Premierul Groenlandei critică vizita „extrem de agresivă” a oficialilor americani, inclusiv a soției lui JD Vance
0Premierul Groenlandei a declarat că vizita planificată a oficialilor americani pe insulă, inclusiv a doamnei vicepreședinte Usha Vance, este "extrem de agresivă", în contextul în care președintele Donald Trump a promis anexarea teritoriului danez autonom.

Vance, soția vicepreședintelui american JD Vance, va călători în Groenlanda în această săptămână pentru a urmări cursa națională de sănii cu câini a insulei și pentru a "sărbători cultura și unitatea groenlandeză", conform unei declarații a Casei Albe. Consilierul pentru securitate națională Mike Waltz este, de asemenea, așteptat să viziteze teritoriul în această săptămână, conform unei surse familiarizate cu călătoria.
Prim-ministrul Groenlandei, Mute B. Egede, a numit vizita delegației americane pe insulă "extrem de agresivă", exprimându-și o obiecție deosebită față de vizita lui Waltz.
"Ce face consilierul pentru securitate națională în Groenlanda? Singurul scop este de a demonstra puterea asupra noastră", a spus Egede, citată de CNN. "Simpla lui prezență în Groenlanda va alimenta fără îndoială convingerea americană în misiunea lui Trump — și presiunea va crește."
Trump nu renunță la Groenlanda
Ideea lui Trump de a anexa Groenlanda, care deține rezerve mari de minerale rare esențiale pentru industriile de înaltă tehnologie, a adus teritoriul în atenția internațională, ridicând întrebări despre securitatea viitoare a insulei, pe măsură ce SUA, Rusia și China concurează pentru influență în Arctica.
Trump a exprimat în mod repetat interesul ca SUA să preia insula prin forță sau presiune economică, chiar dacă Danemarca și Groenlanda au respins ferm această idee.
"Cred că o vom obține într-un fel sau altul", a spus Trump în timpul unui discurs la o sesiune comună a Congresului la începutul acestei luni.
Egede, care a susținut independența Groenlandei față de Danemarca, a spus că eforturile groenlandezilor de a fi diplomați "se lovesc de Donald Trump și administrația sa în misiunea lor de a poseda și controla Groenlanda."
Partidul de stânga condus de Egede, IAInuit Ataqatigiit, a fost învins în alegerile parlamentare din această lună, dar el rămâne prim-ministru până când va fi formată o nouă coaliție guvernamentală.
Jens-Frederik Nielsen, care este probabil să devină următorul lider al Groenlandei după ce partidul său a câștigat alegerile, a spus că momentul vizitei americane arată "lipsă de respect".
"Faptul că americanii știu foarte bine că suntem încă într-o situație de negociere și că alegerile municipale nu s-au încheiat încă, dar totuși profită de moment pentru a veni în Groenlanda din nou, arată lipsă de respect față de populația groenlandeză", a spus Nielsen pentru Sermitsiaq.
Răspunsul Casei Albe
Casa Albă a prezentat vizita doamnei Vance ca fiind una culturală și a spus că aceasta "va călători în Groenlanda cu fiul ei și o delegație americană pentru a vizita situri istorice, a învăța despre patrimoniul groenlandez și a participa la Avannaata Qimussersu, cursa națională de sănii cu câini din Groenlanda."
"Doamna Vance și delegația sunt încântați să asiste la această cursă monumentală și să sărbătorească cultura și unitatea groenlandeză", se arată în declarația Casei Albe.
Nu este clar dacă SUA au mai trimis vreodată o delegație la cursa de sănii cu câini, cu atât mai puțin un grup în care să fie inclusă o doamnă vicepreședinte.
Danemarca a guvernat Groenlanda ca o colonie până în 1953, când insula a obținut mai multe puteri de auto-guvernare. În 2009, Groenlanda a obținut mai multe puteri legate de minerale, poliție și instanțe de judecată, dar Danemarca controlează în continuare securitatea, apărarea, politica externă și politica monetară. Groenlanda beneficiază și de apartenența Danemarcei la Uniunea Europeană și NATO.
Prim-ministrul danez Mette Frederiksen a spus într-un comentariu scris pentru Reuters că vizita delegației americane este "ceva ce tratăm cu seriozitate". Ea a spus că Danemarca dorește să coopereze cu SUA, dar că acest lucru ar trebui să se bazeze pe "regulile fundamentale ale suveranității."
Majoritatea groenlandezilor nu vor să devină parte a SUA
Deși politicienii groenlandezi au semnalat de mai multe ori că se opun anexării, aceștia sunt deschiși la acorduri cu Statele Unite pentru minerit de minerale rare, extinderea turismului, relații diplomatice mai puternice și alte investiții.
Un sondaj din ianuarie, comandat de ziare daneze și groenlandeze, a arătat că 85% dintre groenlandezi nu doresc să devină parte a SUA, aproape jumătate dintre ei spunând că interesul lui Trump reprezenta o amenințare, a raportat Reuters.
Fiul președintelui, Donald Trump Jr., a făcut senzație cu o vizită în Groenlanda în ianuarie.
"Groenlanda este un loc incredibil, iar oamenii vor beneficia enorm dacă, și când, va deveni parte a națiunii noastre. O vom proteja și o vom prețui, de la o lume exterioară foarte vicioasă. Fă Groenlanda Mare Din Nou!" a postat Trump Jr. pe rețelele sociale la acel moment.