Papa Francisc îndeamnă la încetarea războiului în Siria: „A venit vremea ca armele să tacă definitiv“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Papa Francisc a îndemnat duminică la încetarea războiului în Siria şi la o „nouă pagină de istorie“ israeliano-palestiniană în mesajul său „Urbi et orbi" de Crăciun, marcat de asemenea de valul de atentate jihadiste din Europa, relatează AFP.

”A venit vremea ca armele să tacă definitiv şi ca (membrii) comunităţii internaţionale să acţioneze activ pentru ca să ajungem la o soluţie negociată” în Siria, a declarat în ziua de Crăciun, la Vatican, liderul spiritual al celor 1,2 miliarde de catolici din lume.

În această ţară, în care regimul susţinut de Rusia tocmai a preluat prin forţă controlul asupra Alepului, ”prea mult sânge a fost vărsat”, a subliniat Suveranul Pontif, denunţând acest război care durează de peste cinci ani.

”Mai ales în oraşul Alep, teatrul în aceste ultime săptămâni al uneia dintre bătăliile cele mai atroce, este mai urgent ca niciodată ca populaţiei civile, aflate la capătul puterilor, să i se garanteze asistenţă şi alinare, prin respectarea dreptului umanitar”, a spus el.

Comunitatea catolică din Alep urma să participe duminică la prima slujbă de Crăciun din ultimii cinci ani, în Catedrala maronită Sf. Elie, în vechiul oraş.

Un mic grup a curăţat edificiul devastat şi a construit o scenă a naşterii.

”Avem toate amintirile noastre aici, aici ne-am sărbătorit sărbătorile şi bucuriile. Vrem să transformăm ruinele în ceva frumos”, declară un membru al grupului, Bashir Badawi.

Mii de creştini au asistat la aprinderea unui pom de Crăciun, pentru prima oară după cinci ani de război, într-o piaţă din Alep, potrvit unor imagini postate pe Twitter.

În faţa zecilor de mii de credincioşi adunaţi în Piaţa Sfântul Petru din Roma, Papa argentinian, în vârstă de 80 de ani, şi-a exprimat speranţa, în mesajul "Urbi et orbi" ("către oraş şi lume”), în ”pace” pe Pământul Sfânt.

”Fie ca israelienii şi palestinienii să aibă curajul şi hotărârea să scrie o nouă pagină de istorie, în care ura şi răzbunarea să lase loc voinţei de a construi împreună un viitor în înţelegere reciprocă şi armonie”, a spus el.

ÎNDEMN LA ÎNŢELEGERE

Abţinerea de vineri a Statelor Unite într-un vot în Consiliul de Securitate a permis adoptarea primei rezoluţii ONU din 1979 şi până în prezent de condamnare a Israelului din cauza politicii sale de colonizare.

O ”decizie părtinitoare şi ruşinoasă”, a reacţionat sâmbătă Guvernul israelian al lui Benjamin Netanyahu, care l-a atacat pe preşedintele american Barack Obama. Palestinienii au salutat această decizie a ONU.

Suveranul Pontif a îndemnat de asemenea la ”regăsirea concordiei” în Irak, Libia şi Yemen, ”în care populaţiile suferă din cauza războiului şi acţiunilor atroce ale teroriştilor”.

”Pace bărbaţilor şi femeilor din diferite regiuni ale Africii, în special Nigeriei, unde terorismul fundamentalist exploateză inclusiv copii pentru a răspândi oroare şi moarte”, a denunţat Papa.

Francisc le-a urat ”pace” tuturor celor care au ”pierdut o fiinţă dragă din cauza actelor teroriste”, în contextul în care un atentat terorist cu camion s-a soldat cu 12 morţi, pe 19 decembrie, într-o piaţă de Crăciun la Berlin.

Autorul atentatului, un tunisian, a fost ucis de poliţie vineri, la Milano.

”Pace celor care au pierdut o fiinţă dragă din cauza actelor atroce de terorism, care au semănat frica şi moartea în inima atât de multor ţări şi oraşe”, a spus Papa.

În capitala germană, locuitori şi turişti au prins lumânări şi au depus flori în piaţa de Crăciun vizată de atac.

”Este cu adevărat bine că este atât de multă lume şi că este deschisă”, mărturiseşte Marianne Weile, în vârstă de 56 de ani, o turistă daneză.

Sâmbătă seara, cu ocazia omeliei de Crăciun, Papa a criticat, în faţa a 10.000 de persoane, frenezia consumeristă care acaparează Occidentul în această perioadă a anului.

”Acest caracter mundan a luat Crăciunul ostatic!”, a exclamat el şi i-a criticat pe cei care ”fac totul pentru cadouri” şi rămân ”insensibili la cel care este exclus”.

La Betleem, 2.500 de credincioşi palestinieni şi străini au umplut, la slujba de la miezul nopţii, Bazilica Naşterii, construită pe o grotă în care creştinii cred că s-a născut Cristos.

La Nazaret, în nordul Israelului, oraşul în care Cristos şi-ar fi petrecut copilăria, peste 25.000 de persoane au participat la sărbătorile organizate de Crăciun.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite