Omul de afaceri bulgar Emilian Ghebrev, otrăvit de către agenţii GRU. Care a fost motivul pentru care a fost eliminat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omul de afaceri bulgar Emilian Ghebrev
Omul de afaceri bulgar Emilian Ghebrev

O nouă anchetă realizată de publicaţiile Belingcat, The Insider şi „Der Spiegel” trage concluzia că la operaţiune de otrăvire a omului de afaceri bulgari Emilian Ghebrev, a fiului său şi a directorului firmei deţinute de Ghebrev au participat 8 ofiţeri din serviciul de informaţii al armatei ruse (GRU), membri ai unei subunităţi cu denumirea de cod 29155.

 Unitatea a participat la „operaţiuni în Crimeea, la tentativa de destabilizare a situaţiei în Moldova în 2014, la tentativa nereuşită de lovitură de stat în republica Muntenegru în 2016 şi la operaţiuni împotrivă agenţiei antidoping WADA în Elveţia 2016-2017”. Unitatea este anchetată de autorităţile spaniole în legătură cu prezumptiva implicare în referendumul pentru independenţa provinciei Catalonia în 2017. 

Spionii ruşi ar fi fost identificaţi în baza datelor paşapoartelor lor. Ghebrev a fost otrăvit în aprilie 2015. Cei trei menţionaţi mai sus au început să se simtă rău simultan, aflându-se în locuri diferite. În organismul lui Ghebrev a fost identificat un agent neuro-toxic din familia „Noviciok”, substanţă cu care agenţii GRU i-ar fi otrăvit anul trecut pe Serghei şi Iulia Skripal în Marea Britanie. Sursele media menţionate au făcut publice numele agenţilor GRU, care ar fi fost implicaţi în otrăvirea celor trei bulgari. 

De ce l-au lichidat ruşii

Motivul otrăvirii lui Ghebrev nu se cunoaşte, însă se ştie că în 2008 acesta a vândut un lot impunător de armament Georgiei în timpul războiului cu Rusia. Potrivit unei versiuni, Ghebrev a fost bănuit de Kremlin că vindea armament în Siria aliaţilor SUA, fapt pentru care ruşii l-au lichidat. 

Fiind întrebat de câteva ori despre această versiune, Ghebrev a negat implicarea lui în vinderea armamentului grupărilor siriene. Site-uri britanice au lansat ipoteza că atacul împotrivă lui Ghebrev este un răspuns la relaţiile sale cu Ucraina sau că Rusia a încercat să obţină controlul asupră celor două uzine de armament ale sale. 

Un alt motiv lansat de cotidianul sofiot „24 de ore”, se bazează pe ipoteza că atacul poate fi o acţiune solitară a unor agenţi fără ordin de sus. Companii private de armament ar fi comandat înlăturarea lui Ghebrev ca o reacţie la încercarea acestuia de a prelua exportul unor tipuri de muniţii în Afganistan, Africa şi India. Bulgaria exportă anual armament şi muniţii în valoare de peste 1,2 miliarde euro – cea mai mare parte în ţările arabe. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite