Papa Francisc a numit un om de încredere pentru a supraveghea activitatea Băncii Vaticanului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Papa Francisc a luat primele măsuri importante pentru a reforma Banca Vaticanului, una dintre cele mai controversate instituţii ale Bisericii Catolice. Suveranul Pontif a numit un cleric de încredere care va fi responsabil cu supravegherea problemelor financiare de la Vatican, informează BBC.

Monseniorul Battista Mario Salvatore Ricca a fost numit prelat interimar al Institutului pentru Opere Religioase, cunoscut drept Banca Vaticanului. În prezent, clericul se ocupă de administrarea unor proprietăţi ale Bisericii Catolice, printre care se numără şi hotelul unde este cazat Papa Francisc.

Banca Vaticanului, considerată una dintre instituţiile financiare cele mai puţin transparente din lume, a devenit subiectul unor scandaluri care au afectat credibilitatea Bisericii, potrivit postului de televiziune britanic.

În februarie, avocatul german Ernst von Freyberg a fost numit preşedintele Băncii Vaticanului, la opt luni după ce predecesorul său a fost nevoit să se retragă din cauza unor acuzaţii de spălare de bani. Numirea lui von Freyberg a fost una dintre ultimele decizii luate de Papa emerit Benedict, înainte de a renunţa la conducerea Vaticanului.

În luna mai a acestui an, noul preşedinte a anunţat că a demarat verificări asupra celor 19.000 de conturi ale Băncii, majoritatea dintre ele fiind deţinute de angajaţi de la Vatican, organizaţii de caritate, preoţi şi călugăriţe.

În calitate de prelat al Institutului pentru Opere Religioase, post vacant din anul 2011, monseniorul Ricca are obligaţia de a da raportul unei comisii formate din cinci cardinali care supraveghează activitatea băncii şi de a participa la reuniunile consiliului de administraţie. De asemenea, monseniorul va avea acces la informaţiile privind activităţile financiare.

În prezent, Banca Vaticanului încearcă să convingă Consiliul Europei să declare instituţia compatibilă cu standardele internaţionale în combaterea infracţiunilor fiscale. Moneyval a susţinut anul trecut că Banca Vaticanului face progrese, dar are nevoie de mai multe îmbunătăţiri.

Fondat în 1942, Institutul pentru Opere Religioase are 114 angajaţi şi administrează active evaluate la peste 5,3 miliarde de euro.

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite