Olanda a anunţat o primă posibilă transmitere a coronavirusului de la animal la om, după izbucnirea unor focare la crescătorii de nurci
0Autorităţile olandeze au anunţat săptămâna trecută că au suspicuni întemeiate a unei transmiteri a noului coronavirus de la nurcă la om, după ce angajaţi ai unor ferme au fost confirmaţi pozitiv. Ar fi prima dovadă a răspândirii de la o anumită specie de animal la om, relatează National Geographic.
Este vorba de două cazuri de contaminare depistate la muncitori de la ferme. Autorităţile olandeze au confirmat luni un al doilea caz, după un prim caz raportat săptămâna trecută.
Primele contaminări la nurci au fost depistate pe 26 aprilie, potrivit news.ro.
Analizele au relevat mari similarităţi între tulpina de coronavirus identificată la primul muncitor depistat şi cea de la nurcile crescute la ferme olandeze din sudul ţării.
Guvernul olandez a transmis că cercetătorii au motive să creadă că muncitorul a contracat coronavirusul de la o nurcă „pe baza comparaţiei între tulpini şi poziţia variantei de virus în familia de coronavirusuri” care face ipoteza transmiterii între specii una extrem de plauzibilă.
Ministerul olandez al agriculturii a anunţat că nurcile de la cel puţin trei ferme din sudul Olandei au fost depistate pozitiv.
Virologul şi medicul veterinar Brian Bird, director asociat al Institutului One Health al Universităţii California Davis a spus că deşi nu ştim la ce specii se poate transmite noului coronavirusul nu sunt motive de alarmare, întrucât „riscurile sunt legate de contactul direct sau apropierea de nurcile de la ferme, populaţia generale având expunere scăzută la aceste aninale şi mediile în care sunt crescute”.
În urma testelor efectuate în afara hambarelor, Institutul Naţional pentru Sănătate Publică olandez n-a detectat particule de virus în aer sau pe pământ.
După ce nurci de la câteva ferme olandeze au fost depistate cu coronavirus luna trecută, autorităţie au interzis mutarea animalelor sau folosirea îngrăşămintelor de la animalele din fermele afectate.
Iniţial oficialii sanitari au crezut nurcile au contractat virusul de la oameni, dar analizând structura genetică a virusului au motive să presupună că primul muncitor de la o fermă contaminat s-a îmbolnăvit de la o nurcă infectată.
Guvernul olandez a mai precizat că pisicile sălbatice ar putea să fie responsabile de transmiterea virusului la nurcile din ferme, întrucât tulpinile virale identificate la două din fermele contaminate par înrudite, în vreme ce 3 dintre cele 11 pisici care umblă prin apropierea fermelor au fost descoperite cu anticorpi la coronavirus.
Muncitorul îmbolnăvit s-a recuperat după infecţie. Autorităţile urmează să testeze nurcile de la fermă pentru a stabili prevalenţa virusului în mediile de creştere. Personalul va manipula animalele în costume de protecţie şi nu vor fi permise vizitele la fermă.
Cercetătorii lucrează acum la identificarea tulpinilor de coronavirus comparând probe de coronavirus de la nurci, muncitorul infectat şi de la localnicii depistaţi pozitiv.
Sursele coronavirusului sunt considerate a fi liliecii, existând o similaritate genetică de 96% între virusurile identificate la ei şi cel transmis la oameni. Momentan nu a fost descoperit cum a ajuns să fie transmis noul coronavirus la om.
Crescătoriile din Olanda adăpostesc peste 800.000 de nurci, industria aducând profituri anuale de 100 de milioane de dolari. China este cel mai mare importator de blană de nurcă.
În 2013, guvernul olandez a interzis deschiderea unor noi crescătorii, fermele existente putându-şi continua activitatea până în 2024, când toate vor fi închise. Pandemia de coronavirus ar putea grăbi acest termen. Humane Society International, organizaţia de apărare a drepturilor animalelor, a explicat că nurcile sunt crescute în aceleaşi condiţii ca şi păsările sau porcii: „Sunt şiruri de cuşti aliniate în hambare unde sunt ţinute mii de exemplare. Mai multe animale împart aceeaşi cuşcă, iar excrementele lor ajung pe pământ, în afara cuştii”.