Premierul Belgiei s-a ținut de glume la summitul liderilor europeni: „Eu nu sunt Trump, sunt de fapt foarte drăguţ”
0Jurnaliştii care au rezistat până la sfârşitul Consiliului European de joi au avut parte de un spectacol de comedie involuntară din partea noului prim-ministru al Belgiei, Bart De Wever, relatează POLITICO, preluat de news.ro.

Bart De Wever este primul naţionalist flamand care preia frâiele Belgiei, iar guvernul său a promis reduceri substanţiale ale cheltuielilor şi cea mai strictă politică de migraţie de până acum. De Wever este privit cu neîncredere în bună parte din regiunea francofonă Valonia, unde declaraţiile sale batjocoritoare la adresa valonilor au rămas întipărite în memoria colectivă. Pe de altă parte, în Flandra de limbă olandeză, este cunoscut şi pentru spiritul său sardonic.
„Cu puţin umor - umor negru, trebuie să recunosc - le-am spus ce gândesc”, a declarat el reporterilor despre discuțiile cu alţi lideri UE.
A aplicat acelaşi tratament şi conferinţei de presă de după summit, scrie Politico, care a selectat câteva dintre cele mai neobişnuite declaraţii ale lui De Wever:
„Există o uşă de evacuare?”
Aceasta a fost reacţia lui De Wever după ce a fost întrebat despre activele ruseşti îngheţate, cea mai mare parte a acestora fiind deţinute în Belgia.
Premierul belgian s-a declarat recunoscător că nimeni nu a ridicat această problemă în timpul summitului.
„Astăzi, am fost foarte fericit, până când v-am întâlnit”, i-a spus el jurnalistului care a cerut o precizare. Dar, a adăugat el, „eu nu sunt Trump, sunt de fapt foarte drăguţ”.
Activele ruseşti îngheţate nu sunt „puşculiţa lui Putin pe care o poţi sparge cu ciocanul şi apoi să scoţi banii şi să-i cheltuieşti pe ce vrei”, a comentat premierul belgian.
Dincolo de comentariile pitoreşti în ceea ce priveşte activele ruseşti îngheţate, el nu a uitat să menționeze riscurile pe care le-ar implica o confiscare a banilor pentru a sprijini Ucraina, și anume ar putea fi un „act de război”.
„Am impresia că sunt într-un avion şi vreau să fiu acolo, dar care este direcţia şi cine este pilotul?”
De Wever l-a lăudat pe preşedintele francez Emmanuel Macron pentru că a creat o „coaliţie a doritorilor” pentru a crește ajutorul militar pentru Ucraina, în timp ce sprijinul SUA scade.
Dar în ceea ce-l privește ar fi pledat pentru un pic mai multă structurare în cadrul grupului. „Suntem dispuşi - dar dispuşi să facem ce anume?”, s-a întrebat el.
„Am constatat că în Europa, oamenii consideră cinci zile şi nopţi întregi (de discuţii) negocieri lungi. Eu am spus: „În Belgia, noi numim asta un weekend liber””.
Negocierile privind următorul buget pe şapte ani al Uniunii Europene, aşa-numitul cadru financiar multianual, ar putea deveni dificile, a prezis De Wever. De asemenea, a ironizat discuţiile purtate de liderii UE cinci zile pentru a conveni asupra bugetului actual în 2020. Deşi sunt legendare în cercurile UE, acest termen prelungit nu-l impresionează pe un politician belgian sătul de negocierile de luni de zile privind formarea unei coaliţii.
„Nu poţi să ieşi din groapă”
Liderii UE vor trebui să elaboreze un plan de rambursare a aproximativ 350 de miliarde EUR împrumutate de UE pentru fondul său de redresare COVID.
De Wever a avertizat în privinţa rostogolirii datoriei. Belgia, „având în vedere deficitul şi datoria sa, este foarte prost plasată pentru a juca rolul de frugalitate, dar, cu toate acestea, am încercat din răsputeri”, a glumit el.
„Satana are multe feţe. Dacă dansezi cu dânsul, el nu se schimbă niciodată; doar tu te schimbi. Acestea sunt adevăruri biblice”, a mai spus premierul belgian cu referire la datorii.
Georgia Meloni, „unul dintre câinii de top”
Declaraţiile premierului italian Giorgia Meloni au greutate la masa Consiliului European, potrivit lui De Wever, care a spus că este o „femeie foarte plăcută” cu o poziţionare politică „foarte bună”.
„Dacă vă uitaţi în sală şi vedeţi ale cui cuvinte au greutate, atunci Meloni este în mod evident unul dintre cei mai buni câini din Europa în acest moment”, a afirmat el.
Fraţii Italiei, partidul lui Meloni, şi partidul N-VA al lui De Wever fac parte acelaşi grup politic în Parlamentul Eropean -din grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR).