Poliția din Croația a găsit 20 de migranți ilegali și cadavrele altor trei

0
Publicat:

Poliția de frontieră și salvamontul din Croația au descoperit vineri, 23 decembrie, cadavrele a trei migranți ilegali, cel mai probabil înecați. De asemenea, au fost descoperiți și 20 de migranți în zona inundată de frontieră cu Bosnia, potrivit HINA și EFE, citate de Agerpres.

De la începutul anului au intrat în Croaţia circa 36.000 de migranţi ilegali FOTO: AFP
De la începutul anului au intrat în Croaţia circa 36.000 de migranţi ilegali FOTO: AFP

Mai multe surse din poliția croată citate de cotidianul Jutarnji List susțin că cei trei migranți decedați au fost găsiți în apropiere de Nova Gradiska, un oraș situat la aproximativ 150 de kilometri de Zagreb, într-o pădure inundată de apele râului Sava, în prezent revărsat.

Oamenii legii din Croația au găsit întâi 20 de migranți care au intrat ilegal în Croația, iar în apropierea lor două cadavre neidentificate. În cursul zilei, poliția și salvamontiștii au întreprins căutarea unui alt bărbat, al cărui trun neînsuflețit a fost găsit în timpul după-amiezii. Autopsiile urmează să arate cauza exactă a morții acestora.

Poliția croată a avertizat că trecerea ilegală a frontierei dintre Croația și Bosnia este extrem de riscantă, mai ales în această perioadă a anului când zona de pădure de-a lungul răului Sava este inundată, potrivit Agerpres.

Croaţia, care va intra în Spaţiul Schengen de libera circulaţie, de la 1 ianuarie, are o graniţă de aproape 1.000 km cu Bosnia-Herţegovina, ţară aflată pe aşa-numita 'rută balcanică' folosită de mii de refugiaţi în încercarea lor de a ajunge în Europa Centrală şi de Vest pentru a cere azil.

Croația a reușit să adere la Schengen în urma Consiliului JAI din 8 decembrie, odată cu intrarea în acest spațiu dispar controalele la frontierele Croaţiei cu Slovenia şi Ungaria, dar vor fi consolidate cele de la graniţele cu Serbia, Bosnia şi Muntenegru. În cazul aeroporturilor, aplicarea regulilor Schengen pentru Croaţia va începe din 26 martie 2023.

Pe de altă parte, Croaţiei îi va reveni sarcina de a proteja o frontieră externă a UE cu o lungime de peste 1.350 de kilometri, aflată pe ruta balcanică a migraţiei clandestine dinspre Orientul Mijlociu către vestul Europei.

Conform datelor Ministerului de Interne de la Zagreb, de la începutul acestui an au intrat în Croaţia circa 36.000 de migranţi ilegali, cu 145% mai mulţi faţă de anul 2021.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite