„Podul lui Nero”, o comoară antică romană, a ieşit la suprafaţă din râul Tibru din cauza secetei ce a lovit Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ruinele podului lui Nero FOTO Profimedia
Ruinele podului lui Nero FOTO Profimedia

O comoară arheologică din Roma a ieşit la suprafaţă din cauza secetei severe. Este vorba despre un pod care ar fi fost construit de împăratul roman Nero şi care este scufundat sub apele râului Tibru.

Scăderea nivelului apei din Tibru, care, potrivit Reuters, a ajuns la nivelul minim după mai mulţi ani,  a scos la iveală rămăşiţele de piatră ale Pons Neronianus (în latină, Podul lui Nero), a relatat WION news, o agenţie de ştiri cu sediul în New Delhi, India. 

Împăratul Nero, care a domnit ca al cincilea împărat al Imperiului Roman între anii 54 şi 68 d.Hr., a fost un suveran controversat care a construit structuri publice şi a obţinut victorii militare în străinătate, dar a neglijat şi politica, concentrându-şi în schimb mare parte din timp şi pasiune asupra artelor, muzicii şi curselor de trăsuri. Tezaurul Romei a fost secătuit şi în timpul domniei sale, în parte ca urmare a construirii „Domus Aurea” (Palatul de Aur), pe care Nero l-a ridicat în centrul Romei după marele incendiu. În timpul domniei sale, şi-a ucis mama şi cel puţin una dintre soţiile sale şi s-a străduit să reconstruiască Roma după ce un incendiu uriaş a devastat oraşul în anul 64 d.Hr. Nero s-a sinucis în anul 68 d.Hr. la vârsta de 30 de ani, după ce a fost declarat duşman public de către senatul roman.

Live Science a discutat cu mai mulţi experţi, care au precizat că rămăşiţele acestui pod au devenit vizibile în trecut din cauza nivelului scăzut al apei. De asemenea, aceştia notează că, în ciuda numelui său, nu este sigur că acest pod a fost construit de Nero. 

„Rămăşiţele acestui pod roman sunt vizibile ori de câte ori nivelul apei Tibrului scade, prin urmare ori de câte ori există perioade lungi - ca acum - de precipitaţii foarte scăzute”, a declarat Robert Coates-Stephens, arheolog la British School at Rome.

FOTO Profimedia 

Podul lui Nero a ieşit la suprafaţă din Tibru FOTO Profimedia

Mai multe surse au declarat  că este posibil ca podul să fi fost construit înainte de domnia lui Nero. „Originile podului sunt incerte, având în vedere că este probabil ca un pod să fi existat aici înainte de domnia lui Nero şi, prin urmare, Pons Neronianus a fost probabil o reconstrucţie a unei treceri anterioare”, a declarat Nicholas Temple, profesor de istorie arhitecturală la London Metropolitan University, pentru Live Science într-un e-mail.

Autorităţile au precizat că seceta din Italia se înrăutăţeşte, doborând recorduri

Condiţiile de secetă se răspândesc rapid în Italia, cu râuri şi rezervoare care se usucă, iar prognoza unor temperaturi mai ridicate este posibil să înrăutăţească situaţia, a avertizat joi autoritatea de irigaţii a ţării.

Mai multe regiuni italiene au declarat deja stare de urgenţă, încercând să elibereze fonduri pentru a contracara criza tot mai mare de apă, în timp ce asociaţiile de fermieri spun că producţia agricolă va scădea în acest an în zonele cheie de producţie.

„O combinaţie între cea mai gravă secetă din ultimii ani şi temperaturile care ating 40 de grade Celsius la sfârşitul lunii iunie conduc Italia spre o situaţie economică şi de mediu dramatică”, a declarat organismul de irigaţii ANBI.

Cel mai lung râu din Italia, Po, care traversează marile regiuni nordice şi care reprezintă aproximativ o treime din producţia agricolă a ţării, se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani.

„Po continuă să înregistreze un nivel scăzut de-a lungul întregului său curs”, a declarat ANBI.

ANBI a precizat că marile lacuri din nordul ţării se află deja sub sau aproape de minimele record, iar nivelul rezervoarelor naturale din centrul Italiei a scăzut şi el. Râul Tibru este la minimele ultimilor ani, în timp ce debitul râului Aniene s-a înjumătăţit.

Regiunea Lazio, centrată pe Roma, a declarat starea de urgenţă în această săptămână, impunând restricţii în unele comunităţi, inclusiv interdicţii privind utilizarea furtunelor de apă şi umplerea piscinelor.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite