ONU: Ucraina, la fel de vinovată ca Rusia pentru atacul de la azilul de bătrâni din Lugansk. Cazul evidenţiază problema scuturilor umane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ONU anunţă că Rusia şi Ucraina sunt vinovate pentru atacul de la azilul de bătrâni din regiunea Lugansk
ONU anunţă că Rusia şi Ucraina sunt vinovate pentru atacul de la azilul de bătrâni din regiunea Lugansk

La două săptămâni după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie, forţele ruse au atacat un azil de bătrâni din regiunea Lugansk. Zeci de pacienţi în vârstă şi cu dizabilităţi, mulţi dintre ei imobilizaţi la pat, au rămas blocaţi în azil fără apă sau electricitate.

Atacul din 11 martie a declanşat un incendiu care s-a răspândit în întreaga unitate, sufocând oamenii care nu se puteau mişca. Un număr mic de pacienţi şi personal au evadat şi au fugit într-o pădure din apropiere, primind în cele din urmă asistenţă după ce au mers 5 kilometri.

Într-un război plin de atrocităţi, atacul asupra căminului de bătrâni din apropierea satului Stara Krasnyanka s-a remarcat prin cruzimea manifestată. Autorităţile ucrainene au învinuit forţele ruse, acuzându-le că au ucis peste 50 de civili nevinovaţi şi vulnerabili într-un atac brutal şi neprovocat.

Dar un nou raport al ONU a constatat că forţele armate ucrainene poartă o mare — şi poate echivalentă — vină pentru ceea ce s-a întâmplat la Stara Krasnyanka, care se află la aproximativ 580 de kilometri sud-est de Kiev. Cu câteva zile înainte de atac, soldaţii ucraineni au ocupat poziţii în interiorul căminului de bătrâni, făcând o ţintă din respectiva clădire.

Cel puţin 22 dintre cei 71 de pacienţi au supravieţuit atacului, dar numărul exact al persoanelor ucise rămâne necunoscut, potrivit Naţiunilor Unite.

Raportul Biroului Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului al ONU nu concluzionează că soldaţii ucraineni sau trupele ruse au comis o crimă de război; a notat doar că bătălia de la azilul de bătrâni Stara Krasnyanka este emblematică pentru preocupările cu privire la potenţiala utilizare a „scuturilor umane” pentru a preveni operaţiuni militare în anumite zone, scrie Yahoo News.

Primele relatări din presă despre azilul de bătrâni Stara Krasnyanka reflectau în mare măsură declaraţii emise de oficialii ucraineni la mai bine de o săptămână după încheierea luptei.

Serhiy Haidai, guvernatorul oraşului Lugansk, a declarat într-o postare din 20 martie pe contul său Telegram că 56 de persoane au fost ucise „cinic şi deliberat” de „ocupanţii ruşi” care „au împuşcat de la distanţă apropiată dintr-un tanc”.

Biroul procurorului general al Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat într-o declaraţie emisă în aceeaşi zi că 56 de persoane în vârstă au murit din cauza „acţiunilor perfide” ale forţelor ruse şi ale aliaţilor acestora. Nicio declaraţie nu menţiona dacă soldaţii ucraineni au intrat în casă înainte de începerea luptei.

Viktoria Serdyukova, comisarul pentru drepturile omului al guvernului separatist de la Lugansk, a declarat într-o declaraţie din 23 martie că trupele ucrainene sunt responsabile pentru victimele de la azilul de bătrâni. Locuitorii au fost luaţi ostatici de „militanţi” ucraineni şi mulţi dintre ei au fost „arşi de vii” într-un incendiu declanşat de ucraineni în timp ce se retrăgeau, a spus ea.

Pe 7 martie, soldaţii ucraineni au intrat în azilul de bătrâni, potrivit ONU. Două zile mai târziu, s-au „angajat într-un schimb de focuri” cu separatiştii susţinuţi de Moscova, „deşi rămâne neclar care parte a deschis focul prima”, se arată în raport. . Niciun civil nu a fost rănit în aceste lupte.

Pe 11 martie, 71 de rezidenţi şi 15 angajaţi au rămas în locuinţă fără acces la apă sau electricitate. În acea dimineaţă, forţele separatiste de la Lugansk, pe care ONU le-a numit „grupuri armate afiliate Rusiei”, au atacat cu arme grele, se arată în raport.

În timp ce Ucraina şi Rusia se învinuiesc reciproc pentru tragedia de la Stara Krasnyanka, realitatea sumbră este că o mare parte din războiul din Ucraina se duce în zone populate, crescând potenţialul de victime civile. Acele morţi şi răni devin aproape inevitabile atunci când civilii sunt prinşi în linia de foc.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite