Reforma pensiilor în Franța. Premierul francez anunță ocolirea votului parlamentar. Noi demonstrații în urma anunțului lui Borne
0Elisabeth Borne consideră că această reformă este absdolut necesară.
UPDATE 23.57 Pe lângă Paris, și în alte orașe franceze au avut loc demonstrații în masă împotriva reformei pensiilor și a acțiunilor guvernamentale. Aproximativ 10 mii de oameni au ieșit pe străzile din Toulouse; au avut loc marșuri mari la Bordeaux, Grenoble, Strasbourg, Toulon, Lille, Nantes. Pe alocuri, au fost înregistrate ciocniri cu poliția și revolte, cum ar fi, de exemplu, la Amiens, Lyon sau Rennes, unde oamenii legii au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea. La Dijon, protestatarii au ars o efigie a președintelui francez Emmanuel Macron și au deteriorat clădirea primăriei.
UPDATE 23.55 Oamenii legii au reținut joi peste 120 de participanți la o demonstrație împotriva reformei pensiilor în centrul Parisului, conform postului BFM TV care citează datele Ministerului Afacerilor Interne. Primele ciocniri între demonstranți și poliția aflată în Place de la Concorde au avut loc în jurul orei 21:00, pe 16 martie. O oră și jumătate mai târziu, poliția a început să disperseze manifestanții, folosind un tun cu apă și gaze lacrimogene. La acest moment, piața a fost deja eliberată de protestatari. În timpul împrăștierii mulțimii, grupuri de manifestanți au încercat să dea foc unor schele instalate în apropierea obiectelor de arhitectură din piață, aflate în proces de restaurare. După ce manifestanții au fost forțați să iasă din piață, actele de vandalism au continuat în cartierele învecinate. Huliganii pe drum au dat foc coșurilor de gunoi, scuterelor și mașinilor, și au scris inscripții pe pereții caselor. Oamenii legii în echipament de protecție patrulează zonele afectate de vandalizări.
UPDATE 22.35 Forţele de ordine au intervenit joi seara la Paris, nu departe de parlament, în Place de la Concorde, unde mii de manifestanţi s-au adunat pentru a protesta împotriva reformei pensiilor, relatează AFP, preluat de AGERPRES. Potrivit prefecturii poliţiei din Paris, forţele de ordine au acţionat, în special cu tunuri cu apă, după o încercare de apropiere de situl Obeliscului Luxor, din centrul Place de la Concorde.
Recurgerea la procedura adoptării unui proiect de lege propus de guvern pentru a schimba sistemul de pensii, ocolind un vot în Parlament are toate şansele să provoace furia sindicatelor, a protestatarilor şi a partidelor din opoziţia de stânga, care consideră reforma injustă şi nenecesară.
ȘTIRE INIȚIALĂ Premierul francez Elisabeth Borne a anunțat adoptarea unui proiect de lege propus de guvern pentru a schimba sistemul de pensii, ocolind un vot în Parlament. Ea a făcut declarația corespunzătoare joi, vorbind cu deputații Adunării Naționale (camera inferioară a parlamentului).
„Nu putem risca un compromis la care se ajunge între comisiile parlamentare. Nu putem paria pe viitorul sistemului de pensii, această reformă este necesară", a spus ea. „În conformitate cu paragraful 3 al articolului 49 din constituția noastră, guvernul meu își asumă responsabilitatea pentru întreg proiectul de lege privind finanțarea asigurărilor sociale 2023, modificat de comisia de coordonare, depus la Adunarea Națională”.
Borne a spus că propunerile deputaților nu sunt un compromis, ci „direct opusul său”. Ea a menționat că nu este pregătită să sacrifice progresele realizate în urma ședinței comisiei parlamentare mixte a Adunării Naționale și a Senatului (camera superioară a parlamentului). În același timp, premierul și-a subliniat angajamentul față de democrația parlamentară și și-a anunțat disponibilitatea de a se confrunta cu „unul sau mai multe voturi de încredere în guvern”.
Începutul discursului șefului guvernului a fost amânat de mai multe ori: mai întâi, membrii Cabinetului de Miniștri au zăbovit la o ședință a Consiliului de Miniștri cu președintele Emmanuel Macron, apoi deputații partidelor politice de stânga au perturbat începutul de dezbatere privind reforma pensiilor prin intonarea imnului național. Unii dintre ei au continuat să cânte imnul chiar și după începerea discursului, în timp ce alții au strigat lozinci și au cerut demisia guvernului.
Votul în Adunarea Naţională trebuia să încheie mai multe zile de dezbatere asupra proiectului de lege propus de guvern privind schimbările în sistemul de pensii al republicii. În special, noua lege prevede o creștere a vârstei de pensionare la 64 de ani și elimină o serie de regimuri de pensii preferențiale. Joi dimineață, Senatul francez a adoptat versiunea finală a proiectului de lege cu majoritate de voturi.
Liderii de sindicat din Franța au cerut noi demonstrații în urma anunțului lui Borne, iar o mulțime mare de protestatari pașnici s-au adunat în Place de la Concorde din Paris.
„Apelând la [articolul constituțional] 49.3, guvernul demonstrează că nu are o majoritate care să aprobe amânarea cu doi ani a vârstei legale de pensionare”, a scris pe Twitter Laurent Berger, șeful CFDT, unul dintre sindicatele care conduc protestele.
Philippe Martinez, șeful sindicatului CGT, a cerut și el la mai multe greve și proteste, potrivit afiliatului postului BFMTV, afiliat la CNN.