Peste 1.000 ofiţeri de poliţie au fost reţinuţi în Turcia, acuzaţi de afiliere cu mişcarea Gullen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din Turcia au anunţat că au arestat „peste 1.000 de imami ce ar fi operat în secret” şi ar fi infiltrat forţele de poliţie în numele clericului Fethullah Gullen, acuzat de către regimul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan de organizarea loviturii de stat de vara trecută, relatează Reuters.

Operaţiunea desfăşurată la nivel naţional este cea mai mare din ultimele luni îndreptată împotriva suspecţilor afiliaţi cu mişcarea clericului Gullen, un fost aliat al preşedintelui Erdogan. Acesta a negat implicarea în lovitura de stat organizată de unii membrii ai armatei turce.

Ministrul de Interne, Suleyman Soylu a declarat că operaţiunea de noaptea trecută a fost îndreptată împotriva membrilor mişcării Gullen ce au infiltrat forţele de poliţie.

„Peste 1.000 de imami ce operau în secret au fost reţinuţi până acum în 72 de provincii, iar operaţiunea continuă”, a declarat acesta reporterilor în Ankara.

Alţi 9,103 membrii ai forţelor de poliţie au fost suspendaţi miercuri, conform declaraţiilor de pe site-ul oficial al departamentului de poliţie, invocând de asemenea legături ale acestora cu mişcarea Gullen.

După lovitura de stat eşuată de vara trecută, autorităţile din Turcia au arestat peste 40.000 de oameni şi au concediat peste 120.000 de funcţionari publici, incluzând aici ofiţeri din armată, profesori, academicieni sau alţi funcţionari publici pentru presupuse legături cu mişcarea Gullen.

Operaţiunea vine la doar 10 zile de la încheierea referendumului prin care preşedintele Erdogan a primit puteri sporite. Acesta din urmă a susţinut că întărirea funcţiei de preşedinte va întări Turcia şi o va feri de instabilitatea asociată cu guvernele de coaliţie.

„În Turcia am avut o încercare de lovitură de stat cu scopul de a dărâma guvernul şi de a distruge statul. Acum încercăm să eliminăm membrii mişcării FETO infiltraţi în armată, în ramura juridică şi în forţele de poliţie”, a declarat Dl. Erdogan pentru Reuters.

Multe dintre rudele celor reţinuţi sau concediaţi ca urmare a loviturii de stat au declarat că aceştia nu au nicio legătură cu încercarea armată de înlăturare a guvernului şi că sunt victimele unei epurări ce are ca scop solidificarea controlului exercitat de preşedintele Erdogan.

Cotidianul turc Daily Sabah, fidel regimului Erdogan, notează într-una articol operaţiunile autorităţilor turce de capturare a membrilor mişcării Gullen aflaţi peste hotare. Editorialiştii apreciază cooperarea ţărilor din Asia şi Orient în extrădarea suspecţilor şi critică ţări precum Germania, Statele Unite sau Grecia pentru refuzul de a coopera în acest aspect. Ziarul trece în revistă încercările oficialilor turci de a-l reţine şi readuce în ţară, ocolind procedurile legale de extrădare, a clericului Gullen din Statele Unite ce erau centrate în jurul fostului consilier al lui Donald Trump, Generalul Mike Flynn.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite