Operatorii ucraineni de drone dezvăluie cel mai dificil aspect al războiului cu sisteme fără pilot: „Este un haos”
0Soldații din Ucraina devin uneori atât de derutați de multitudinea de drone care împânzesc câmpul de luptă încât intră în panică și preferă să riște să le bruieze pe cele proprii, a dezvăluit un operator de drone pentru Business Insider.

Dimko Jluktenko, un operator din cadrul forțelor de drone ale Ucrainei, a declarat pentru BI că diferențierea dronelor este „o mare problemă”, întrucât există un număr uriaș de drone și multe dintre ele sunt „foarte, foarte asemănătoare din punct de vedere tehnologic”.
„Imaginează-ți că ești din infanterie și vezi o dronă FPV zburând spre tine și literalmente nu ai nicio idee dacă este una rusească care tocmai a venit din spate sau una ucraineană”, a explicat el.
„Așadar, se întâmplă de foarte multe ori ca băieții, infanteria, în poziția lor, să aibă un sistem de război electronic și, literalmente, să bifeze toate frecvențele pentru bruiaj pentru că se simt speriați.”
Războiul din Ucraina este o luptă cu mijloace de înaltă tehnologie care presupun o serie de tehnologii robotice, dar modul în care se duce efectiv această luptă „depinde de operatorii umani”.
„Va exista întotdeauna o problemă pentru că nu toată lumea este expertă în tehnologie și este dificil”, a spus comandantul „Să presupunem că avem un infanterist care nu a avut niciodată un smartphone în tranșee, da? Și el ar trebui să-și dea seama dacă o dronă FPV prietenă sau inamică vine spre el și să aleagă frecvența corespunzătoare pentru bruiaj. Este haos.”
Astfel că, în loc să bruieze doar o anumită frecvență, ei le bruiază pe toate, împiedicând nu doar dronele inamice, ci și pe cele proprii. De altfel au apărut relatări despre forțele ucrainene care și-au bruiat accidental propriile drone.
Dronele, în special sistemele de mici dimensiuni, precum cele de tip FPV, au fost folosite în invazia Rusiei în Ucraina mai mult decât în orice alt conflict din istorie, astfel că o bătălie în domeniul războiului electronic a apărut pentru a le combate.
Rusia și Ucraina încearcă să-și blocheze reciproc dronele pentru a întrerupe legătura dintre operator și aparat.
Deși unele tipuri de drone, precum sistemele de fibră optică sau platformele bazate pe inteligență artificială, sunt în mare parte imune la bruiaj, majoritatea dronelor de pe cîmpul de luptă sunt conectate la operatori prin frecvențe radio care pot fi copleșite de interferențe. Pe măsură ce contramăsurile de război electronic au proliferat, s-au întețit și eforturile de a opri abilitățile de bruiaj.
Un spațiu de luptă aglomerat
Deruta este o realitate pe câmpul de luptă, mai ales că zeci de drone zboară deasupra în același timp. „A cui dronă este aceasta?” și „Este una din ale noastre?” sunt întrebări care răsună de multe ori printre focuri de armă.
Un veteran american care luptă pentru Ucraina a declarat anul trecut pentru BI că nu el nu și-a putut da seama cui aparține o dronă ce zbura deasupra sa până când nu a aruncat o grenadă. După care a fost nevoit să o ia la fugă.
Un alt operator de drone ucrainean, care a vorbit cu BI sub rezerva anonimatului, a spus că pe fondul confuziei create, infanteria încearcă uneori să doboare fiecare dronă care le apare în câmpul vizual.
Jluktenko a spus că unele drone rusești pot fi ușor de identificat. Rusia produce mult mai puține tipuri de drone decât Ucraina, iar acest lucru face mai ușor pentru Ucraina să învețe cum să identifice aceste drone și să le învingă.
Dar uneori, când apare deodată în mijlocul distragerilor precum alte activități inamice, poate deveni și mai dificil să decelezi cărei părți aparține.
Majoritatea dronelor, „sună la fel și arată la fel, într-adevăr. Și au aceeași semnătură de frecvență radio și orice altceva”
Atât Ucraina, cât și Rusia folosesc în mare aceleași tipuri de drone, precum dronele Mavic de la compania chineză DJI. Iar frecvențele radio sunt uneori atât de aglomerate încât operatorii văd uneori fără să vrea fluxurile altor operatori.
Operatorii încearcă să evite situații precum bruiajul în masă, deoarece nu sunt de ajutor, mai ales având în vedere că e important ca dronele să poate fi desfășurate în continuare dronele. Jluktenko a explicat că este motivul pentru care operatorii de drone încearcă să se coordoneze cu alți soldați pentru ca aceștia să știe când vor fi trimise pe lina frontului sau când vor traversa zonele în care se află soldații ucraineni.
El a spus că trimit notificări folosind aplicații de mesagerie precum Signal. „Avem un chat de grup de coordonare a aviației mici în acel sector specific”, a explicat el.
O cursă a înarmării tehnologice
Rusia și Ucraina sunt angajate într-o cursă a înarmărilor, luptând pentru supremație în tehnologia dronelor și contramăsuri de război electronic.
Dronele au fost folosite în scopul de a monitoriza și localiza trupele și echipamentele inamice, pentru a lansa atacuri asupra soldaților și armamentului și pentru a distruge echipamente în valoare de milioane de dolari la o fracțiune din cost.
Ministrul ucrainean al apărării a declarat în februarie că țara sa câștigă cursa și a devenit cel mai mare producător mondial de drone tactice și strategice.
Rusia lucrează de asemenea pentru a-și spori producția internă.
Ucraina își produce acum majoritatea dronelor, iar industria sa de apărare este în plină expansiune. Această auto-suficiență este esențială, ținând cont de faptul că SUA, sub președintele Donald Trump, a devenit mai puțin fiabilă.
Comandantul ucrainean a sublinuat că va continua să lupte împotriva Rusiei, indiferent de nivelul de sprijin al SUA.
„Nu cred că unii oameni din Statele Unite sunt capabili să aibă vreo influență asupra dorinței mele de a lupta pentru casa sau pentru familia mea”, a spus el. „În același timp, este oarecum trist deoarece cunosc o mulțime de americani grozavi, pe care sunt mândru să-i numesc prieteni”.