocuire şi întăriri în Belarus şi Rusia, la nord de Kiev, pentru a cuceri poziţii în împrejurimile capitalei şi să încerce să încheie încercuirea şi să cucerească (oraşul) Cernigov''.

În ultimele 24 de ore au continuat bombardamentele ruseşti în regiunea capitalei Kiev, unde armata rusă are cea mai semnificativă concentrare de trupe după declanşarea invaziei asupra Ucrainei, dar evită să lanseze un asalt asupra oraşului, încercând în continuare o manevră de încercuire ce a fost zădărnicită de rezistenţa ucraineană care a forţat în anumite sectoare trupele ruse să se replieze pe poziţii defensive.

Armata ucraineană desfăşoară mici acţiuni contraofensive, în timp ce trupele ruse încearcă să învăluie trupele ucrainene din estul ţării, a declarat consilierul prezidenţial ucrainean Oleksii Arestovici, potrivit Reuters şi AFP. Acesta a menţionat că autorităţile ucrainene se tem de o agravare a situaţiei oraşului asediat Mariupol şi în Donbas, după ce vineri Rusia a anunţat că de acum înainta va avea ca prioritate ''eliberarea'' acestei regiuni unde se regăsesc provinciile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk. Rusia nu a exclus însă nici posibilitatea de a lua cu asalt oraşele ucrainene pe care le-a încercuit chiar şi parţial.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite