Premierul britanic Boris Johnson nu a reuşit să obţină sprijin parlamentar pentru a convoca alegeri anticipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Marea Britanie, premierul Boris Johnson aflat în conflict cu parlamentul în chestiunea Brexit nu a reuşit să obţină sprijin parlamentar, miercuri seara, pentru a convoca alegeri anticipate.

Numai 298 de parlamentari i-au sprijinit demersul faţă de minimul necesar de 434. În schimb, opoziţia laburistă şi parlamentari rebeli din partidul conservatorului Johnson au adoptat în Camera Comunelor un proiect de lege pentru a bloca planurile primului ministru de scoatere a Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord de Brexit. 

Iniţiativa care trebuie aprobată şi de Camera Lorzilor îi mai cere lui Johnson să solicite Uniunii Europene o amânare a Brexit-ului până pe 31 ianuarie, dacă nu se încheie un acord. Premierul britanic insistă că ţara sa va ieşi din Uniunea Europeană pe 31 octombrie şi afirmă că nu va permite nicio amânare.

Proiectul de lege care blochează un Brexit „dur” a fost adoptat miercuri cu o majoritate de 28 de voturi şi trece joi în dezbaterea Camerei Lorzilor. 

Membrii Camerei Lorzilor au decis să aprobe până vineri proiectul de lege „Benn” care împiedică un Brexit fără acord, scrie The Guardian.  Joi, la ora locală 01.30, în urma unor dezbateri ample, membrii Camerei Lorzilor au aprobat o moţiune de a schimba ordinea de zi, iar proiectul de lege - care a trecut miercuri de Camera Comunelor, cu ajutorul rebelilor Tory şi al opoziţiei - va reveni în camera inferioară a Parlamentului britanic până la ora 17.00, vineri.

Proiectul va putea fi votat din nou de membrii Parlamentului luni şi prezentat pentru consimţământul regal. Lorzii vor dezbate joi proiectul „Benn” şi amendamentele.

Angela Smith, liderul laburiştilor în Camera Lorzilor, a spus că opoziţia susţine această mutare şi că speră că vineri nu vor exista „alte zădărniciri” ale proiectului.

„Ce noapte a fost. A fost o dezbatere lungă şi sunt recunoscătoare lorzilor care au rămas. Demonstrează importanţa muncii pe care o facem, dar şi a problemei pe care o dezbatem. Sunt recunoscătoare că putem acum confirma că vom putea duce la capăt toate stadiile proiectului în timpul obişnuit, până vineri la ora 17.00”, a declarat ea.

Richard Newby, liderul liberalilor democraţi din Camera Lorzilor, a afirmat în plen: „Nu cred că dacă vom continua 24 sau 48 de ore, cum am făcut într-un fel de tentativă patetică de a stabili un record Guinness, va face cuiva vreun favor”.

    

Dacă este aprobat, îl obligă pe premierul Boris Johnson să ceară prelungirea termenului pentru Brexit până pe 31 ianuarie 2020, dacă până atunci nu va fi fost aprobat un acord amendat cu Uniunea Europeană privind ieşirea Marii Britanii din UE sau totuşi, alternativ, un Brexit fără acord. Proiectul ar putea deveni lege pînă la sfărşitul săptămânii, lege care ar fi putut fi abrogată de Johnson, dacă ar fi câştigat algerile anticipate. 

Este motivul pentru care partidul laburist de opoziţie a respins ideea aegerilor anticipate în octombrie, vrând să se asigure mai întâi că data Brexit-ului este amânată. Laburiştii s-au abţinut şi propunerea premierului nu a avut sprijinul necesar de două-treimi.

Alegeri anticipate sunt însă necesare în viitorul apropiat , pentru că marţi, guvernul conservator a pierdut şi majoritatea parlamentară de un vot, prin trecerea unui deputat conservator la opoziţia liberal-democrată.

Premierul Boris Johnson a declarat de la bun început că nu va depăşi data de 31 octombrie, indiferent dacă este sau nu un acord negociat cu UE. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite