Operaţiune spectaculoasă coordonată de Europol: Circa 150 de hackeri au fost arestaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Poliţişti şi jandarmerii din nouă ţări au dat o lovitură spectaculoasă în inima „darkweb”, după mai multe luni de urmărire mondială, în cea mai mare parte secretă, relatează Le Figaro.

Agenţi specializaţi au arestat 150 de persoane implicate în vânzarea sau cumpărarea a zeci de mii de bunuri şi servicii care corespund tuturor faţetelor crimei organizate.

Această operaţiune - denumită „Dark HunTOR” -, coordonată de către Europol, a condus la confiscarea a peste 26,7 milioane de euro în numerar şi în criptomonede, a 45 de arme de foc destinate comiterii unor jafuri armate şi crime şi a 234 de kilograme de droguri.

Între stupefiantele confiscate de află 150 de kilograme de amfetamină, 27 de kilograme de opioide şi 25.000 de tablete de ecstasy.

La operaţiune au participat poliţia federală americană (FBI), National Crime Agency (NCA) din Regatul Unit, Guardia di Finanza din Italia, Bundeskriminalamt (BKA) din Germania şi Centrul de luptă împotriva infracţionalităţii digitele (C3N, jandarmi) şi Biroul Central de luptă împotriva infracţionalităţii în domeniul tehnologei informaţiilor (Oclctic) din Franţa.

„Ţinte de înaltă valoare adăugată”

Operaţiunea Dark HunTOR are loc în urma unei prime „descinderi” vizând hackeri care a condus, în ianuarie, la destructurarea DarkMarket - cea mai mare piaţă neagră online creată în adâncurile webului.

Această platformă, folosită la negocieri cu privire la droguri, acte false şi bani falşi, a permis identificarea a 2.400 de vânzători şi a aproape 500.000 de utilizatori.

În total, 30 de servere - localizate majoritatea în Republica Moldova - au permis să se realizeze 320.000 de tranzacţii.

Cu ajutorul Europol, serviciile germane l-au arestat la frontiera germano-daneză pe presupusul operator al acestui site - un australian în vârstă de 34 de ani, plasat în arest prevenitv - şi i-au confiscat întreaga infrastructură infracţională, care oferă o mană de indicii şi piste de exploatat în sute de anchete în întreaga lume.

Centrul de luptă împotriva crimei cibernetice (EC3) a acţionat intens de la sediul central al Europol, la Haga.

„Această unitate specializată, care are aproximativ 100 de agenţi, inclusiv unii dintre cei mai buni experţi din lume în descifrare sau în criptomonedă, a îmbogăţit informaţiile culese prin furnizarea unor e-mailuri corespondente sau unor chei de «wallet», adică portofolii legate de conturi de monede virtuale”, declară cotidanului Le Figaro generalul de Jandarmerie Jean-Philippe Lecouffe, directorul adjunct al Europol.

”În total, am trimis forţelor de ordine din fiecare ţară vizată 380 de «pachete» cu informaţii bine elaborate, având în vedere că fiecare arestare conduce la percheziţii care permit confiscarea de material şi obţinerea unor date care ne îmbogăţesc bazele de date”, declară el.

Ca nişte pop-upuri, ferestre de anchetă se deschid pe măsură ce poliţişti găsesc indicii, explorează noi dosare, iar trficanţi cad în lanţ, ca într-un joc de domino.

În Franţa, au fost arestate primele trei ţinte, însă, avertizează Europol, ”investrigaţiile continuă”.

În Statele Unite au fost arestaţi 65 de vânzători şi clienţi de pe darkweb, în Germania 47, în Anglia 24, iar în Olanda patru.

„Toţi sunt consideraţi de către Europol «ţinte de înaltă valoare adăugată», atât din cauza sensibilităţii şi volumului mărfurilor comercializate, cât şi din cauza poziţiei ocupate de către suspecţi în lanţul criminal de spart”, declară Lecouffe, precizând că „cel care cumpără, de exemplu, un lot de pistoale automate Glock sau mai multe klograme de cocaină devine de facto un obiectiv prioritar”.

100.000 de anunţuri pirat pe site-ul „DEEPSEA AND BERLUSCONI”

În cadrul Operaţiunii Dark HunTOR, poliţia italiană a finanţelor a pus capăt activităţii a două platforme ale pieţei negre.

Una dintre ele, denumită „DeepSea and Berlusconi”, se lăuda că a postat online peste 100.000 de anunţuri.

Trei administratori de site au fost arestaţi în Italia, unde multiple articole electronice confiscate sunt în curs de exploatare.

„Interesul unei operaţiuni ca cea pe care tocmai am desfăşurat-o este să putem fişa infractori care operează pe darkweb”, subliniază directorul EC3 Europol Edvardas Sileris.

„Unirea forţelor de ordine permite demascarea şi incriminarea penală a acestora, chiar dacă se credeau protejaţi în acest tip de spaţiu”, insistă el.

„Darkwebul este tot mai puţin dark”, dă asigurări generalul Lecouffe.

„Cu ajutorul unor patrule cibernetice, agenţi infiltraţi sau descifrarea ori verificarea unor informaţii, ne putem duce acolo şi da adevărate lovituri de proiector şi lovi delincvenţi în cele mai îndepărtate locuri”, avertizează el.

Justiţia avansează, la rândul său, cu paşi mari, iar comerţul în „dark” conduce la pedepse cu închisoarea în majoritatea ţărilor occcidentale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite