Presa germană: Serviciul Federal de Informaţii al Germaniei a spionat comunicaţiile aliaţilor
0Informaţii apărute în presa germană susţin că Serviciul de Informaţii Federal al Germaniei (BND) a spionat ambasadele statelor aliate la Berlin şi sediile instituţionale ale Uniunii Europene de pe teritoriul ţării, transmite „Deutsche Welle”, citând un material apărut în varianta online a publicaţiei „Der Spiegel”.
Programul de spionaj ar fi fost menţinut până la sfârşitul lui 2013 şi a constat în mare în interceptarea comunicaţiilor confidenţiale, conform reportajului.
„Der Spiegel” susţine că BND-ul ar fi organizat programul în timpul colaborării cu agenţia americană NSA, cunoscută acum pentru faptul că a spionat politicieni de rang înalt în Germania pentru o perioadă lungă timp. Astfel, agenţia germană ar fi utilizat tehnologia primită de la NSA pentru a monitoriza activitatea unor figuri de rang înalt din politica germană utilizând metoda „selectorilor”- monitorizarea folosirii unor termeni specifici, precum nume, companii sau anumite subiecte de interes, pentru filtrarea comunicaţiilor monitorizate.
Reportajul însă susţine că BND-ul ar fi adăugat mii de termeni la lista selectorilor utilizaţi, dn proprie iniţiativă, iar folosirea anumitor termeni ar fi rezultat în monitorizarea comunicaţiilor statelor aliate, printre care s-ar număra Franţa şi Statele Unite. O investigaţie ulterioară a postului public de televiziune RBB a relevat faptul că o parte dintre termenii adăugaţi la lista selectorilor au fost aleşi în mod specific pentru a ajunge la aceste rezultate.
„Der Spiegel” susţine că reportajul este bazat pe mărturii din cadrul audierilor comisiei parlamentare de control ce investighează activitatea NSA în Germania, la care a participat şi liderul BND, Gerhard Schindler. Audierile au fost secrete, însă publicaţia anunţă că membrii comisiei se vor deplasa săptămţna viitoare la sediul BND-ului, din apropiere de Munchen, pentru a investiga termenii utilizaţi pe post de selectori.
În cazul în care aceste speculaţii se vor adeveri, BND-ul ar putea cădea sub spectrul unui scandal intern şi extern imens, monitorizarea comunicaţiilor de orice fel fiind interzise de legislaţia germană, cu excepţia situaţiilor în care metoda este folosită în anumite scopuri, precum apărarea siguranţei naţionale, lupta împotriva terorismului sau protejarea Constituţiei.