Papa Francisc face apel la un jurnalism liber, care să servească adevărul şi bunătatea
0La întâlnirea cu 400 de jurnalişti de la Asociaţia Presei Străine din Italia, pe 18 mai, Papa Francisc a făcut apel pentru un jurnalism modest şi liber, potrivit Vatican News.
Papa Francisc încurajează un jurnalism modest şi liber, care să nu se preteze la încurajarea „fructului putred al dezinformării“, ci să ofere informaţii adevărate şi face apel la înţelegere.
„Aşadar vă îndemn că lucraţi în conformitate cu adevărul şi dreptatea, astfel încât comunicarea să fie cu adevărat un instrument pentru clădire, nu pentru distrugere; pentru întâlnire, nu pentru confruntare; pentru dialog, nu pentru monolog; pentru orientare, nu pentru dezorientare; pentru înţelegere, nu pentru neînţelegere; pentru pace, nu pentru ură; pentru a oferi o voce celor care nu au voce, nu pentru a fi un instrument al celor care vor să ţipe mai tare“, le-a spus Papa celor aproximativ 400 de jurnalişti de la Asociaţia Presei Străine a Italiei, sâmbătă.
Papa Francisc şi-a exprimat stima faţă de munca jurnaliştilor, spunând că „contribuie la căutarea adevărului şi doar adevărul ne face liberi“.
Subliniind că modestia este elementul fundamental al profesiei lor, Papa a spus că lupta pentru căutarea adevărului presupune numeroase dificultăţi.
Presupunerea deţinerii adevărului absolut blochează căutarea adevărului, a subliniat el. Un articol, un mesaj pe Twitter sau o transmisiune live poate face bine, dar şi rău celorlalţi şi câteodată unor comunităţi întregi, dacă cei care informează nu sunt atenţi şi meticuloşi, a mai precizat pontiful.
Papa a deplâns folosirea limbajului violent şi peiorativ care afectează şi uneori chiar poate distruge oamenii. Acesta a adăugat că în vremurile noastre, când mulţi oameni răspândesc ştiri false, „modestia te împiedică să perpetuezi hrana putredă a dezinformării şi te invită să oferi pâinea bună a adevărului“.
Papa Francisc a afirmat că „libertatea presei şi libertatea de exprimare sunt indicatori statali importanţi referitori la sănătatea unei ţări“.
El i-a rugat pe jurnalişti să ajute lumea să nu-i uite pe cei persecutaţi şi discriminaţi pentru credinţa sau etnia lor şi pe victimele violenţei sau ale traficului de carne vie.
La sfârşitul discursului său, Papa le-a făcut cadou jurnaliştilor o copie a unei cărţi intitulate „Comunicarea Binelui“.